Kateri hrani se moramo izogibati, če se želimo počutiti dobro?

Vse več bolezni, vse več zdravstvenih težav. Zakaj, se sprašujemo. Je morda kriva tudi hrana? 

Kateri hrani se moramo izogibati, če se želimo počutiti dobro? (foto: profimedia) profimedia
27. 10. 2018

Vemo, da zdravje sestavlja mozaik. Pomembna so: naša čustva, misli, odzivanja, potisnjene travme iz preteklosti, ki nas razjedajo, izpostavljenost stresu, življenjski slog, okolje... Še vedno pa imamo fizično telo, za katerega je potrebno poskrbeti. Če bomo vanj vnašali strupe, nam ne bo moglo povrniti zdravja in dobrega počutja. Dobro se je spomniti, da bolezni ne dobimo, ampak si jo pridelamo.

Naj navada ne bo železna srajca

Hrana in pijača, ki jih uživate, predstavljajo gorivo, ki ga vaše telo uporablja za boj proti boleznim in je ključnega pomena za vaše splošno dobro počutje. Naj bo hrana vaše zdravilo, je dejal že Hipokrat. Saj ni tako težko, le malo samodiscipline in pripravljenosti na spremembe je potrebne. Ko enkrat odkrijete darove narave, ki zdravi, pa postane pravi užitek. 

Strokovnjaki ocenjujejo, da je več kot polovico primerov raka mogoče preprečiti s spremembo življenjskega sloga in prehrane. Tudi Ameriški inštitut za raka trdi, da bi se lahko vsaj eni tretjini primerov v raka v ZDA izognili že s primerno prehrano in redno telesno aktivnostjo. Najbolj agresivne oblike raka se namreč začnejo v črevesju, saj se tam hranila iz hrane, ki jo uživamo, absorbira v kri, toksini pa se začno nalagati v celicah, tkivih in organih.

Kateri hrani se moramo izogibati, če se želimo počutiti dobro?

Hrana, ki dokazano spodbujajo nastanek raka in vodi v bolezni srca, sladkorno bolezen, kronična vnetja in druge:

1. Procesirano meso

Skoraj vse predelane mesnine (salame, klobase, hrenovke, prekajeno meso, paštete), ki vsebujejo kemične dodatke, aditive in ogromno količino soli. Študija, objavljena v znanstveni reviji BMV Medicine, je ugotovila povezavo med procesiranimi mesnimi izdelki ter boleznimi srca in ožilja ter rakom. Aditivi, ki se uporabljajo v tovrstnih predelanih živilih, se lahko kopičijo v celicah in tkivih telesa, sčasoma pa ti toksini povzročijo poškodbe na celični ravni in povzročijo bolezni, kot je rak. Prav tako se moramo izogibati prepečenemu rdečemu mesu, saj se pri visoki toplotni obdelavi spremeni kemijska in molekularna struktura mesa. 

2. Prekajena hrana

Soljena in prekajena hrana vsebuje številne konzervanse, kot so npr. nitrati, ki podaljšujejo rok uporabnosti. Ko se prekajenega hrana kuha pri visokih temperaturah, pa se nitrati pretvorijo v še bolj nevarne nitrite. Študija, ki je bila narejena na 10.000 posameznikov tekom 24 let, je dokazala povezavo med tvorstnimi nitriti iz prekajene hrane in rakom črevesja.

3. Transmaščobe

To so snovi, ki jih dodajajo marsikateri pripravljeni hrani, da izboljšajo (ali pa ji odvzamejo) vonj, barvo, okus. Transmaščobe so zelo nevarne za naše zdravje, saj se nalagajo na stene žil, ovirajo delovanje srca, krivijo pa jih tudi za pojav nekaterih vrst raka, to so transmaščobe, ki jih bomo – vsaj upajmo – v naslednjih mesecih končno omejili tudi v Sloveniji, saj jih uporablja kar tretjina naših slaščičarn in pekarn. V mnogih državah so prepovedane, v Sloveniji pa jih ni obvezno niti označiti! Največkrat jih najdemo v piškotih, napolitankah, rogljičkih, vsebujejo jih mastna živila živalskega izvora, margarina, ocvrta hrana, krofi, čips, ocvrto meso, krompirček, sladkarije, namazi in podobno. 

Številne raziskave so pokazale, da transmaščobe povečujejo raven krvnega holesterola ter znatno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, diabetes ter drugih kroničnih bolezni. Vir transmaščob v živilih predstavljajo industrijsko dodane delno hidrogenirane rastlinske maščobe oz. olja. Transmaščobe lahko nastanejo tudi med tehnično obdelavo olj npr. ob cvrtju ali pečenju, zlasti če se olja uporabljajo večkrat. Na deklaracijah se lahko skrivajo pod navedbami, kot so: delno hidrogenirana maščoba, rastlinska maščoba ali rastlinsko olje, kjer ne piše točno, za katero in kakšno olje gre. 

4. Sladkor

Sladkor je hrana za rakave celice. Škodljivi so vsi rafinirani sladkorji in predvsem sladke pijače. Znanstveniki pravijo, da jih rakave celice najlažje presnovijo, so torej dobesedno hrana zanje. Kdor želi zdravo jesti, se bo torej izognil vsem kupljenim slaščicam razen tistim, ki imajo jasno napisano, da takih sladkorjev (in sestavin iz drugih skupin, ki so lahko tudi škodljive) ne vsebujejo: to so peciva vseh vrst, piškoti, vaflji, energijske ploščice, predvsem pa vse sladke in gazirane pijače. Posebno nevarno sladilo je še aspartam. Vsebuje ga veliko žvečilnih gumijev z oznako brez sladkorja, zato jih izbirajte zelo pazljivo. 

5. Bela moka in druga rafinirana žita

Saj so brez hranilnih vrednosti, glikemični indeks pa je zelo visok, kar pomeni, da zelo spodbujajo izločanje inzulina, s tem povzročajo notranja vnetja in so odlična hrana za rakave celice. Bela moka in izdelki iz nje so nedvomni krivec za tako veliko število sladkornih bolnikov. 

6. Gojene ribe

Saj so polne antibiotikov, pesticidov in drugih rakotvornih kemikalij, saj vse to ribam dodajajo, da zajezijo bakterijske, virusne in parazitske okužbe. Prav tako te ribe ne vsebujejo omega 3, ki jim jih pripisujejo.

7. Hrana iz pločevnik

BPA, krajšava za bisphenol A, je industrijska kemikalija, ki se uporablja za izdelovanje plastike od leta 1960. Študije so dokazale povezavo med BPA in rakom, neplodnostjo, diabetesom in debelostjo. Pločevinke obložene z BPA dokazano spremenijo možganske celice.

8. Hrana iz mikrovalovne pečice

V mikorvalovni pečici se hrana segreva s pomočjo mikrovalovnih žarkov, ki ob pretoku skozi živilo povzročajo trenje vodnih molekul, ki se nahajajo v živilu, zaradi česar se to segreje. Ob tem pa se uničijo občutljive molekule vitaminov in podobnih sestavin. Ena od študij je pokazala, da z uporabo mikrovalovke v zelenjavi uničimo kar 97 odstotkov njene prehranske vrednosti. Hrana, segreta v mikrovalovni pečici, je pravzaprav mrtva.

9. Gensko spremenjena živila (GSO)

Nihče, vključno s pridelovalci in proizvajalci gensko spremenjenih živil, še ne pozna dolgoročnega vpliva gso hrane na zdravje ljudi. A študije so že pokazale, da gensko spremenjena koruza in herbicidi, ki jih uporabljajo pri gojenju, povzročajo rakave tumorje pri podganah.

Kaj torej sploh lahko jemo?

Pri tem, katera hrana zdravi, seveda ni enotnih priporočil. Saj je vsak človek drugačen in mu odgovarjajo druge vrste živil. Nekdo denimo lažje prebavi določeno hrano, nekdo težje. Vseeno smo zbrali nekaj splošnih nasvetov. 

 • Kupujte lokalno pridelano in ekološko hrano. Hrano za katero veste, kako je bila pridelana (brez pesticidov in ostalih strupov). 
 • Namesto, da kupujte predelano hrano, raje sami iz sveže hrane pripravite jedi.
 • Omejite uživanje živalskih izdelkov (meso, mlečni izdelki).
 • Povečajte vnos zelenjave, stročnic (če jih dobro prebavljate) in sadja.
 • Uživajte živila z mlečnolečnokislinsko fermentacijo, kot denimo kislo zelje.
 • Uporabljajte le visoko kakovostna in nerafinirana olja, kot so sezamovo, kokosovo olje, oljčno olje, laneno olje itd.
 • Omejite uživanje žitaric. Namesto pšenice in bele moke uporabljajte raje ajdo, proso, kamut, piro... in izdelke iz njih.
 • Namesto belega sladkorja, uporabljajte naravna sladila kot so: javorjev, rižev sirup, med, dateljev slad....
 • Kadar je mogoče, namesto hrane v plastiki in pločevnikah, raje izberite hrano v steklenih kozarcih.
 • Namesto sladkih kompotov in marmelad, raje jejte suho sadje.
 • Namesto vložene in zmrznjene zelenjavo, raje uživajte sveže oziroma tisto, ki je shranjena v nerafiniranem olju in soli.
 • Ljudje, ki uživajo križnice, naj bi imeli manj predrakavih polipov (zelje, brokoli, cvetača, ohrovt - če jih prebavljate).
 • Ne pozabite na živila z betakarotenom: korenje, buče, zelena listnata zelenjava...
 • In na našo divjo hrano, ki je polna hranil in vitaminov: koprive, regrat, čemaž itd.
 • Dodajate zelene alge kot je spirulina.
 • Ne pozabite tudi na domača zelišča in začimbe.
 • Pravijo, da kurkuma odlično zdravi notranja vnetja in pomaga pri čiščenju telesa.

...

In ne pozabite. Lahko jeste zdravo, pa so vaše misli in čustva rušilna in ravnovesja vseeno ne bo.

Poskrbite torej za vaše čustveno, duhovno in fizično telo.

Vir živil, ki povzročajo raka: Holistic.si