Holistična stomatologija: Zdravi zobje − zdravo telo?

Že kot otrok sem slišala, da so ljudje čez noč posiveli zaradi granuloma. Ali da so imeli hude zdravstvene težave, ki so se le stopnjevale, zdravniki pa niso mogli odkriti, za kaj gre – dokler niso odkrili bolnega zoba in ga izpulili, zdravstvene težave pa so 'čudežno' izpuhtele ...

27. 6. 2013

Tudi sama sem to jesen prebolela granulom. Nadaljevalo se je z vedno močnejšimi glavoboli in vedno slabšim vidom. Poznala sem tudi Gersonovo teorijo, a vsega skupaj nisem povezala, saj ni prišlo čez noč. Potem pa se je nekega dne na računalniškem zaslonu zasvetila ugodna ponudba diagnostike zob z bioresonančnim aparatom in začutila sem, da moram preveriti stanje svojih zob ...

Bioresonančno diagnostiko sem imela točno dan po tem, ko je moj zobozdravnik po nekaj mesecih zdravljenja natančno zaprl moj zob, od katerega je ostala le še bleščeča lupina. Bioresonančni aparat je piskal na vse moči, sploh okoli zob (ne samo tiste nesrečne šestice, temveč še levo in desno), jaz pa sem se z diodami v rokah spraševala, kaj počnem tam, kaj me je privleklo v ordinacijo in zakaj moram poslušati slabe diagnoze.

Ker je naše telo velikanski 'stroj', sestavljen iz nešteto delov, ki se med seboj dopolnjujejo, so drug od drugega odvisni in si pomagajo med seboj, je diagnostika zajemala moje celotno telo. Terapevtka mi je zagotovila, da stanje s terapijami lahko bistveno izboljšava, da pravkar 'ozdravljenega' zoba najverjetneje ne bo treba izpuliti, in da lahko rešiva tudi druge zdravstvene težave, ki niso bile neposredne povezane z zobom.

Holistična stomatologija

O vsem skupaj sem morala premisliti. In ko sem odkrila povezave z glavoboli, utrujenostjo in precej nenadnim slabšim vidom, sem se odločila, da poskusim – škoditi mi ne more – bioresonanca je namreč ena od najnežnejših terapij, ki zdravijo popolnoma brez stranskih učinkov in se obenem osredotočajo na telo kot celoto in ne na posamezen organ v telesu.

Obenem sem začela iskati zobozdravnika, ki bi mi potrdil, da so zobje resnično povezani z organi v telesu, in bi mi odgovoril na vsa vprašanja, povezana s holističnim pogledom na zdravljenje zob. Na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji holistične stomatologije ni bilo težko najti (www.stomatolog-brncic.hr; www.jens-busk.at, www.odontolistic.it ), pri nas pa je očitno še v povojih.

Ker sem novinarka, morda lažje kot drugi smrtniki vzpostavim stik in začnem pogovore o najrazličnejših temah z najrazličnejšimi strokovnjaki, a ko pridem do zdravnikov in jih začnem spraševati o celostnem zdravljenju, naletim na dva možna odgovora – ali se jim vse skupaj zdi 'šalamajzerstvo' brez kakršnih koli znanstvenih dokazov (čeprav je tudi znanstvenih dokazov iz dneva v dan več), ali pa se z veliko stvarmi npr. iz kitajskega in ajurvedskega pogleda na telo strinjajo, a o tem nočejo govoriti javno, saj bi lahko imeli težave s svojo stroko ...

Pri zobozdravnikih ni bilo nič drugače – šele preko poznanstev sem našla simpatično sogovornico, ki mi je razkrila ogromno. Simonka Rus, dr. dent. med., verjame v to, da na zob kmalu ne bomo več gledali kot na nekaj, kar se navzven mora bleščati skozi nasmeh, navznoter pa naj pač opravlja svojo funkcijo grizenja. Če zaboli, ga utišamo – k sreči je stomatologija tako napredovala, da se to da doseči hitro, (skorajda) brez bolečin, in kot po čudežu v naših ustih še vedno ostanejo lepi primerki zob, za katere smo bili prepričani, da nam jih bodo odstranili, sodobni materiali pa omogočajo, da popravkov nihče več ne opazi ... Tudi sama sem hvaležna za takšen napredek (tudi v mojih ustih), a vseeno vrtam naprej, brez svedra, ker sem radovedna in ker verjamem, da tudi pri zdravljenju zob lahko naredimo še več.

Zob je kot polž

Simonka Rus, dr. dent. med., mi je zob opisala tako plastično, da ni bilo več težko verjeti v to, kako zelo pomembno je, da zobe ohranjamo zdrave: "Če pogledate polžjo hišico, boste takoj opazili, kako skrbno in natančno jo polž popravlja in kako se trudi imitirati celo črtice na njej. A ko polža ni več, hišice nihče več ne more obnavljati, popravljati ... Ko se zobu pulpo odstrani, ostane samo 'hišica'. S tem zobu vzamemo vitalnost, njegove obrambne celice. Zob je živ sistem, ves čas gradi in obnavlja – ima sposobnost samoobnavljanja (remineralizacije), dokler je to močnejše od škodljivih vplivov. Zob (in polž) neprestano gradita, obnavljata zob (oz. hišico). Mrtev zob je kot polžja hišica brez polža."

Zdaj razumem, zakaj zobozdravniki pustijo zobu, da si vzame čas in manjše nepravilnosti popravi sam, če je pulpa zdrava. Mi lahko v tem primeru zobu pomagamo tako, da ga ne dražimo s hladno ali vročo hrano in pijačo, in da ga v času 'okrevanja' čim manj bremenimo z žvečenjem.

Je mrtev zob še zob?

Še bolj me skrbi, kaj se dogaja v drobcenih kanalih devitaliziranih (mrtvih) zob, ki jih zobozdravniki s sodobnimi aparaturami sicer skrbno očistijo in razkužijo, zapolnijo s posebnimi pastami in tako zobu ohranijo tako funkcijo kot videz ter ga tako popolno prikrijejo, da imunski sistem tega zoba ne zavrže kot tujka, čeprav je mrtev.

Žal so nekateri znanstveniki odkrili, to pa sta potrdili tudi bioresonančna terapevtka in zobozdravnica, da v neštetih in povsem nedostopnih dentalnih kanalčkih v medzobnem tkivu (pozobnici) ostane veliko organskega materiala, ki je ostal od odstranjenega živca. To tkivo razpada – gnije – in medtem razvija zelo strupene produkte na bazi žvepla (merkaptan in tioeter), pa tudi nekatere kancerogene (indol, skatol). Prihaja do močne motnje – kroničnega žarišča, ki na naše telo deluje precej drugače kot bleščeč nasmeh, ki ga vidimo navzven.

Zobni kanali in vpliv kroničnih žarišč na kri in limfo

Temu bi lahko rekli prava ironija: uspešneje kot je zob popravljen tako, da so mu odstranili zobno pulpo (osrednji del), bolj prikrito je lahko kronično žarišče (saj ničesar ne čutimo, nič ne boli), ki nemoteno in nenehno zastruplja celotno telo.

Holistični stomatologi pravijo, da se toksini kopičijo v sklepih in povzročajo močne bolečine ter skupaj s kancerogenimi snovmi postopno slabijo imunski sistem, poslabšujejo in kvarijo naše notranji okolje – onesnažujejo kri in limfo.

Ker je zdravje vsake posamezne celice neposredno odvisno tudi od krvi in limfe, lahko ta onesnažen notranji prostor na dolgi rok pelje do degenerativnih in kancerogenih sprememb. Tudi meni je bioresonančna diagnostika, le tri mesece po devitaliziranju bolnega zoba, pokazala prav to – zelo slabo stanje limfe, močno načet imunski sistem in prizadete organe, povezane z bolnimi zobmi.

Bioresonančna terapevtka Darja Vrbanc mi je pojasnila, da so mrtvi zobje tiha žarišča toksinov, in to že več mesecev ali celo let pred nastankom bolezni, zato predlaga preventivne bioresonančne preglede vsaj enkrat letno. Rezultate bioresonančnega aparata na mojih zobeh pa je razložila tudi stomatologinja Simonka Rus: "Seveda, zobje so povezani tudi z limfo, krvnim obtokom in živčevjem. Tudi vsak posamezen zob ima limfne in obrambne celice. V pulpnem tkivu so žile – arterije in vene – zob je prekrvavljen, tako kot organi v našem telesu, in tudi v zobu se ves čas dogaja metabolizem."

Čiščenje zobnih kanalov in rak

Čeprav tega konvencionalna stomatologija še vedno ne prizna, je dr. Weston Price, en od ustanoviteljev holistične stomatologije, še pred začetkom prejšnjega stoletja podrobno dokumentiral in opisal povečanje rakavih obolenj s povečanjem posegov na kanalih zobnih korenov.

V prvi polovici 20. stoletja so poleg dr. Pricea, neodvisno drug od drugih, še nekateri raziskovalci na področju biološko-integrativne medicine raziskovali ta fenomen: dr. Wilhelm von Brehmer, dr. Günther Ederlein in dr. Carl Spengler. Vsi so znotraj korenin mrtvih zob pri pacientih, zbolelih za rakom in drugimi degenerativnimi boleznimi (artritis, multipla skleroza in Alzheimerjeva bolezen), našli bakterijo Siphonospora polymorpha (danes imenovano Propionibacterium acnes).

Njihova posebna zasluga je, da so iz te bakterije izolirali netoksičen filtrat (Arthrokehlan in Spenglarsan), ki lahko razgradi bakterijo, ki se potem po naravni poti izloča iz telesa. Ta filtrat danes rutinsko uporabljajo pri zdravljenju devitaliziranih zob in kroničnih boleznih v ordinacijah holistične stomatologije po vsem svetu.

Vsak zob je povezan z določenim organom

O povezavi zob z organi se strinja tudi vedno več slovenskih zobozdravnikov, vendar neradi govorijo o točni povezavi posameznega organa s posameznim zobom. Darja Vrbanc iz Diagcentra po svojih dolgoletnih izkušnjah pravi, da bioresonančni aparat Mora-Super+ brez izjem pokaže prav takšno povezavo zoba in določenega organa, o kakršni trdita kitajska medicina in holistična stomatologija, po kateri naj bi bili zobje na glavnih akupunkturnih meridianih, njihovo zdravje pa naj bi vplivalo na pretok energije v njih ter s tem tudi na naše notranje organe.

Darja Vrbanc pravi: "Vsak oboleli ali izgubljeni zob je povezan s točno določenim organom ali celo več organi hkrati, zato je potrebno izvajati bioresonančne terapije za prav vse organe hkrati, ki so v danem trenutku oslabeli in potrebujejo podporo. Pomembno je, da se hkrati s terapijo odpravlja akutne in kronične težave."

Prednji zobje so na meridianu sečnega mehurja in lahko povzročijo bolezni ledvic, kolen in reproduktivnih organov, zgornji in spodnji kočniki lahko povzročijo bolezni v prebavnem sistemu in prsnem košu, modrostni zobje vplivajo na srce ...

Kaj pa amalgamska polnila?

Če ste kdaj brali kaj o amalgamskih polnilih, ste se najverjetneje zgroženi spraševali, zakaj so vam včasih vgrajevali tako blizu možganov tako močne strupe. Morda se sprašujete, kakšno bi bilo vaše zdravstveno stanje, če nikoli ne bi imeli stika z amalgamskimi polnili, ki oddajajo toksine, vse dokler jih ne odstranijo, in še odstranitev je, če ni izvedena resnično profesionalno, zelo nevarna.

Prav zato Simonka Rus ne priporoča, da odstranite vsa amalgamska polnila hkrati ali v zelo kratkem času, temveč da jih odstranite šele takrat, ko je potreben poseg na zobu, in v tem času jemljete klorelo ali spirulino – algi, ki bosta pospešeno čistili vaše telo strupov, ki so se ob posegu nakopičili v vašem telesu.

Bolje je preprečiti

Še vedno pa je najpomembnejše, da za svoje zobe skrbimo tako, da bodo potrebovali čim manj posegov. Stomatologinja Simonka Rus, dr. dent. med., priporoča redno in temeljito čiščenje zob po vsaki jedi, če nimate ob sebi krtačke, pa ugriznite v jabolko, korenček, kolerabo ali vsaj žvečilni gumi. Zobe čistite z mehko krtačko, zobozdravnica priporoča zvočno, saj temeljito in nežno zmasira dlesni in očisti zobe. "Vedno zajemite dlesni; ščetkanje je namreč masaža dlesni - zdrava dlesen je bledo rožnate barve in tesno objema zobe. Zobe vedno umivajte v smeri rasti, z veliko ljubezni in hvaležnosti, da vam dobro služijo."

Ne pozabite tudi na interdentalno krtačko ali zobno nitko, da bodo očiščene vse stranice vaših zob. Zobozdravnica opozarja, da bodite z nitko vedno previdni, da si z njo ne boste poškodovali dlesni.

Kaj pa fluor?

Fluor sicer preprečuje karies, a med drugim upočasnjuje tudi presnovo in slabi imunski sistem. Strokovnjaki obenem opozarjajo, da počasi zastruplja telo, zato številnih zdravstvenih težav ne povezujemo neposredno z njim, in čeprav so ga še pred kratkim dodajali v vodo in sol, so ga v nekaterih zahodnoevropskih državah že začeli prepovedovati. Če uporabljate zobne kreme s fluorom, usta po umivanju vedno skrbno splaknite.

Petra Arula