Ko naše najmlajše boli trebušček

Ko naše najmlajše boli trebušček, je najbolje, da se spočijejo in okrevajo – izbirajte lahko prebavljivo hrano, ki nima močnega okusa, otroku pa ponudite kamilični čaj.

Ko naše najmlajše boli trebušček (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 8. 2012

Težave s prebavo

Če pol ure pred jedjo otroku ponudite kozarec soka iz korenčka in vodne kreše, mu lahko odlično spodbudite apetit.

Sok pripravite iz štirih korenčkov in enega šopka vodne kreše ter dodajte enako količino vode. Če se vam zdi preveč grenek, dodajte še malo korenčka.

Pri upočasnjeni prebavi spodbudite proizvodnjo prebavnih sokov tako, da boste otroku pred obrokom ponudili grenko hrano, kot so olive ali čaj iz rmana, ognjiča, koprive, bazilike, regrata ali zelenega čaja (večina zelišč grenkega okusa ureja prebavo).

Kako ustaviti slabost in bruhanje

Da boste ustavili slabost in bruhanje, otroku pred obrokom ponudite ingver – svežega lahko žveči, popije ga lahko v obliki čaja ali poje ingverjev piškot.

Slabost, ki je lahko izzvana z nervozo ali zaskrbljenostjo, umiri pitje kamiličnega čaja, ki pomirja in dobro deluje na prebavo, ali zaužitje marelic, ki na telo delujejo alkalno. Nikakor pa ne pozabite pomiriti sebe in otroka zaradi skrbi, ki je slabost izzvala.

Pri slabosti so učinkoviti še melisa, poprova meta in pelin – iz vseh naštetih lahko skuhate čaj. Zelo učinkovito deluje že požirek koncentriranega limoninega soka brez dodane vode, ki umiri želodec, ko tišči, peče ali imamo čuden občutek v želodcu.

Začimbe, ki grejejo, kot so klinčki, cimet in kardamom, pomagajo pri prebavi in olajšujejo izločanje strupov skozi črevesje. Pripravite čaj iz ene ali več naštetih začimb. Otrok naj ga po malem pije, ko mu je slabo.

Za masažo trebuščka

V pet žlic mandljevega ali olivnega olja dodajte eno kapljico kakovostnega eteričnega olja poprove mete in črnega popra ter eno kapljico čistega eteričnega olja vrtnice. To mešanico uporabljajte za masažo trebuščka s počasnimi krožnimi gibi v smeri urinega kazalca.

Zaprtost, driska ali krči

"Na prvem mestu je vsekakor pitje vode, ki je v vseh naštetih primerih primanjkuje," opozaraja Jasna Matjašič, bioterapevtka in celostna svetovlaka.

Dodaja še: "Odvajalno delujejo sok posušenih sliv, laneno seme, avokado, ingver, kamilica, komarček, sveže naribana jabolka in sok limone. Če pride do krčev zaradi slabe prebave, otroku ponudite metin čaj z limono in medom ali kamilični čaj, odlična kombinacija pa je tudi čaj iz komarčka, janeža in kumine. Če ima dojenček tovrstne težave, mu pripravite kamilično kopel. V primeru driske uporabite čaj iz kamilice, borovnice, brusnice ali žajblja. Učinkovito je tudi pitje gline. Večkrat na dan, do zaustavitve driske, dajte otroku po čajno žličko hladno stiskanega bučnega olja."

Sveži sok iz grozdja izboljšuje kri in je učinkovito domače zdravilo, ki je zelo pomembno za zdravljenje zaprtosti pri otrocih. Prav tako blaži tegobe pri rasti zob.

Pasto iz suhih rozin, fig, marelic in datljev lahko redno dajete tudi dojenčkom ob uvajanju hrane kot pomoč za dobro delovanje črevesja. Sadje narežite, za 10 minut prevrite ter dobro pretlačite. Sladko pasto lahko uporabite kjer koli v pripravi hrane. Po želji ji dodajte nekaj kapljic limoninega soka.

Napisala: Petra Arula, foto: Shutterstock; Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo Jasni Matjašič.