To je starodavno superživilo, ki ga svet (še vedno) premalo pozna!

18. 11. 2024
Deli
To je starodavno superživilo, ki ga svet (še vedno) premalo pozna! (foto: profimedia)
profimedia

Kvinoja je žito, ki izvira iz južnoameriških Andov. V kulinariki so jo uporabljali že starodavni Inki in je poleg koruze in krompirja bila ena izmed treh osnovnih živil.

Kvinoja (Chenopodium quinoa) izvira iz Južne Amerike, kjer so jo Inki imenovali "mati vseh zrn". Gojili so jo že pred več kot 5000 leti. Kvinoja sicer tehnično ni žito, ampak seme rastline, ki je sorodna špinači in blitvi. Pogosto jo imenujemo "psevdožito", saj jo uporabljamo podobno kot žita.

Kvinoja vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, kar jo uvršča med redka rastlinska živila s popolnimi beljakovinami. Kvinoja vsebuje več vlaknin kot večina žit, kar pomaga pri prebavi in ohranja občutek sitosti.

Preberite tudi:

Zunanja plast kvinoje vsebuje saponine, naravne spojine, ki rastlino ščitijo pred škodljivci. Pred kuhanjem jo je treba temeljito sprati, da odstranimo grenak okus teh spojin.

Kvinoja je naravno brez glutena, kar jo naredi odlično izbiro za ljudi s celiakijo ali občutljivostjo na gluten.

Kvinoja je na voljo v različnih barvah, kot so bela, rdeča in črna. Bela kvinoja je najmehkejša, rdeča in črna pa imata bolj oreščkast okus in čvrsto teksturo.

Kvinojo lahko uporabljamo v sladkih in slanih jedeh, od solat, juh, prilog do zajtrkov, kot so kvinojina kaša ali puding.

Bogata je z magnezijem, fosforjem, železom, manganom, cinkom in vitamini B-skupine. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo pri boju proti prostim radikalom.

Kvinoja vsebuje več beljakovin kot katerokoli drugo žito, v povprečju 16,2 odstotka, nekatere vrste pa tudi več kot 20 odstotkov. Za primerjavo: riž jih premore 7,5, proso 9,9 in pšenica 14 odstotkov.

Navodila za uporabo kvinoje

Kvinoja ima slasten okus po oreščkih, ki nas hitro zasvoji, skuhamo jo hitreje od riža in jo lahko uporabljamo za pripravo pilavov oz. džuveča, rižot ali bolje rečeno kvinot, solat, juh in celo sladic. Kvinoja je ponavadi na policah z zdravo prehrano v večjih samo­postrežnih trgovinah in je glavna zvezda v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano.

Najbolj preprosto jo skuhamo tako kot testenine. V velik lonec nalijemo vodo, jo za­vremo, dodamo poljubno količino kvinoje in kuhamo, dokler se ne zmehča, približno dvajset minut. Vse skupaj stresemo na cedilo, dobro odcedimo in počakamo, da se ohladi.

Če želite pri roki vedno imeti zdravo prilogo, skuhajte celo goro kvinoje, jo naložite v plastične posodice in shranite v malem hladilniku. V mikrovalovni pečici jo lahko pogrejete v eni minuti in postrežete s čimerkoli – tako kot riž ali testenine. Imate veliko kuharske domišljije in bi radi poskusili nekaj povsem novega?

kvinoja
profimedia

Zbudite se s krepčilnim zajtrkom

Zmešajte skodelico kuhane kvinoje s pol skodelice mleka ter pol skodelice zmrznjenih borovnic in vse skupaj pogrejte v mikrovalovni pečici (eno minuto). Imeniten nadomestek za ovseno kašo.

Posladkajte se brez slabe vesti

 V električnem mešalniku zmeljite 2 zelo zreli banani in 2 skodelici mleka. Zmešajte z 2 skodelica­ma kuhane kvinoje, pol skodelice rozin, žlico sladkorja in žličko cimeta. Kuhajte na maj­h­­­nem ognju, približno 10 minut. Če bi se radi bolj zabavali, čisto na koncu dodajte še kozarček ruma. Skuhali ste si kremasto, slad­ko in bolj zdravo različico mlečnega riža.

Še bolje pa bo, če preizkusite recepte in njihove različice. Z njimi lahko iz te skrom­ne žitarice pripravite več kot 12 različnih kulinaričnih poslastic.

kvinoja
profimedia

Solata iz kvinoje

  • 1 skodelica surove kvinoje
  • 8 belušev
  • 50 g zdrobljenega kozjega sira ali feta sira
  • pol skodelice grobo sesekljanih zelenih oliv brez pešk
  • 4 žlice nasekljanih na soncu sušenih paradižnikov
  • pol žlice oljčnega olja in nekaj kapljic za k belušem
  • 1 žlica balzamičnega ali vinskega kisa
  • sol in poper po okusu

1. Segrejte pečico na 200 °C.

2. Skuhajte kvinojo po navodilih s prejšnje strani.

3. Medtem ko se kvinoja kuha, pripravi­te beluše. Najprej odstranite oleseneli del stebla. To najlaže storite tako, da ga nežno prepognete, dokler se ne zlomi. Beluši se sami od sebe prelomijo na ravno pravem mestu. Položite beluše na s peki papirjem obložen pekač, jih pokapajte z oljčnim oljem ter posolite in popoprajte. Pecite v pečici 10 minut.

4. Narežite beluše na dober centimeter velike koščke in jih skupaj s sirom, olivami, oljem, kisom in sušenimi paradižniki dodajte kvinoji. Posolite in popoprajte po okusu.

Za 4 obroke; dobra priloga k svinjskim zrezkom na žaru ali pečenim piščancem.

Na obrok: 238 kalorij, 9 gramov beljakovin, 34 g ogljikovih hidratov, 7 g maščob (2 g nasičenih), 4, 5 g vlaknin, 290 mg natrija.