Zakaj naj bi položili to rastlino pod vzglavnik?

26. 6. 2024
Deli
Zakaj naj bi položili to rastlino pod vzglavnik? (foto: shutterstock)
shutterstock

Je to, da pod blazino položite lovorjev list, popoln trik za spanje? Ta trik so poznali že stari Rimljani.

Lovorju so od nekdaj pripisovali magično moč, sproščujoče in protivnetne lastnosti te rastline pa potrjuje tudi znanost. Dejstvo je, da več ali manj tretjino življenja prespimo, pomembno pa je, da je počitek kakovosten in nas regenerira, da se lahko bolje soočamo z izzivi dneva. Vendar mnogi trpijo za nespečnostjo, se ponoči pogosto zbujajo ali so slabo spočiti, posledično pa dan začnejo utrujeni.

Preden začnemo jemati zdravila, ki obljubljajo miren in nemoten spanec, lahko posegamo po naravnih metodah, ki so manj škodljive za naše telo. Eno od teh zdravil, ki so ga uporabljali že Grki in Rimljani v antiki, je, da pred spanjem pod blazino položite lovorjev list.

Kako nam lahko ta rastlina pomaga do boljšega počitka?

Poleg prebavnih in antibakterijskih lastnosti (lovor je odličen pri driski ali za spodbujanje pravilne prebave), ima lovorjev list sproščujoče in pomirjujoče lastnosti. Pitje poparka te rastline ali vdihavanje njenega vonja pomaga zniževati krvni tlak, lajšati napetost ter zmanjšati živčnost in stres, kar nam omogoča boljši spanec. Poleg tega lajša bolečine predmenstrualnega sindroma in omogoča miren počitek tudi ženskam v rodni dobi.

Obstaja pa še en dober razlog za spanje z lovorjevim listom pod vzglavnikom – motiv ima korenine v ljudskem izročilu, ki bi tej rastlini pripisovalo celo magično moč. Po izročilu ima lovor pomemben vpliv na naše sanje.

Če imamo skrbi ali misli, ki nam ne dajo miru, naj bi spanje z listom te rastline pod blazino omogočilo, da »sanjamo« rešitev za našo težavo, ki jo bomo lahko udejanjili, ko se enkrat zbudimo.

Poskusite. Ne pozabite pa, da je kakovost vašega spanca odvisna od tega, koliko težav rešite skozi dan. Če je težav preveč, je nespečnost povsem logična posledica. Reševanje nespečnosti se torej prične skozi dan.

vir: novilist.hr 

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO