Kirurg trdi, da z uživanjem TE HRANE zmanjšate tveganje za RAKA (ki je v porastu pri mladih)

20. 12. 2024 | N.Z.
Deli
Kirurg trdi, da z uživanjem TE HRANE zmanjšate tveganje za RAKA (ki je v porastu pri mladih) (foto: profimedia)
profimedia

Dr. Karan Rajan je razkril, katero hrano gre uživati, če želimo okrepiti naše zdravje in se obvarovati pred skritim rakom, ki je - še posebno med mladimi - v porastu.

Priljubljen zdravnik s TikToka, ki dela kot kirurg in je predavatelj na univerzi Sunderland, je pred kratkim s sledilci delil nasvet o tem, kako lahko sami izboljšajo zdravje svojega črevesja z ohranjanje stabilnega okolja tam spodaj. Govora je seveda o mikrobiomu, t.j.  kompleksnem ekosistemu bakterij, virusov, gliv in drugih mikroskopsko majhnih organizmov.

A zakaj bi bilo to tako pomembno? Ker tako znatno zmanjšamo teganje za raka na debelem črevesju ali danki, ki je trenutno v porastu, trdi dr. Karan Rajan.

V začetku tega leta so šokantni podatki iz študije, ki je bila objavljena v Lancetu, razkrili, da je prav te vrste rak v porastu pri mlajših od 50 let.

Raziskovalci Ameriškega združenja za boj proti raku, ki so raziskavo izvedli, pojasnjujejo, da gre vzrok tega skokovitega povečanja obolelih iskati v izrazito nezdravi in močno predelani prehrani, ki prevladuje v sodobnem svetu.

Da se strokovnjaki glede tega zelo verjetno ne motijo, kažejo tudi podatki iz drugih držav. Kmalu zatem, ko so podjetja, ki so vodilna v proizvajanju ultra predelane hrane, pričela svoje proizvode množično prodajati v revnejše države, in so tam ti ceneni, a nezdravi obroki pričeli z miz izrinjati njihovo tradicionalno prehrano, so študije začele kazati 'najbolj strme vzpone' zgodnjih primerov raka. Porast raka črevesja in danke so v povezavi s te vrste spremembo prehrane med drugim zaznali v Čilu (4 %), Novi Zelandiji (nekaj manj kot 4 %) in Portoriku (3,8 %).

Kako je nezdrava prehrana vplivala na zdravje ljudi tudi gledano na daljši rok, sicer razkrivajo naslednji britanski podatki.

Med zgodnjimi devetdesetimi leti prejšnjega stoletja in letom 2018 se je število odraslih, starih od 25 do 49 let, z diagnozo raka na črevesju, znanega tudi kot kolorektalni rak, samo v Združenem kraljestvu povečalo za neverjetnih 22 odstotkov.

To, kar jeste, skratka šteje - in strokovnjaki že dolgo opozarjajo ljudi, naj ne pretiravajo z nekaterimi stvarmi.

4 vrste hrane, ki zmanjšujejo tveganje

In prav na to, da ni vseeno, kaj jemo, pa tudi to, da zdravje črevesja lahko izboljšamo prav z bolj zdravo hrano, s svojimi objavami na TikToku opozarja dr. Rajan.

mikrobiom, črevesje, rak, hrana,
profimedia

V videoposnetku na TikToku je tako med drugim najprej pojasnil, da je kivi odličen sadež za ta namen, saj se je 'v raziskavah izkazalo, da je tako učinkovit kot psilium, lupine semen indijskega trpotca, in suhe slive pri izboljšanju simptomov napihnjenosti in zaprtja'.

"Kivi je še posebej bogat s topnimi vlakninami, ki spodbujajo mehkejše blato in povečajo pogostost blata brez povezanih stranskih učinkov nekaterih odvajal," je dejal.

Sledila je kava, dr. Rajan pa je svojim privržencem povedal, da so študije pokazale, da zmanjšuje tveganje za zamaščenost jeter, pa tudi za razvoj jetrne ciroze in kronične bolezni jeter. Rekel je, da vsebuje 'dvojni učinek topnih vlaknin in polifenolov' in da slednji delujejo kot prebiotiki, ki hranijo vaše črevesne dobre bakterije.

Zdravnik je nato pozval ljudi, naj v svojo prehrano vendarle poskusijo vključiti še jogurt, češ da je to izdelek, ki ga 'obožuje vsak kirurg, zdravnik ali dietetik'. Dr Rajan je povedal, da ga sam poskuša jesti prav vsak dan, saj so njegove koristi tako izjemne, medtem ko iz istega razloga neprestano grizlja tudi mešane oreščke.

Svojim sledilcem je na koncu povedal še, da študije jasno kažejo, kako uživanje mandljev, orehov in pistacij lahko naredijo čudeže za zdravje črevesja.

"Mešanica oreščkov vam daje pestro paleto prebiotičnih vlaken, ki spodbujajo mikrobiotsko raznovrstnost v vašem črevesju," je dejal zvezdnik TikToka. "Obstajajo študije, ki kažejo, da je redno uživanje oreščkov - približno 20 do 30 gramov na dan - povezano z zmanjšanjem tveganja za nastanek raka danke,  zmanjšanjem vnetij črevesja in izboljšanjem biotske raznovrstnosti mikrobioma."

@dr.karanr

Gut health foods to improve your gut microbiome! (According to research and a GI surgeon!)

♬ original sound - Dr Karan Raj

Povzeto po LAD Bible.

Preberite si tudi: