Mnoge raziskave kažejo, da ultrazvok ni tako nedolžna reč

Ultrazvočna diagnostika je eden najpogostejših medicinskih postopkov v vseh medicinskih vejah, posebej na področju ginekologije in porodništva. Kakšen pa je njen učinek?

Mnoge raziskave kažejo, da ultrazvok ni tako nedolžna reč (foto: profimedia) profimedia
16. 5. 2017

Ultrazvok je zvok z izjemno visoko frekvenco, ki je nad mejo naše slišnosti, nekatere živali pa ga slišijo (netopirji, delfini, psi ...). Otroci, zlasti najmlajši, slišijo zvok visokih frekvenc, s staranjem slišimo čedalje nižje frekvence. Ker ultrazvok ne slišimo, tudi ne vemo, kako glasen je. Kako doživljajo ultrazvok možgani fetusa, nihče ne ve. To, da ni takoj vidnih sprememb, pomeni dobesedno in samo to: ne vidimo takojšnjih sprememb, kar še ne pomeni, da ne obstajajo. 

Princip delovanja ultrazvoka je preprost: zvočni val se odbije od ovire, glede na čas, ki je potreben, da se vrne v sondo, se določi oblika in oddaljenost objekta. Ultrazvočni valovi se odbijajo tudi v druge smeri in se delno absorbirajo v tkivih ter delujejo na fizičnem, kemičnem in biološkem nivoju. Fizično ultrazvok ustvarja toploto in kavitacijo (nastajane mehurčkov v tkivih), kemično vpliva na depolarizacijo velikih molekul, posebej beljekovinskih. Biološko delovanje ultrazvoka je znano že stoletje.

Laboratorijske živali so lahko z ultrazvokom ubili, poškodovali, naredili neplodne, z njimi obdelani organi so odmirali... Z napravami, ki oddajajo ultrazvok, ljudje odganjajo žuželke... Seveda je učinek ultrazvoka odvisen od frekvence, moči, časa in objekta izpostavljenosti. Proizvajalci naprav zagotavljajo, da ultrazvočne preiskave niso nevarne, nekaj več tveganja predstavljajo ultrazvočne terapije. Lahko jim verjamemo, ali pa tudi ne. Ker nimajo trdnih dokazov o neškodljivosti, se je treba vprašati, ali vredno tvegati. Ali so opozorila znanstvenikov, da ultrazvok lahko poškoduje fetusov DNK, neutemeljena?

Svetovno znana novinarska raziskovala in urednica največjega časopisa o zdravju v Veliki Britaniji, Lynne McTaggart, avtorica svetovnih knjižnih uspešnic je zbirala različne raziskave na temo učinkovitosti ultrazvočnih preiskav. Naslednje povzemam po njeni knjigi What Doctors Don't Tell You: The Truth About the Dangers of Modern Medicine. 

V študiji 15.000 žensk je njen vodja dr. Richard Berkowitz iz newyorškega medicinskega centra Mount Sainai zaključil: "Niti ena do danes objavljena študija ni pokazala kakršnegakoli pozitivnega učinka na izid nosečnosti pri ženskah z nizkim tveganjem."

Nasportno, mnoge raziskave kažejo, da ultrazvok ni tako nedolžna reč. Predčasni porod je bil dvakrat pogostejši pri nosečnicah, ki so bile na ultrazvoku vsak teden. Avstralski znanstveniki so ugotovili, da ultrazvok upočasni rast otroka in da ti otroci začnejo kasneje govoriti ter se poveča verjetnost disleksije. V večjem številu študij so ugotovili, da so otroci, ki so bili izpostavljeni ultrazvoku, za 30% pogosteje levičarji. V večjem številu raziskav je bilo ugotovljeno, da z ultrazvokom pregledani otroci pogosteje umrejo, se rodijo predčasno, se dalj časa hospitalizirani, več se jih rodi s carskim rezom.

Številni znanstveniki domnevajo, da ultrazvok povzroči mikroskopske spremembe v možganih fetusa. Kako ultrazvočni valovi vplivajo na žleze in druge organe? 

Poleg tega so ultrazvočne preiskave nezanesljive in lahko dajo napačne rezultate.

Sorodnici so z ultrazvokom izmerili, da otrok tehta 5 kilogramov, zato so naredili carski rez. Ko so otroka dali na tehtnico, so videli, da tehta kilogram manj in bi ga brez težav rodila po naravni poti. Ali je kdo odgovarjal? Proizvajalec UZ naprave? Zdravnik? Nihče! Carski rez, z vsemi tveganji, ki jih ima kirurgški poseg, pa je bil opravljen po nepotrebnem. 

Iz knjige: Ivan Soče, Hipokrat je bil kuhar, poti iz medicinskih in prehranski zablod