To je eden izmed najbolj zdravilnih kotičkov slovenske obale

Slovenska obala skriva mnoge skrite dragulje, ki vabijo k sprostitvi, obnavljanju energije in iskanju notranjega miru. Medtem ko je morda večina pozornosti usmerjena v priljubljene turistične destinacije, obstaja eden izmed najbolj zdravilnih kotičkov, ki ga ne smete spregledati.

To je eden izmed najbolj zdravilnih kotičkov slovenske obale (foto: shutterstock) shutterstock
8. 7. 2023

Sečoveljske soline 

Sečoveljske soline so izjemno naravno zdravilno okolje. Bolezen je bila v solinah redek pojav. Ljudje, ki so živeli in delali v Solinah v času sezone, od aprila do konca avgusta oziroma začetka septembra, niso zbolevali. Kadar pa se je pojavila kakšna bolezen, so si pomagali naravno.

Območje solin je zavarovano in je habitat redkih, celo ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Sečoveljske soline so najbolj znane po pticah. Do sedaj so zabeležili že 282 vrst ptic. Najmanj 4 vrste imajo tu svoje edino gnezdišče v Sloveniji. Solinski ekosistem pozornega opazovalca nadvse prevzame. Naš pesnik Tone Pavček je veliko svojih razmišljanj in pesmi posvetil prav solinam, ki so mu omogočile prostor za razmišljanje in navdih.

Konec maja 2013 so v Krajinskem parku Sečoveljske soline odprli Terme Lepa Vida, kjer v blagem zavetrju solnih polj ponujajo darove morja, ki krepčilno delujejo na telo, v telesu vzpostavljajo ravnovesje, mu vračajo energijo ter hranijo in obnavljajo kožo. Solinsko blato ter slanica sta tudi pri ministrstvu za zdravje priznana kot naravna zdravilna dejavnika.

Privoščite si sprehod ob solinah in začutite blagodejni vpliv morske soli. 

Vir: Slovenija je zakladnica energijskih točk

Zakaj je morska sol tako zdrava? In zakaj je dobro se kopati v morju?

1. Čisti kri in povečuje vrednost hemoglobina

Po našem krvnem obtoku teče majhen del morja, iz katerega se je davno rodilo življenje. Morda je to celo razlog, da je človeška kri slana. Tudi prvi organizmi so vse stvari, potrebne za življenje, dobili iz morja in soli. Ko so se spojili v spojine, so ustvarili svoje lastno malo 'rdeče morje'. Ioni soli v morju bodo prodrli skozi kožo in šli v kri, ki bo izboljšala delovanje kostnega mozga, spodbudili bodo obnovo krvnih celic in tako osvežili količino hemoglobina, ki je odgovoren za transport kisika do vseh celic v telesu.

2. Uravnoveša izmenjavo snovi in delovanje žlez z notranjim izločanjem

Morska sol vsebuje veliko zdravilnih makro in mikro elementov (jod, kalcij, kalij, magnezij, žveplo), mineralov in katalizatorjev, ki izboljšujejo delovanje metabolizma in pospešujejo učinkovitost delovanja hormonskega sistema. Poleg tega je v njej tudi veliko bioloških stimulatorjev, ki vitalizirajo in aktivirajo delovanje žlez z notranjim izločevanjem in delujejo stimulativno na celoten organizem.

3. Krepi živčni sistem

Morska sol vsebuje majhne količine broma, ki pomirja, in magnezij, ki spodbuja izločanje odvečne vode. Tako se znižuje pritisk, ki odvečno tekočino pritiska ob možgane znotraj lobanje, zaradi česar lahko nastane glavobol. Sol deluje tudi na receptorje v koži in se zadržuje v sloju epidermisa še tri do štiri tedne, ko pridemo z morja.

4. Izboljšuje zdravje otroške kože

Morje je zdravilno za kožo, poleg tega pa prek nje deluje zdravilno tudi na celoten organizem in blagodejno vpliva na biološko aktivne točke telesa, ki so povezane z notranjimi organi. Morje kožo mehča, vlaži in sprošča živčni sistem.

5. Spodbuja razvoj mentalnih sposobnosti

Morska voda vsebuje jod, ki je pomemben za pravilno delovanje ščitnice oziroma za sintezo hormona, ki spodbuja inteligenčno rast in krepi mentalne sposobnosti. Otroci, ki v organizmu nimajo dovolj tega pomembnega hormona, lahko zaostajajo v psihofizičnem razvoju, niso dovolj razviti in imajo težave s prekomerno težo.

6. Telo oskrbuje z elementi v sledovih

Otrokom, ki živijo daleč od morja, lahko primanjkuje selena, elementa v sledovih, ki nas ščiti pred prostimi radikali. To so agresivni ostanki organskih molekul, ki se sproščajo v procesu izmenjave snovi, ki se pod vplivom nezdravega okolja še potencirajo. Ko organizem ne vsebuje dovolj selena, stradata ščitnica in srce, povečuje se možnost prehladov, alergij in bronhialne astme.

7. Ščiti pred prehladom in bronhialno astmo

V mililitru morske vode je tisoč delcev morske soli. Otrok v enem dnevu, ki ga preživi na morju, vdihne okoli 10 milijard delcev, ki zdravilno vplivajo na dihalne poti, bronhije in pljuča. Poleg tega ima morski zrak močno vitalno delovanje zahvaljujoč negativno nabitim ionom.