Koliko lubenice lahko pojemo na dan?

3. 7. 2024
Deli
Koliko lubenice lahko pojemo na dan? (foto: profimedia)
profimedia

Lubenica je trenutno na voljo v vsaki trgovini, zato mnogi med nami uživamo to osvežilno sadje večkrat na dan. 

Endokrinologinja Zuhra Pavlova iz Univerzitetne bolnišnice v Moskvi opozarja, da lahko pretirano uživanje lubenice in drugega sadja privede do nepričakovanega povečanja telesne teže.

Mnogi mislijo, da so lubenice, jabolka in jagodičevje zgolj voda z vitamini, a resnica je, da taka "voda" lahko prispeva k znatnemu pridobivanju kilogramov. Pavlova pravi: "Imam paciente, ki so pridobili kilograme, čeprav so jedli samo lubenico."

Fruktoza in njeni učinki

Ena ključna stvar, ki jo moramo vedeti, je, da je sadje polno fruktoze. Prekomerni vnos fruktoze, še posebej na prazen želodec, lahko povzroči maščobno degeneracijo jeter. Poleg tega fruktoza prispeva k razvoju debelosti, povzroča odpornost na hormon leptin, ki uravnava apetit, in na hormon insulin, ki ga proizvaja trebušna slinavka. To vodi v nenehno povečevanje apetita in začaran krog.

Podobno opozarja tudi doktor Dejan Čubrilo glede sadnih sokov: "Ko večkrat dnevno pijete te sokove, ki so običajno narejeni iz različnih vrst sadja in zelenjave v mešalniku, bo vaš inzulin poskočil, kot bi bili na testu obremenitve z glukozo. Ta skok insulina blokira topljenje podkožnih maščob, spodbuja proizvodnjo holesterola in vodi do zamaščenosti jeter. Sok mora vsebovati vlaknine, malo maščob in semena, da umiri odziv trebušne slinavke."

Prehranske koristi lubenice

Lubenica ni le okusna, ampak tudi hranljiva. En kos lubenice zadovolji 25 % dnevnih potreb po vitaminu C, ki je pomemben za zdrave zobe in dlesni, pomaga pri absorpciji železa, ohranja zdravje vezivnega tkiva kože, podpira imunske funkcije in pospešuje celjenje ran. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant, ki preprečuje poškodbe celic z nevtralizacijo prostih radikalov, molekul, povezanih s staranjem in pojavom določenih bolezni.

Poleg vitamina C lubenica vsebuje tudi veliko vitamina A, ki je ključen za zdravje oči, rast kosti, reprodukcijo in celično delitev. Vitamin A je bistven za številne funkcije, vključno z uravnavanjem imunskega sistema in proizvodnjo limfocitov. En kos lubenice zadosti 30 % dnevnih potreb po vitaminu A.

Lubenica in zdravje srca

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki jedo vsaj tri obroke sadja in zelenjave dnevno, manj tvegajo smrt zaradi možganske kapi, bolezni srca in drugih srčnih težav kot tisti, ki pojedo le en obrok dnevno. Lubenica je zaradi svoje hranilne vrednosti in nizke vsebnosti maščob odlična alternativa čokoladnim in slanim prigrizkom.

Uživanje lubenice in hujšanje

Ker je v mnogih državah več kot 60 % odraslih prekomerno težkih ali debelih, se povečuje tveganje za kronične bolezni. Če želite zmanjšati svoje dejavnike tveganja, upoštevajte, da en kos lubenice vsebuje le približno 40 kalorij. Lubenica je nizkokalorična, a bogata s hranilnimi snovmi, kar pomeni, da lahko pripomore k zdravemu hujšanju.

Sklep

Medtem ko je lubenica osvežujoč in zdrav prigrizek, je pomembno, da jo uživamo zmerno. Prekomerno uživanje lahko vodi do neželenih učinkov, kot so povečanje telesne teže in zdravstvene težave, povezane s fruktozo. Uživanje uravnotežene prehrane, ki vključuje raznovrstno sadje in zelenjavo, je ključno za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni.

Povzeto po Stil.kurir.rs 

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO