Medicina nove dobe Promocijsko sporočilo

V Sloveniji narašča število bolnikov z limfedemom

11. 9. 2017
Deli

Danes je najbolj pogost vzrok za nastanek limfedema operativno zdravljenje malignih tumorjev z odstranitvijo lokalnih bezgavk. Najpogosteje odstranijo bezgavke pri raku dojke (podpazdušne bezgavke) in pri operacijah v trebušni votlini (ginekološke operacije), kjer odstranijo dimeljske bezgavke. Limfedem (oteklina) se ne razvije čez noč, pojavi se lahko več let po operaciji.

Če ni pravočasno in ustrezno obravnavan, se zaradi nabiranja tekočine, bogate s proteini, aktivirajo celice, ki proizvajajo nova vezna tkiva. Nastane »trd edem«, ki ga imenujemo fibroza. Limfedem oslabi tudi imunski sistem kože.

Pri obravnavi limfedema moramo biti pozorni na veliko dejavnikov. Prav tako bolezensko stanje napreduje, če ga ne pravočasno začnemo sanirati. Najprimernejši pristop k obravnavi limfedema je kombinirana fizikalna terapija, ki vključuje ročno limfno drenažo, nego kože, terapevtske vaje in kompresijsko povijanje ali nošenje kompresijskih oblačil. 

Thermana Laško

Aktivne vaje

V povezavi z dihalnimi vajami vsakodnevna vaja spodbuja limfni tok, poveča in vzdržuje obseg gibljivosti okončine, krepi in ohranja mišično moč. Priporočajo se plavanje, vaje v vodi, hoja in zmerne aerobne vaje. Zavedati se je treba, da ta del telesa ne zmore več opravljati vseh fizioloških procesov tako kot pred operacijo. Telo je sposobno samo določen čas kompenzirati pomanjkanje delovanja limfnega sistema, zato je potrebna pravilna in pravočasna obravnava. 

Bolnice morajo imeti preventivno in kompleksno obravnavo. To je mogoče doseči s sodelovanjem limfterapevta in bolnice, ki mora temu prilagoditi način življenja. Vsaka obravnava limfedema mora biti individualna in prilagojena bolnici. Končni uspeh prinašata zadovoljstvo bolnice in njena samozavestna vrnitev v družbeno okolje. 

Ročna limfna drenaža ni običajna oblika masaže

Je nežna manualna tehnika, s pomočjo katere pospešimo odtok limfne tekočine iz predelov v telesu, kjer zastaja. Cilj je zmanjšati limfedem in preprečiti morebitne zaplete. Tehniko izvajajo limfterapevti z ustreznim znanjem, s certifikatom šole dr. Voddra iz Avstrije. S pomočjo posebnih, nežnih tehnik dreniranja (krogi na mestu, tehnike potiska, pomika, zajemalne tehnike ...) odstranjujejo limfno tekočino iz tkiva. Kajti gibi se ponavljajo in na ta način stimulirajo limfno tekočino iz delov telesa, kjer zastaja, da odteče. 

Thermani Laško ponujajo kompleksno pomoč, saj k zdravljenju limfedemov pristopajo zelo široko. Ročna limfna drenaža se izvaja na napotnico ali samoplačniško.

Dodatne informacije: www.thermana.si, 03 423 2100,  080 81 19 in info@thermana.si.