Zakonska predloga ljudske iniciative: Slovenija je edina država na svetu, ki ovira vse druge metode zdravljenja

3. 2. 2022
Deli
Zakonska predloga ljudske iniciative: Slovenija je edina država na svetu, ki ovira vse druge metode zdravljenja

Včeraj je Civilna iniciativa slovenskih pravnikov skupaj z gibanjem Zdrava družba in Slovenskim homeopatskim društvom v Državni zbor vložila dva zakonska predloga.

Prvi je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi, ki bi slovenski zdravstveni sistem in predvsem zdravnike razbremenila dolgoletne grožnje z odvzemom zdravniške licence v primeru, da se zdravnik ukvarja z zdravilstvom. Gre za anomalijo, ki je unikum v svetovnem merilu. Slovenija je namreč edina država na svetu, kjer se na takšen način preferira alopatska medicina, ter ovira vse druge metode zdravljenja. V mnogih razvitih državah zdravstvene oblasti zdravnike celo spodbujajo za dopolnitev svojega znanja s komplementarnimi znanji, tudi z izobraževanjem na medicinskih fakultetah. Na škodljivost in neustavnost, ki je v nasprotju tudi z Zakonom o zdravstveni dejavnosti je v preteklosti opozorjal med drugimi Varuh človekovih pravic, vendar politične stranke na oblasti anomalije niso odpravile.

Drugi zakonski predlog spreminja in dopolnjuje Zakon o fitofarmacevtskih sredstvih. Predlagana ureditev bi uvedla poseben režim za uporabo biopesticida iz drevesa Neem (Azadiratha Indica), ki je najučinkovitejši biopesticid, cenovno dostopen, popolnoma varen za ljudi, sesalce, praviloma ne škodi niti čebelam. Hkrati se že stoletja uporablja celo kot zdravilo, Indijci ga imenujejo tudi “Vaška lekarna”.

Glede na oceno WHO, da letno zaradi pesticidov umre 2,5 milijona ljudi, 25 milijonov pa utrpi hujše posledice, želi predlagatelj s sprostitvijo pogojev za uporabo tega biopesticida slovenskim pridelovalcem hrane in vrtičkarjem olajšati uporabo najboljše rešitve za varovanje pridelkov in zdravja.

Oba zakonska predloga bo civilna družba v zakonodajni postopek vložila po postopku ljudske iniciative, z zbiranjem 5.000 podpisov volivcev. Šestdest dnevni rok za zbiranje podpore bo znan predvidoma drug teden, po odločitvi predsednika Državnega zbora. Pobudnika ocenjujeta, da bodo potrebno podporo zbrali že precej pred iztekom določenega roka, vendar si zaradi verodostojnosti želita zahtevano podporo vsaj podvojiti.

Preberite si še: Reiki uporabljajo v najboljših ameriških bolnišnicah

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja