Katera hrana dviguje in katera znižuje KRVNI TLAK?

27. 8. 2025
Uživanje ovsene kaše ni le modna muha, temveč znanstveno podprt način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja. (foto: Shutterstock)
Uživanje ovsene kaše ni le modna muha, temveč znanstveno podprt način za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja.
Shutterstock

Katero hrano jesti in kateri se izogibati, če imate povišan krvni tlak?

Več kot 1 milijarda ljudi po vsem svetu trpi za povianim krvnim tlakom, hipertenzija pa je hkrati tudi najpogostejši dejavnik tveganja za bolezni srca. A brez skrbi, vse to je mogoče preprečiti. Sprememba življenjskega sloga in ustrezna prehrana lahko učinkovito pomagata uravnati krvni tlak, poroča Healthline.

To so živila, ki znižujejo krvni tlak:

Citrusi

Citrusi, kot so grenivke, pomaranče in limone, lahko pomagajo znižati krvni tlak. Polni so vitaminov, mineralov in zeliščnih spojin, ki pomagajo ohranjati zdravje srca s tem, da zmanjšujejo dejavnike tveganja za njegova obolenja, kot je visok krvni tlak.

Losos in druge mastne ribe

Mastne ribe so odličen vir omega-3 maščob, ki imajo pomembne koristi za srce. Te maščobe lahko pomagajo znižati raven krvnega tlaka, saj zmanjšujejo vnetja v telesu.

Listnata zelenjava

Blitva in špinača sta dva primera listnate zelenjave, ki lahko pomagata znižati krvni tlak. Ta listnata zelenjava je vir hranil, kot sta kalij in magnezij, ki podpirata optimalno raven krvnega tlaka. 1 skodelica (175 gramov) kuhane blitve zagotavlja nekje med 20 % in 36 % dnevnih potreb po kaliju in magneziju.

"Nekdo bo odpuščen": milijoni gledajo posnetek iz skladišča

Oreščki in semena

Tudi oreščki in semena lahko blagodejno vplivajo na krvni tlak. To so npr. bučna semena, lanena semena, chia semena, pistacije, orehi in mandlji. Številni oreščki in semena ponujajo koncentriran vir hranil, pomembnih za nadzor krvnega tlaka, vključno z vlakninami in argininom. Arginin je aminokislina, potrebna za proizvodnjo dušikovega oksida, bistvene spojine za sproščanje krvnih žil in zniževanje krvnega tlaka.

Stročnice

Stročnice so bogate s hranili, ki pomagajo uravnavati krvni tlak, kot sta magnezij in kalij. Številne študije potrjujejo, da lahko stročnice, kot so leča, fižol in grah, pomagajo znižati visok krvni tlak.

Zdrava prehrana, hrana za znižanje krvnega tlaka
Profimedia
Sensa vikend z Matejem Škufco: Celjenje družinskih odnosov z metodo postavitev družine (10. - 12. oktober)

To so živila, ki zvišujejo krvni tlak:

Suho meso

Zaradi visoke vsebnosti soli in nasičenih maščob je suho meso še posebej neugodno za ljudi, ki želijo nadzorovati krvni tlak.

Sladkarije in sladkane pijače

Živila, bogata s sladkorjem, kot so torte, piškoti in gazirane pijače, lahko povzročijo zvišanje krvnega tlaka. Visok vnos sladkorja poveča telesno težo in inzulinsko odpornost, kar prispeva k hipertenziji.

Parmezan

Ta sir ima visoko vsebnost soli, kar med drugim prispeva k zvišanju krvnega tlaka.

Konzervirani losos

Čeprav je losos zdrav vir omega-3 maščobnih kislin, pa v konzervirani obliki pogosto vsebuje dodano sol.

Olive

Zlasti tiste v pločevinkah in vložene vsebujejo veliko natrija zaradi slanice, v kateri so shranjene.

Vir: Sensa.story.hr

Prihaja OBDOBJE MRKOV: za mnoge bo to eno najmočnejših prelomnih poglavij leta 2025