Meditacija namesto diete: Moč sugestije

Študije so pokazale, da ljudje, ki skušajo shujšati, s hipnozo zmanjšajo stopnjo nagnjenosti k preobjedanju in občutek nezadovoljstva z lastnim telesom.

 

13. 9. 2012

Drugi pristop, ki ga v svoji knjigi obdela Fainova, je hipnoza. Ker se zaveda, da bodo ob tem mnogi privzdignili obrvi, Fainova razloži, da je učinkovitost hipnoze pravzaprav moč sugestije. Hipnoza ni nič drugega kot stara tehnika osredotočanja in notranje umirjenosti, ki poveča moč našega uma.

Hipnoza je terapevtsko orodje, ki krepi notranje sposobnosti in tiste naše močne lastnosti, ki so nam že v preteklosti pomagale pri doseganju ciljev. Ker tako ljudem omogoča, da izkoristijo več svojih potencialov, samohipnoza lahko okrepi samonadzor, to pa je natanko tisto, kar potrebujejo tisti, ki hočejo prijeti za vajeti lastne prehrane. Fainova razloži, kako učinek hipnoze – stanje transa – pogosto doživimo tudi med najbolj vsakdanjim dnevom, na primer, ko vozimo, kot bi imeli vključenega avtopilota, ali pa se zatopimo v neko knjigo ali film. Takrat se osredotočimo na svoja čutila ali čustva in stanje našega uma se spremeni.

Študije so pokazale, da ljudje, ki skušajo shujšati, s hipnozo zmanjšajo stopnjo nagnjenosti k preobjedanju in občutek nezadovoljstva z lastnim telesom. Avtorica v svoji knjigi predstavlja šest možnosti za vadbo samohipnoze. Če bi želeli kakšno preizkusiti, obiščite njeno spletno stran www.jeanfain.com in poiščite povezavo Mindful Eating Trance (Trans čuječnega prehranjevanja op. p.). Petminutna vodena hipnoza (v angleškem jeziku) vam bo morda, če vam bo všeč, želje preusmerila k bolj zdravim živilom.

Izkušnja prehranjevanja

Obsežno poglavje v knjigi Fainova posveča zavestnemu usmerjanju pozornosti, kar je osnova vsake meditacije, menda pa tudi odlično orodje za dosego idealne telesne teže. Raziskava, izpeljana s posamezniki, nagnjenimi k preobjedanju, je pokazala, da je mogoče s tradicionalno meditacijo, usmerjeno k dihanju in k tehnikam zavestnega uživanja hrane, kompulzivno prehranjevanje omejiti. Če je pozornost usmerjena k hrani, njenemu okusu, teksturi, vonju, barvi, k občutkom v telesu med samim prehranjevanjem, bomo, sodeč po rezultatih raziskav, zadovoljni s precej manjšo količino hrane. Usmerjanje pozornosti je pravzaprav obnavljanje izgubljenega fokusa.

Če se popolnoma posvetimo fiziološki, čustveni in čutilni izkušnji prehranjevanja, osredotočeni lahko prepoznamo, koliko in kdaj naj bi jedli, da bi lahko ohranili zdravje in lepo postavo. Tako lahko v hrani uživamo, obenem pa vemo, kdaj je je dovolj.

Ozaveščeno uživanje hrane in pozornost povečujeta moč zaznavanja kazalnikov lakote in sitosti, pomagata, da bolje prenesemo neprijetne občutke, misli in okoliščine, ki nas spodbudijo k preobjedanju, ter se vzdržimo nepotrebnega uživanja hrane, da lahko poiščemo bolj zdravo soočenje s težavami. Hkrati tako začnemo jesti počasneje, kar je dobro, saj hitro uživanje hrane (med katerim ponavadi počnemo nekaj drugega: gledamo TV ali beremo), spodbuja preobjedanje.

Zanimivo je, da se, ko jemo tako, lahko osredotočimo na sitost, na katero nas opozarja okus. Naše brbončice namreč med jedjo postajajo vedno manj občutljive na okuse. Mnogi še naprej jedo, da bi ponovno začutili tisto polnost okusa, ki so jo začutili na začetku, vendar se ta ne vrne. Ko ozavestimo, da ta močan občutek traja le kratek čas in da se v istem obroku ne ponovi dvakrat, prej nehamo jesti.

Jean Fain je ena tistih psihoterapevtk, ki so bile tudi same ujetnice začaranega kroga pridobivanja in izgubljanja kilogramov, zato sta ji dolgoletno ohranjanje zdrave telesne teže in uspešna praksa ponudili kredibilnost na tem področju. Toda vrednost njenega dela ni zgolj formula za izgubljanje kilogramov. Njena dognanja nam pomagajo, da se usmerimo k sebi, si zastavimo prava vprašanja in se posvetimo zanemarjenim vidikom svojega življenja, ki niti niso neposredno povezani s prekomerno težo. Fainova nas uči, kako naj se obnašamo do sebe, in sicer tako, kot bi se obnašali do nekoga, ki nam je blizu, ali do ljubljene osebe: z ljubeznijo, skrbnostjo in potrpljenjem.

Meditacija namesto diete: Skrivnost vitkosti je sočutje do sebe