Minimalizem prinese manj stresa

Filozofija minimalizma obstaja že stoletja, danes pa jo udejanja vedno več ljudi. Ne gre samo za to, da se znebimo vse materialne navlake, ki nas duši, pač pa zato, da si v življenju postavimo prave vrednote in jim sledimo tako, da poslušamo srce. Preberite nekaj nasvetov.

Minimalizem prinese manj stresa (foto: Unsplash) Unsplash
7. 11. 2019

Pozitivni učinki minimalizma:

1. Za kvalitetno življenje ne potrebujete več veliko materialnih stvari in nabiralcev prahu

2.  Postanete bolj svobodni, saj se ne obremenjujete s statusnimi simboli in ne počnete stvari, ki vas ne veselijo

3.  Ker se ne obremenjujete s stvarmi, ki so vas mučile do sedaj, lažje zaprete vrata anksioznosti

4. Imate prostor, da sledite svoji naravi in uresničite cilje, ki so pomembni za vašo dušo

5.  Nakupujete manj, ampak tisto, kar si privoščite, zares cenite in tudi uporabljate. Ne gre za to, da bi škrtarili in se odrekali vsemu, pač pa zato, da prej razmislite, kaj vam neka stvar pomeni oziroma kako bo vaše življenje spremenjeno, če je ne dobite.

6. Izboljšanje odnosov, saj imate zdaj več časa za druženje in poglobljene pogovore

7. Razstrupitev uma od kapitalističnih vrednot

8.  Manjša utrujenost in boljši spanec, saj si najdete druge hobije, kot je nakupovanje

9.  Priložnost, da spoznate, kdo v resnici ste in kaj potrebujete. Ko se znebite vse navlake, ugotovite, da za srečo sploh ne potrebujete veliko in da ta še zdaleč ni pogojena z denarjem in dragimi rečmi

10. Vaše življenje dobi drugačen smisel. Izbirate dejanja, ki vas osrečujejo in mislite s svojo glavo. Prej ste bili preveč zaposleni z raznimi banalnimi rečmi, zdaj pa je čas, da odkrivate sebe, namesto najnovejše ponudbe v trgovinah.

11. Vse, česar ne potrebujete, dobi drugi dom oziroma lahko osreči nekoga, ki ima mnogo manj stvari, kot vi. Svoja nenošena oblačila in neuporabljene predmete lahko podarite v zavetišče ali v kakšno dobrodelno organizacijo.

Minimalizem ne pomeni:

1.  Da se morate čez noč znebiti vseh osebnih stvari

Ne gre za to, da se prostovoljno podate v revščino in mizerno življenje. Ne gre za to, da se odrečete vsemu udobju, ki ste si ga verjetno tekom časa zaslužili s trdim delom. Gre za zavestno odločitev, da pozornost namenjate drugim lepotam življenja, ne pa predmetom.

2.  Da se morate zanalašč odrekati

Ne gre zato, da bi morali zdaj zatreti vse svoje potrebe in si otežiti življenje tako, da se znebite stvari, ki vam pomagajo in vas tudi osrečujejo.

3.  Da si ne smete prav ničesar kupiti ali privoščiti

Gre predvsem zato, da ne kopičite stvari in ne nakupuje impulzivno, pač pa prej razmislite, kaj dejansko potrebujete.

4.  Da morate živeti po določenih pravilih

Vsak mora slediti sebi in ne obstajajo univerzalni standardi, po katerih bi se lahko ravnali. Vse spremembe, ki jih boste uvedli z namenom, da bo vaše življenje bolj pristno in izpolnjeno, so dobrodošle.

Minimalizma se lahko poslužujejo tudi družine in starejši. Nič nima opraviti s statusom, stanom, starostjo ali geografskim področjem, kjer živite. Ne gre le za eliminacijo določenih materialnih stvari, ampak za filozofijo, ki jo lahko apliciramo v vse aspekte življenja.

Ko odstranimo vse, česar ne potrebujemo in kar nam jemlje pozornost, se skristalizirajo naše vrednote in tisti pravi, srčni cilji.

Saj veste: manj je več!

Kaj vam prinese življenje po načelih minimalizma:

1.  Duševni mir

2.  Več zdravja

3.  Več časa zase in za bližnje 

4.  Več svobode in možnost, da si razporejate čas glede na lastne potrebe in ne na pričakovanja družbe

5.  Osvoboditev o različnih finančnih bremen (na primer jemanja dodatnih posojil, plačevanja obrokov za kreditne kartice itd).

6.  Manj stresa 

7.  Več časa za hobije, v katerih uživate

8.  Več denarja v žepu in priložnost za pametno varčevanje z namenom, da bi si s privarčevanim kupili nekaj, o čemer že dolgo sanjate

9. Globlje odnose, ki jih ne poganjajo zavist, pohlep in primerjanje 

10. Večji občutek veselja in sreče (ob zavedanju, da je lepotah v malenkostih) 

Bogastvo se meri na dva načina: koliko imamo (oziroma hočemo imeti) ali pa kako malo potrebujemo. Vzemite si nekaj trenutkov zase in razmislite, kaj vas zares osrečuje, po čem hrepenite, kaj hočete in kaj zares potrebujete.

vh, vir: The Mind's Journal

Preberite še: Od krame do dobre karme

ali pa

Začnite vaditi počasnost

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri