Virtualni joga studio

Joga niso le telesni položaji in tehnike meditacije, čeprav je joga vse to. Spoznajte jogo skozi lastno izkušnjo. Vrata so odprta. Samo vstopiti morate.

Menstruacija - osvobodite se bolečin!

Menstruacija. Ta naravni pojav številnim ženskam dobesedno povzroča glavobole. Namesto da bi se zvijali v bolečinah, vse tegobe preženite s sproščanjem v jogijskih položajih.

17. 5. 2011

Glavoboli, vrtoglavice, boleči krči, nagle spremembe v razpoloženju … Vse to so težave, ki ženske spremljajo med menstruacijo. Ob dejstvu, da obdobje menstruacij traja v povprečju od trinajstega do petdesetega leta, se z bolečinami in nelagodjem ne bi smele sprijazniti, temveč najti način, kako jih ublažiti ali se jih celo povsem znebiti.

Kadar menstruacijo spremljajo bolečine, se večina žensk stisne v položaj fetusa, vendar že tako napete mišice v tem položaju napete tudi ostanejo, zato tak položaj bolečin ne ublaži. Učitelji joge pravijo, da je treba med menstruacijo telo odpreti, ga z enakomernim dihanjem umiriti in pripeljati do telesnega, duševnega in hormonskega ravnotežja.

Telovaditi ali ne?

Odločitev o tem, ali boste med menstruacijo vadili jogo ali ne, je povsem vaša. Če se takrat počutite močni in imate veliko energije, ura joge za vas ne bo nič drugačna, kot bi bila sicer. Kljub temu večina učiteljev joge svetuje, da se med menstruacijo izogibate izvajanju inverzij, kot sta sveča in stoja na glavi. Telo se namreč med menstruacijo trudi, da bi iz telesa izločilo kri, ki je v maternici, z izvajanjem t. i. obrnjenih položajev, kot sta stoja na glavi in sveča, pa ga pri tem oviramo. S takšnim početjem se tudi izpostavimo tveganju za nastanek cist in polipov.

Položaji, ki smo jih za vas pripravili, so namenjeni vsem. Telovadke z menstruacijo se lahko med uro joge sproščajo, medtem ko drugi izvajajo obrnjene položaje. Z odpiranjem telesa, kolkov in predela trebuha pomagamo ustvariti prosto pot za pretok energije, omogočimo dovod kisika v mišice in olajšamo iztekanje krvi iz telesa. Z uravnavanjem dihanja in osredotočanjem na predel trebuha blažimo krče, zaprtje ter pojav oteklih nog in stopal. Tisti ki te položaje obvladajo, se lahko odločijo za jogijske tehnike dihanja, preostali pa naj se sprostijo in dihajo v enakomernem, naravnem tempu.

Boleči menstruaciji se uprite tudi z dodatki k prehrani. Raziskave so pokazale, da je že po dveh mesecih uživanja ribjega olja menstrualnih krčev precej manj, 1000 mg kalcija in 1500 mg magnezija dnevno pa ublaži menstrualne bolečine. Odločite se, da svoje naslednje menstruacije ne boste doživljali kot kakšno bolezen, saj menstruacija ni bolezen.

Virasana (položaj junaka)

Sedite, kot da boste sedli na pete, a se namesto na pete z zadnjico naslonite na zvitek odeje, debelejšo podlago ali tršo blazino. Kolena naj se stikajo, stopala pa naj bodo narazen. Meča naj ne bodo stisnjena pod stegni. Prste prepletite in roke iztegnite proti nebu, dlani naj bodo obrnjene navzgor. Vdihnite in se raztegnite.

Supta Virasana  (nagnjen položaj junaka)

Postavite se v opisani položaj junaka, namesto da bi roke stegnili proti nebu, pa se nagnite nazaj, na zvitek odeje, tršo blazino ali drugo višjo podlago. Podlaga mora biti postavljena tako, da je njen konec približno nad vašimi kolki. V tem položaju ostanite, dokler ne začutite neudobja.

Viparita Karani (noge na stolu)

Predse postavite stol, nanj pa mehko blazino. Ulezite se na hrbet in dvignite noge na stol. Kolena naj bodo skrčena, hrbtenica zravnana. Roke odročite, dlani naj bodo obrnjene navzgor. Po potrebi pod glavo namestite mehko podlogo. Zaprite oči in se osredotočite na premikanje trebuha. Dihajte normalno.

Supta Bhekasana (žaba)

Predse postavite zvito odejo, zloženo preprogo ali tršo blazino. Usedite se na pete. Močno razširite kolena, da bodo goleni pod pravim kotom glede na stegna, stegna pa pod pravim kotom glede na telo. Počasi se naslonite na lakti. Podlogo postavite pod telo, boke pa dvignite, da bodo nad koleni. Če vam bodo boki ušli naprej, se ne boste mogli dobro raztegniti. Trtico potegnite naprej. Če se v tem položaju dobro počutite, roke sprostite in glavo obrnite vstran. V položaju ostanite, dokler vam je v njem udobno.

Supta Baddha Konasana (položaj ležečega čevljarja)

Usedite se na mehko podlago. Pod hrbet postavite zvitek odeje, zloženo preprogo ali tršo blazino. Ulezite se. Razmaknite noge, stopala pa naj se stikajo. Kolena naj bodo narazen. Roke odročite, dlani naj bodo obrnjene navzgor. Pazite, da hrbet ne bo preveč zvit in poskušajte trtico povleci navzgor. Zaprite oči, sprostite se in normalno dihajte. Osredotočite se na premikanje trebuha. Za začetek v tem položaju ostanite kakšno minuto. Postopoma se v njem zadržujte vedno dlje, dokler vam ne uspe v njem zdržati 5 do 10 minut.

Da bi se lažje sprostili, najprej pripravite teren. Ti jogijski položaji se izvajajo sede ali leže, zato boste potrebovali mehko podlago. Prav vam bo prišla odeja, preproga ali trša blazina.

Z odpiranjem telesa, kolkov in predela trebuha pomagamo ustvariti prosto pot za pretok energije, olajšamo iztekanje krvi iz telesa in omogočimo dovod kisika v mišice, to pa se kaže v manjši napetosti.

Kristina Ivčić, Željka Ćenan, Foto: Filip Čargonja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri