Kako veste, ali se je MED pokvaril?

7. 2. 2024
Deli
Kako veste, ali se je MED pokvaril? (foto: profimedia)
profimedia

Mnogi verjamejo, da je med edina hrana, ki traja večno in se nikoli ne pokvari. Pa je to res? 

Skoraj nikogar ne zanima, ali bo kozarcu medu potekel rok uporabe in ali se bo postaral, a resnica je nekoliko bolj zapletena. Med se ne bo pokvaril na način, da bi se v kozarcu znašle nevarne bakterije, lahko pa se med skisa, če je stisnjen nezrel in ko je v njem odvečna voda. Če ga hranimo v premalo zaprtih posodah in v vlažnih prostorih, kjer vpija vlago, je lahko tudi kiselkastega okusa.

Če želite vedeti, ali se vam je med pokvaril, bodite pozorni na njegov vonj in okus ter na videz, če se je kakorkoli spremenil. Poskusite kapljico medu. Če je okus kisel, je vaš med najverjetneje fermentiral in ni primeren za uživanje. Prav tako bo med začel drugače dišati, ker se bo kislost čutila v sami aromi.

Tudi tekstura visokokakovostnega medu se bo lahko bistveno spremeni, ko mu poteče rok trajanja. Nastanejo lahko beli kristali, torej nekakšni neprivlačni kosmiči. Strokovnjaki pravijo, da se lahko pri uživanju takšnega medu pojavijo želodčne težave.

Res pa je, da ima med v svoji naravni obliki zelo malo vlage. Zelo malo bakterij in mikroorganizmov lahko preživi v takih razmerah. Je naravno kisel in ima pH med 3 in 4,5, kar je dovolj, da »ubije« tako rekoč vse, kar bi se želelo naseliti v medu. Zato se med res ne more tako zlahka pokvariti.

Vir: mondo.rs

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije