Najboljši zdravilci stresa

Ritem življenja nas lahko kaj hitro posrka v to neizbežno hitenje skozi dan. Pogosto nam primanjkuje energije in stopamo skozi nezdrav način življenja. Ko se končno zavemo, ugotovimo, da smo ujeti v stres. Opazimo, da sebi posvetimo vse manj časa, stres nas prevlada, to pa lahko močno vpliva na naše telo in vodi v bolezen.

 

V svoj prostor spustite sončne žarke (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 4. 2013

A vedno je dovolj časa, da sebe postavimo na prvo mesto. Obstajajo kreativni načini, s katerimi lahko odpravimo stres, ki se na nas lepi dan za dnem.

Pustite sončnim žarkom, da pokukajo v vaš prostor

Sonce je za človeka enako pomembno, kot sta pomembna zrak in voda. Toda včasih ga jemljemo vse preveč za samoumevnega. Poleti radi tarnamo, da je prevroče, pozimi hrepenimo po toplih sončnih žarkih.

Prav pomanjkanje njegove svetlobe pa ima velik vpliv na naše zdravje in čustveno počutje, saj vpliva na več sto telesnih funkcij. Njegov pomen se poudarja predvsem zaradi ustvarjanja vitamina D, ki ga telo potrebuje za absorpcijo kalcija in izgradnjo kosti.

Zmerna izpostavljenost soncu povečuje tudi odpornost na stres in vnetja, saj z znojenjem izločamo telesu neprijetne toksine. Sonce pomaga tudi pri odpravljanju depresije in daje duševno moč.

Zato izkoristite vsak trenutek sončne energije in jo shranite v svojih celicah. Razgrnite zavese in spustite njegove žarke v svoj prostor.

Več se smejte

Smeh koristi zdravju in stari rek, da je smeh pol zdravja, se vsak dan znova potrdi. Že 20 sekund intenzivnega smeha je dovolj, da se izboljša pretok krvi, pospeši srčni utrip, da se zganejo naše mišice in da naši možgani izločijo še več hormona sreče, ki nam daje občutek sproščenosti.

S smehom zmanjšujemo napetost, s tem pa izboljšamo razpoloženje in se znebimo nakopičenega stresa. Odpravimo potrtost in se znebimo vseh negativnih energij, zaradi katerih slabi tudi naš imunski sistem.

Poskusite z jogo smeha. To lahko počnete kadar koli in kjer koli. Prvi poskusi bodo morda delovali prisilno in neprijetno, vendar vas bo vaša vztrajnost kmalu popeljala do smeha, ki pride iz srca. Ko enkrat stopite na to pot, lahko občutite kako stres zapušča vaše telo in dušo.

V svoj prostor vnesite spremembo

Prostoru, v katerem preživite največ svojega časa, namenite prav posebno pozornost. Morda je čas, da vanj vnesete nekaj novega. Majhne stvari, ki ne zahtevajo veliko denarja in trdega dela, a bodo v vaš prostor prinesle pravo ravnovesje.

Ko boste naslednjič skočili v trgovino, kupite šopek tulipanov, jih dajte v svojo najljubšo vazo in jo postavite tja, kjer jo bo vaše oko vedno uzrlo. Ali pa si vazo postavite v kuhinjo, kjer pripravljanje jedi, ob pogledu na pisan šopek, ne bo več tako pusto.

Omislite si živo barvo na steni ali drzen vzorec. Na stene obesite osupljivo sliko. Uokvirite svoje najljubše fotografije drage osebe, družine, prijateljev, fotografije iz dopustovanja… Te lahko spremenijo hišo v topel dom.

Odslej se boste v tem prostoru le še sprostili in pozabili na stresne trenutke tistega dne.

Pozitivne misli

Naše misli in naša čustva lahko vplivajo na nas tako pozitivno kot tudi negativno. Če so naše misli preveč obremenjene s črnim in negativnim, in če so čustva preveč intenzivna, se bo vse to odražalo tudi na našem telesu in porušilo se bo ravnovesje. Biti v ravnovesju pa pomeni biti srečen in zadovoljen. To je stanje, ki pomeni odsotnost negativnih čustev.

Da se znebite negativnih čustev in s tem ohranite zdravo telo, morate najti pravilno metodo, ki vas bo pripeljala do tega, da boste na življenje gledali s pozitivne strani.

Odlični načini za dosego tega stanja duha in telesa so meditacije, molitve, joga in vizualizacija - ko z uporabo svojega uma prikličete sproščujoče misli in odženete vse slabo.

Naučite se reči 'ne'

Vsakič, ko rečemo 'ja' nekomu ali nečemu drugemu, rečemo 'ne' sebi in svojim prioritetam. Na koncu smo jezni sami nase, pogosto pa nas peče tudi občutek krivde, če naloga ni izpolnjena tako kot smo si zamislili.

Zato je pomembno, da se naučite reči 'ne' in se s tem znebite odvečnih in nepotrebnih obvez. Neprestana pripravljenost pomagati in narediti vse za druge, jih osrečevati in izpolnjevati njihove želje, lahko postane veliko breme in vas zelo onesreči.

Na začetku se boste najverjetneje počutili neudobno, saj boste znotraj še vedno občutili neizmerno željo pomagati ali izpolniti željo. A 'ne' lahko rečete na popolnoma ljubezniv način. Enostavno, z izreko obžalovanja, s čim manj razlaganja, morda ponudite nov predlog, včasih pa je dovolj le pozorno poslušanje in razumevanje, brez obljub.

Ta težka odločitev, ki jo boste naredili danes, vam bo pomagala pri doseganju srečnejšega jutri.

Reiki terapija

Metoda naravnega zdravljenja, ki ga je razvil Japonski budist Mikao Usui. S polaganjem rok na posebna področja telesa ali nad telo, se sprošča energija, ki zmanjšuje bolečino in strah. Reikist občuti neravnovesje v telesu in skuša pretok energije preusmeriti in okrepiti, da bi vspodbudil zdravje in dobro počutje. Reikijska energija seže tako zelo globoko, da se dotakne tudi čustvenega, mentalnega in duhovnega zdravja ter sprošča čustveno energijo.

To seveda ne pomeni, da bodo v trenutku po terapiji izginile vse vaše tegobe in težave. Metoda res lahko pomaga pri boleznih kot so stres, bolečine ali visok krvni tlak, a na koncu je vse odvisno od vas, Reiki pa vam je lahko v veliko pomoč.

Gibanje v naravi

Pokličite najboljšo prijateljico ali prijatelja in skupaj odtecita krog za lajšanje stresa. Če niste ravno tekaški tip, se lahko odpravita tudi na »klepetavi sprehod«. Bistveno je, da odidete v naravo, ven iz sobe, da ugasnete tv in računalnik in se nadihate svežega zraka, medtem ko se z nekom zares povežete in klepetate v nedogled. To lahko postane vajin ritual, čudovit način za lajšanje stresa.

Dihalne vaje

Dihanje vse prepogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega. A ravno z osredotočanjem na vdih in izdih lahko preprosto omilimo napetost, ki jo občutimo in se sprostimo. Dihalne vaje so eden najboljših načinov, s katerim se lahko umirimo.

V trenutku, ko vam »zavre kri«, prenehajte misliti ali delati tisto, kar vas spravlja ob živce in globoko vdihnite.

S posebnimi jogijskimi dihalnimi vajami lahko tudi povečate raven energije. Vsako uro si vzemite odmor, dovolj je že 2 minuti, in se osredotočite na dihanje. Neverjetno je, kakšno razliko lahko pri tem občutite, saj se raven stresa močno zniža, vaš živčni sistem pa popolnoma umiri. Odpravite lahko utrujenost in celo nekatere oblike depresij.

Več porabljenega in slabega zraka boste izdihnili, več svežega in bogatega s kisikom lahko vdihnete.

Hipnoza

Če ste pripravljeni na to, da nekdo usmerja vaše misli, medtem ko ste vi v neki »polovični zavesti«, vam lahko pri odpravljanju stresa pomaga tudi hipnoza.

S pomočjo hipnoze hipnoterapevt spreminja človekovo osebnost in ga vodi k bolj polnemu življenju. Za reševanje težav uporablja moč uma in domišljije. Hipnoterapevt poseže torej v misli bolnika in poskuša pozdraviti duševne, psihične in telesne motnje.

Prostovoljstvo

S tem, ko pomagamo drugim, pomagamo tudi sebi. Na podlagi raziskave, ki jo je opravila ameriška organizacija - Corporation for National and Community Service (http://www.nationalservice.gov/about/newsroom/releases_detail.asp?tbl_pr_id=687) ljudje, ki opravljajo prostovoljna dela, živijo dlje, imajo manj bolezni srca in nižjo stopnjo depresije. Prostovoljstvo torej koristi tako duševnemu kot tudi fizičnemu zdravju.

V Sloveniji imamo danes registriranih več kot 20.000 društev in nobenega izmed teh si ne moremo predstavljati brez prostovoljcev. Raziskava Inštituta RS za socialno varstvo je prikazala širino prostovoljstva - prostovoljci so v letu 2004 v slovenskih nevladnih organizacijah opravili 1,3 milijona ur.

Prostovoljec je lahko vsakdo, pomagate pa lahko na različne načine, saj prostovoljstvo deluje na različnih področjih - socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem… Odvisno je od tega kakšno delo želite opravljati, kakšna so vaša znanja in veščine, obstaja morda posebna stvar, kateri se želite posvetiti, kaj od prostovoljstva pričakujete.

http://www.prostovoljstvo.org/

Terapija z glasbo

Poslušanje glasbe eno uro na dan, ves teden, zmanjša simptome depresije celo za četrtino.

Glasbena terapija uporablja moč zvoka, s katerim doseže čustveno zdravljenje in s tem zmanjšanje stresa ter bolečine. Terapija navadno vključuje poslušanje glasbe, ustvarjanje glasbe ali kombinacijo obeh.

Zakaj je glasba tako koristna za nas?

Poleg tega, da je glasba pogosto razlog, da se ljudje združujemo, ima tudi moč oblikovanja naših misli. V glasbeno aktivnost je namreč vključenih več delov naših možganov – čustveni, motorični, kognitivni. Glasba postane neverbalno sredstvo komunikacije.  Pri tem improviziramo z različnimi zvoki, inštrumenti in govorimo iz svoje podzavesti.

Za terapijo z glasbo si morate izbrati prostor, v katerem se počutite sproščeno, udobno in kjer ne bo zunanjih motenj. Bistveno je, da se glasbi in njenim zvokom resnično in popolno predate. Ko se boste glasbi popolnoma predali in slišali tudi vsebino, ki je do tega trenutka niti opazili niste, boste najprej občutili kako se umirjate, nato sproščate in na koncu prenavljate.

Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi

Ljudje, ki so ves čas čemerni in negativno naravnani, ne bodo prav nič pripomogli k vašemu osebnemu in duhovnemu razvoju. Okoli sebe si zaslužite ljudi, ki vam iskreno želijo dobro in ki bodo vaš stresen dan napolnili s pozitivno energijo.