Lesena ali plastična deska za rezanje?

5. 4. 2017
Deli
Lesena ali plastična deska za rezanje? (foto: profimedia)
profimedia

Nobena delovna površina ni tako čista, privlačna in nožu prijazna kot lesena deska!

Splošno velja, da se na kuhinjski deski, kjer režemo hrano, nabere tudi do 50-krat več bakterij kot na straniščni školjki! Zato je pomembno, kakšno uporabljamo. Čeprav se morda na prvi pogled ali na prvo misel ne zdi, so plastične deske veliko manj higienične od lesenih! 

Plastične deske so lahko resnično dezinficirane samo takrat, ko so popolnoma nove. Ko imajo na površini vreznine, jih težko očistimo, saj se tam zadržujejo bakterije, ki jih ne uniči niti pomivalni stroj. Raziskovalci iz Univerze v Winsconsinu so ugotovili, da na lesenih deskah bakterije, vključno s salmonelo, čez noč niso preživele, na plastičnih pa so se celo razmnožile.

Na lesenih deskah bakterije sicer pronicajo v notranjost lesa, vendar tam nimajo pogojev za razmnoževanje in umrejo, medtem ko imajo v plastičnih urezninah odlične pogoje za razvoj. Bakterije se v lesu namreč uničujejo po naravni poti.

Dodatni razlogi v prid lesenim deskam: 

  • So veliko bolj ekološka izbira. Plastične namreč vržemo stran, ko so uničene in večinoma ne morejo biti reciklirane. Lesene deske trajajo mnogo dlje, tudi desetletja. 
  • Manj skrhajo nož.
  • Ni možnosti, da bi se drobci plastike znašli v hrani.

Leseno desko lahko operemo s kisom, z limoninim sokom in soljo. Vsake toliko časa pa jo namažemo z orehovim ali mandljevim oljem.

treehugger.com

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja