Recept: Kostanjeva juha

24. 10. 2023
Deli
Recept: Kostanjeva juha (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Ste že kdaj pripravili kostanjevo juho? Sedaj je pravi čas za to jesensko kremno poslastico.

Potrebujemo: 

- Na osebo 200g surovega kostanja, ki ga zarežem in spečemo v pekaču, v katerega dodamo za 1 mm vode. Tako se skuha in rahlo zapeče.
- 1 korenje
- 1 rdeča čebula
- Noževa konica rdeče paprike
- Česen
- Sol, beli poper
- Voda ali jušna osnova
- Rastlinski napitek - najbolje ovseni napitek

Juho lahko pripravimo iz svežih kostanjev, če želimo postopek pohitriti, lahko kostanje tudi kupimo že kuhane in olupljene. Vendar je seveda okus juhe iz doma pečenih kostanjev mnogo boljši in juha je precej bolj aromatična.

Priprava:

Razrezan kostanj v pečici pečemo na 220º C, dokler ne popoka. V pekač zlijemo malce vode in sicer le toliko, da je površina pekača prekrita z vodo (1mm). Tako pripravljen kostanj bomo z lahkoto olupili.

Ko je kostanj napokan, ga olupimo in narežemo. Pest narezanega kostanja damo na stran.

V kozici prepražimo rdečo čebulo toliko, da postekleni, dodamo očiščeno in na kocke narezano korenje ter kostanj. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali osoljeno vodo. Kuhamo toliko časa, da je korenje kuhano. Juhi dodamo na oljčnem olju zlato rumeno ocvrt česen. Premešamo.

Pri česnu je potrebno biti zelo previden, saj se hitro zažge in zagreni. Zato ga je potrebno ocvreti na nizki temperaturi in takoj ko zarumeni, ga damo v juho in ga ne pustimo stati v olju, da bi se še nadalje pražil.

Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo še malo ovsenega mleka, da je juha bolj kremasta. Če je potrebno še solimo in popramo.
Na olju ocvremo preostali narezan kostanj in ga dodamo juhi.

Juho lahko postrežemo z makovimi palčkami. Pa dober tek.

Recept: Jasmina Hrastovec

Za sladico pa pripravite: Rižev narastek s hrustljavo skorjico

Poglejte si še: