Zdrave odločitve Promocijsko sporočilo

Največji zavezniki lepega nasmeha in zdravih zob

1. 12. 2015
Deli

Nasmeh odpira mnogo vrat, lepi zobje, svež zadah in negovane ustnice pa tudi prenekatero srce. In vendar so prav zobje tisti, ki plačujejo davek naših slabih razvad, denimo čezmerno uživanje kave, kajenje itd.

Nepravilna higiena, slaba zobna krtačka, uporaba nekakovostnih zobnih krem ter slabe prehranjevalne navade občutno znižujejo pH-vrednost ustne votline. Ta postaja kisla, ugodna za zbiranje toksinov in čezmerno razmnoževanje bakterij, kar vodi v pogosta vnetja, neprijeten zadah ter nenaravno porumenelost in posivelost zob.

Kaj lahko storimo?

Večina industrijskih preparatov zaradi številnih dodatkov, kot so vonj, sladilo, aroma, konzervansi, penilniki ipd., lahko dodatno draži ustno votlino in že sicer razdraženo sluznico. Zato se rajši poslužujte naravnih preparatov in dodatkov za nego ustne votline, številne lahko izdelate sami, še posebno pozornost pa namenite izbiri kvalitetne zobne ščetke.

Philips Sonicare DiamondClean

Pri zobni ščetki ne gre skopariti, saj je najbolj pomemben pripomoček pri negi ustne votline in posledično pomaga pri preprečevanju zobnih bolezni, ki lahko dolgoročno vplivajo na naše splošno zdravstveno stanje.

Philipsova električna zobna ščetka Sonicare DiamondCleanTrenutno ena najboljših na trgu je nova Philipsova električna zobna ščetka Sonicare DiamondClean z edinstveno sonično tehnologijo. Sonična tehnologija namreč zagotavlja izjemne učinke pri rednem ščetkanju zob, zato med zobnimi strokovnjaki po vsem svetu velja za najbolj priporočeno.

Največja prednost električnih zobnih ščetk Philips Sonicare je v dinamičnem fluidnem delovanju, ki ustno votlino temeljito očisti tudi na težje dostopnih mestih. Z 31.000 vibracijami na minuto zobno pasto spreminja v s kisikom bogato peno in jo z močnim tokom usmerja v prostore med in za zobmi ter ob robove dlesni, kjer se nahaja največ bakterij in tako kar do 7-krat bolj učinkovito kot klasična ščetka odstranjuje biofilm oz. plak tudi s težko dostopnih mest.

Tako poskrbimo za občutno bolj zdrave dlesni že v dveh tednih, belino zob pa posvetlimo že v enem tednu uporabe. Poleg tega ščetka še nežno masira dlesni in tako stimulira prekrvavitev.

K odličnim rezultatom modela DiamondClean pripomore tudi inovativna oblika ščetin v obliki diamanta, ki zagotavlja bolj učinkovito odstranjevanje zobnih oblog in bolj bele zobe.

Najnaravnejše sestavine za nego ustne votline

Naravna drobna morska sol vsebuje številne minerale, ima pa tudi močne antiseptične učinke. Največ boste dobili od nje, če boste ustno votlino spirali z mešanico 1 dcl vode, v kateri boste raztopili eno žličko soli, ali pa če boste naravni zobni kremi dodali malo soli.

Jedilna soda je derivat soli, ki ima močno alkalno delovanje ter opazno zmanjšuje kislino v hrani in ustni votlini. Pogosto je sestavina zdravih različic zobnih krem, uporabimo pa jo lahko kot odlično sredstvo za piling jezika in zob, saj učinkovito odstranjuje nečistoče in nevtralizira neprijetne vonjave. Zobje so po takšnem pilingu ponovno beli in bleščeči.

Limonin sok in jabolčni kis pomirjata vnetja grla in žrela. Najbolje je,da ju razredčimo z vodo (ena žlička na 50 ml vode) in s to tekočino spiramo usta.

Zelena glina v prahu vsebuje mnogo mineralnih soli in oligoelementov. Zaradi svoje drobnozrnate strukture je odlična kot piling v naravnih zobnih kremah, poleg tega pa nase veže tudi toksine.

Listi in eterično olje poprove mete so zaradi velikega deleža mentola, ki povzroča učinek svežine in hlajenja, najpogostejši dodatek zobnim kremam, žvečilnim gumijem in osveževalcem ustne votline. Eterično olje deluje antibakterijsko in antivirusno, zato se ga lahko uporablja kot eterično olje kadulje – kapljico ga kanemo na zobno krtačko. Čaj poprove mete bo pomiril vnetje grla in odpravil neprijeten vonj.

S kombiniranjem zgoraj navedenih sestavin je mogoče narediti več naravnih in zdravilnih pripravkov za nego ustne votline. Najbolj poznani sta zobna krema in ustna vodica.

Zobna krema

Zmešajte žličko jedilne sode in žličko zelene gline, dodajte ščepec neema ali cimeta v prahu, malo kokosovega olja (dodajte ga in mešajte, dokler ne dobite kreme), nato dodajte kapljico eteričnega olja poprove mete. Po želji lahko dodate tudi ščepec stevije v prahu, da krema ne bo grenka. S tem pripravkom si umijte zobe kot z navadno kremo. Ta se sicer ne bo penila, bo pa poskrbela za čiste zobe in svež dah.

Ustna vodica

V 2,5 dcl ohlajenega žajbljevega čaja in poprove mete dodajte pol žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka, žličko soli in kapljico eteričnega olja evkaliptusa. S tem spirajte ustno votlino nekajkrat na dan, še zlasti če imate vnete dlesni, slab zadah ali vas peče grlo.

Več informacij na:

Philips.si: Ustna Higiena Sonicare

facebook.com/philips.slovenija