Nagradna igra: Joga in osteoporoza - osvojite vstopnice za udeležbo na strokovni delavnici

8. septembra 2013 bo v ljubljanskem hotelu Plaza potekala delavnica Genjoga in osteoporoza. Genjogo v povezavi z osteoporozo bo predstavila direktorica Joga Inštituta, mag. Maja Tanko Smolič, o osteoporozi, dedni pogojenosti zanjo in naraščanju te bolezni v razvitem svetu pa bosta spregovorila tudi dr. Anja Štiglic, dr. med., in mag. Marko Smolič. Poklanjamo 3 vstopnice za udeležbo na strokovni delavnici.

30. 8. 2013

Pomoč joge pri osteoporozi

Po definiciji je osteoporoza sistemska, degenerativna skeletna bolezen, za katero sta značilni nizka kostna masa in mikro-arhitektonska okvara kostnega tkiva s posledičnim povečanjem kostne krhkosti in večjo občutljivostjo za zlom.

Povedano preprosteje – razvoj bolezni je normalna posledica staranja, ki vodi v zmanjšanje gostote kosti in s tem povečanje krhkosti.

Obstajajo dejavniki, na katere pri osteoporozi ne moremo vplivati, in to so dednost, ženski spol, zapoznela puberteta, zgodnja menopavza, bolezni nekaterih žlez z notranjim izločanjem, bolezni prebavil, dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil, kronična ledvična odpoved in še nekateri drugi vzroki.

Na drugi strani pa lahko vplivamo na pravilno in primerno telesno vadbo, kar poskušamo predstaviti na Strokovnih delavnicah Genjoga (in osteoporoza), primerno prehrano in (ne pretirano) izpostavljenostjo soncu.

Prva naslednja delavnica bo v nedeljo, 8. septembra 2013 ob 18. uri v ljubljanskem hotelu Plaza.

Genjogo v povezavi z osteoporozo bo predstavila direktorica Joga Inštituta, mag. Maja Tanko Smolič.

»Več kot četrtina žensk, starejših kot 50 let, ima v Sloveniji osteoporozo, kar nas je v Genjogi spodbudilo, da vsem, ki želijo nekaj narediti za svoje zdravje, ponudimo poseben program, ki jim bo pomagal pri trdnosti kosti,« razlaga Maja Tanko Smolič, direktorica Inštituta za jogo.

»Težava sodobnega življenjskega sloga je, da ne mislimo, kaj nam lahko pomaga dolgoročno, ampak bolezen zdravimo ali pa se z njo aktivno ukvarjamo šele, ko nastopi, zelo si želimo, da bi se tako mišljenje spremenilo, in zato pri nas ponujamo več delavnic, ki so preventivne,« dodaja naša sogovornica.

Da pa kovačeva kobila ni bosa, potrjuje tudi Maja, ki pravi, da ji je joga, odkar se je prvič srečala z njo, korenito spremenila kakovost življenja, a ne samo njej, temveč celotni njeni družini, saj ne mine dan, da ne bi bila njena redna spremljevalka.

»Vsi, ki so družinsko obremenjeni z osteoporozo, bi se morali zavedati, da se po 30. letu začne zmanjševati kostna gostota, zato se čedalje več mladih, med njimi so čedalje pogostejši tudi moški, spopada z osteoporozo, zato je pomembno, da se že v teh letih začnejo ukvarjati s preventivo,« poudarja sogovornica.

Odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujte za vstopnico

Nagradno vprašanje se glasi:

Koliko žensk po 50 letu ima v Sloveniji osteoporozo?

a) Vsaka tretja

b) Več kot 25 %

c) Več kot polovica

Pravilen odgovor, skupaj s svojimi podatki (ime, priimek, naslov, telefon), pošljite najkasneje do 6. septembra na nagrade.sensa@adriamedia.si.