Masaže z vsega sveta

27. 1. 2011
Deli
Masaže z vsega sveta (foto: shutterstock)
shutterstock

Najbolj priljubljene in učinkovite tretmaje SPA-centrov navdihujejo stoletja, celo tisočletja stare tehnike, recepti in znanja iz vseh delov sveta ter izhajajo iz različnih pojmovanj duševnosti in telesa, vsa pa imajo isti cilj – vrniti človeka v duševno, čustveno in telesno ravnotežje.

Dandanes vam za doživetje masaž iz daljnih dežel ni treba daleč potovati – masaže v okolju, ki vas popelje v mir, tišino in stik s samim seboj, pa tudi v duha eksotične dežele, si lahko privoščite po vsej Sloveniji. Podarite si globoko doživetje dežele, ki ste jo začutili, v času obdarovanj pa masaže daljne dežele privoščite tudi najdražjim. Skupaj z zgoščenkami z glasbo iz dežel, o katerih sanjajo, bodo čudovito darilo.

Polinezija

Polinezijska ali masaža oceanov

Starodavna umetnost dela s telesom, ki izvira iz južnopacifiških celin, ni gnetenje mišic in njihovo sproščanje, temveč deluje globlje na človekovo psihično in duhovno raven, ga osvobaja omejujočih prepričanj in čustvenih ran, ne zgolj telesne napetosti. Ime masaža oceanov odraža poreklo masaže in njeno delovanje, ki je nežno kot voda in globoko kot ocean.

Osnovno orodje masaže je meditacija v gibanju, imenovana tudi ples življenja, starodavno orodje za osebno preobrazbo, ki prizemlji, uravnovesi posameznikovo energijo in poveže telo, um in duha. Poveča se krvni pretok, razširijo se žile, okrepi limfni sistem, vsaka celica je preskrbljena s hrano in kisikom, sprostijo se mišične napetosti in krči.

Iz telesa se začnejo izločati škodljive snovi, omilijo se bolečine, vnetja, poškodbe tkiv in otekli sklepi. Iz maorskega izročila izvirajo duhovna moč, odprtost in dovzetnost, ki odpira vrata vedenja, tradicija aboriginov pa uči, kako priti v stik s svojim duhom, uporablja moč misli in zapovedi.

Tibet

Zvočna masaža s himalajskimi posodami

Masaža s himalajskimi pojočimi posodami temelji na starodavnih modrostih izpred 5000 let. Bogat spekter nadtonov, ki jih proizvajajo posode ob igranju, harmonizira levo in desno možgansko polovico, odplavlja napetosti in stare zapise travm ter celostno uglašuje instrument našega Bitja. Terapevt polaga himalajske posode na lahno oblečeno telo, kjer igra nanje.

Od mesta, kjer je posoda na telesu položena, se širijo vibracije zvoka, ki kot reka potuje po nadijih in meridijanih, krvnih in limfnih žilah. Vsako celico, vsak atom telesa zvok napolni in zavibrira z informacijo zdravja, harmonije, ravnovesja. Zato imenujemo zvočno masažo tudi celična masaža.

Učinki zvočne masaže so zelo globoka sprostitev in regeneracija vseh nivojev našega bitja, pomladitev (posode uspešno uporabljajo v kozmetiki za miniliftinge), povečanje življenjske energije, ustvarjalne moči, entuziazma. Zvočna masaža razgrajuje in odplavlja tujke iz telesa, izboljša pretok krvi in limfe, briše celični spomin starih travm in poškodb ter lajša bolečine.

Tajska

Tradicionalna tajska masaža

Deluje sprostitveno, protibolečinsko, izboljša krvni obtok in delovanje imunskega sistema, poveča gibljivost sklepov, stimulira limfni sistem, daje občutek telesnega in duševnega ravnovesja in krepi zdravje. Deluje veliko globlje kot klasična masaža. Izvaja se na blazini na tleh, v njej smo oblečeni v udobna oblačila iz naravnih materialov.

Masaža poteka leže na hrbtu, trebuhu in boku ter v sedečem položaju. Maser med terapijo uporablja palce, dlani, komolce in kolena. Po kratki sprostitvi stimulira akupresurne točke na stopalih in nogah, nadaljuje s kombinacijo počasnih in blagih razteznih prijemov ter aktiviranjem glavnih energetskih kanalov, ki jih Tajci imenujemo ‘Sen linije’.

Afrika

Berberska masaža

Severnoafriška antistresna masaža, ki odpravlja mišično napetost, razstruplja telo in sprošča iz telesa negativno energijo.

Masaža temelji na uporabi hladno stiskanega arganovega olja, ki učinkuje sprostitveno, na kožo pa deluje pomlajevalno – koža je po masaži bolj čvrsta, saj olje vsebuje veliko vitamina E, ki deluje kot močan antioksidant, pomemben za razvoj in vzdrževanje delovanja živčnega in mišičnega sistema ter za glajenje gub in gubic. Olje vsebuje tudi maščobne kisline, ki naredijo kožo mehko in svilnato, pomaga celo pri zdravljenju nekaterih kožnih bolezni.

Med masažo boste občutili sproščujoče blagodejnosti kakovostnega olja, po njej se boste počutili spočiti, prerojeni in lahkotnejši, koža pa bo mehka in nahranjena.

Amerika

Majevska

Maya Energijsko Spiritualna masaža se začne s sprostilno masažo in čiščenjem energijskega telesa, sledi aktiviranje energijskih ključavnic. Nato se z zavestnim dihanjem sprosti spiritualna energija v telo posameznika.

Pri vsaki točki svetlobe se na koncu aktiviranja počasti in zahvali znamenjem z Maya mudro ali Maya magično kretnjo. Masaža se konča z zvočno masažo in majevskim kadilom z namero, da zdaj, ko je telo prečiščeno in aktivirano, prebudi potencial zdravja, ljubezni in obilja, da bo posameznik priklical in namagnetil vse, kar potrebuje za uresničitev svojega poslanstva.

Slovenija

Vinska

Slovenci nimamo tradicije masaž, smo pa veseli, da posamezni wellnessi razvijajo svoje produkte ter uporabljajo zdravilne rastline, ki zrastejo na njihovih tleh. Prav zato na tem mestu predstavljamo vinsko terapijo, ki se tako lepo ujema s ptujskim vinarstvom in ljubeznijo do trte – v Valens Augusta wellnessu so razvili edinstveno masažo z vinskim oljem in blazinicami iz grozdnih pešk, ki temelji na grozdnem olju, grozdni moki in morski soli iz mrtvega morja.

Vaša koža vam bo za vinsko masažo zelo hvaležna, misli pa bodo odplavale daleč stran od vsega, kar ne diši po užitku.

Kitajska

Tui-na masaža

Pred tisočletji so jo začeli razvijati tibetanski budistični menihi in je še danes, tako kot akupunktura, zelo pomemben člen tradicionalne kitajske medicine. Tui-na masaža je tehnika pritiskanja, glajenja, stiskanja in pritiskov na akupresurne točke z namenom odstranjevanja blokad v pretoku energije, uravnavanja ravnovesja med energijama jin in jang, ustvarjanja ravnovesja in s tem preprečitve procesa nastajanja bolezni.

V primeru bolezni terapevt krepi ali sprošča energijo, jo razporeja znotraj telesa in tako vzpostavlja ravnovesje, s čimer ne uravnoteži le fizičnega telesa, temveč tudi naša čustva in misli. Tui-na masaža je zelo uspešna pri hitrejšem okrevanju po poškodbah, v lajšanju bolečin in odpravljanju različnih depresivnih stanj in posledic stresa. Tehnika dotika in posebnih gibov je zelo prijetna in sproščajoča, po masaži se počutimo spočiti, lahkotnejši in napolnjeni z energijo, celo srečnejši.

Indija

Ajurvedska masaža

Ajurvedskih masaž je ogromno, vse pa temeljijo na individualni osnovi. Njihova skupna lastnost je: s posebnimi gibi in toplim zdravilnim oljem (za katerega se zdi, da vas po vsem telesu obliva v potokih – občutek je nenavaden, a zelo prijeten – kot da olje z vas topi vso odvečno težo in skrbi, ki jih nosite s seboj), uravnavajo doše.

Če vas je ajurvedska masaža prevzela, ne zavrzite misli o ajurvedskem vikendu ali celo tednu – že z različnimi vrstami ajurvedskih masaž in uravnavanjem doš s prehrano boste v svoj hram vnesli toplino zdravja, veselje do življenja in hkrati umirjenost, spoznavati se boste začeli na drugačen način. Um se bo umiril, koža nahranila, gubice zgladile.

Koreja

Chi yang

Chi-yang ali zlata masaža temelji na tretmaju s 24-karat­nim zlatom, za katerega na Daljnem vzhodu verjamejo,  da podaljšuje življenje.

Če se boste predali tej luksuzni, sproščajoči masaži z jojobinim in ylangylangovim oljem iz ampule, v kateri plavajo lističi zlata (dodatkov in konzervansov pa v tem olju ni), vam bo maserka z nežnimi, plesu podobnimi gibi aktivirala limfo, odstranila energetske blokade in uravnavala pretok energije po telesu – vse le z nadlahtmi.

Izjemno sproščujoča masaža vam bo z upoštevanjem vašega energetskega stanja dala energijo, vam okrepila tako telo kot kožo in vam pozlatila vsakdanjik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja