Kateri plastični embalaži se je treba izogniti? Prepoznajte vse kode!

Večinoma smo že kar ozaveščeni glede recikliranja in zmanjševanja uporabe plastike, ker pa včasih ni druge možnosti, kot da kupimo vodo v plastenki ali obrok za s seboj, je dobro vedeti, kateri materiali so neškodljivi za zdravje.

Kateri plastični embalaži se je treba izogniti? Prepoznajte vse kode! (foto: Jonathan Chng, Unsplash) Jonathan Chng, Unsplash
12. 11. 2018

Na dnu plastenke boste našli trikoten znak s puščicami v smeri urinega kazalca, v njem pa številko od 1 do 7. Številka označuje material, iz katerega je embalaža sestavljena:

1: PET ali PETE – polietilen tereftalat

ob večkratni uporabi se pri tej embalaži začnejo izločati težke kovine in rakotvorne snovi ter lahko slabo vplivajo na delovanje naših hormonov.  Ne izpostavljajte je toploti, saj je pri tem v vodo izloča antimon, sicer pa ni zelo nevarna.

2: HDPE ali HDP ali PEHD – politilen visoke gostote

Pri uporabi te vrste plastike je manjša možnost, da bi se kemikalije sproščale v vodo in posledično ogrožale vaše zdravje. Dobro prenaša temperaturne razlike. Embalaže iz tega materiala so delno prozorne ali bele, poleg vode vanje največkrat zapakirajo mlečne izdelke in sokove.

3: PVC  ali V – polivinilklorid

Ta plastika je nevarna za zdravje, saj izloča v vodo dve strupeni kemikaliji; DEHP in BPA. Je neprimerna za uporabo, čeprav je še vedno veliko plastenk izdelanih iz nje. Prste stran!

4: LDPE – polietilen z nizko gostoto

Ta material ni nevaren, včasih je v njem ustekleničena voda, največkrat pa se ga uporablja za izdelavo vrečk za živila. Vsekakor za nakup hrane raje uporabljajte vzdržljive cekarje, zložljive vrečke za dolgoletno uporabo ali pa kartone oziroma lesene zaboje, če greste po nakupih z avtomobilom.

5: PP – polipropilen

Ta embalaža polprozorne ali bele barve je najpogostejša pri jogurtovih lončkih, sokovih in tudi slamicah, ki so jih v nekaterih lokalih po svetu že opustili, do leta 2021 pa bodo v EU povsem prepovedane. Ni nevarna za zdravje, toda če ni nujno, se tovrstne plastike ne poslužujte oziroma jo reciklirajte, kjer se le da.

6: PS – polistiren

Iz tega nevarnega materiala so najpogosteje narejeni lončki za kavo za enkratno uporabo. V vodo se ob uporabi sprošča stiren, ki je kancerogena snov in slabo vpliva na počutje . Lahko povzroči slabost, glavobol ali omotico.

7: PC, PLA  ali embalaža brez oznake 

Polikarbonat je zelo škodljiv material, saj vsebuje bisfenol oziroma BPA, ki povečuje tveganje za sladkorno bolezen, raka na dojkah in na prostati, slabo vpliva na plodnost in lahko povzroči celo hibe pri zarodku. Bodite pozorni za kode na pisarniških aparatih za vodo in na določenih flaškah za športne napitke.  

Dobra novica: 7 lahko označuje tudi nove bio razgradljive materiale iz koruze, tapioke, riža ali krompirja, ki so prijazni do okolja in do vašega zdravja, vendar se jih ne reciklira kot običajno embalažo, pač pa v kompostu.

Najbolj nevarne so embalaže z oznakami 3 in 6, relativno neškodljive pa 2, 4 in 5. Pri embalaži z oznako 1 in 7 je potrebna previdnost. 

Foto: John Cameron, Unsplash

Če se le da, se plastiki izogibajte -  ne zgolj zato, ker konzumacija vsebine s določeni embalaži škoduje vašemu zdravju, pač pa tudi zato, ker je naš planet že tako preveč zasičen s smetmi.  

Vir: Birpet, eartheasy

Preberite še: 

8 plastičnih stvari, ki se jim lahko takoj odpovemo

Nehajte jesti plastiko 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri