Če ste se kdaj vprašali, s čim bi lahko nadomestili svojo jutranjo kavo, je kakav idealna alternativa. Ta napitek ne le da daje energijo, temveč vsebuje tudi mnoge koristne snovi, ki podpirajo vaše splošno zdravje.
Kakav vsebuje teobromin, ki je podoben kofeinu, a je bolj zdrav, zato vedno več ljudi prehaja na ta napitek in opušča pitje kave. Vsebuje flavonoide, ki podpirajo kognitivne sposobnosti, izboljšujejo koncentracijo in zmanjšujejo tveganje za demenco. Poleg tega flavonoidi ščitijo pred prostimi radikali.
Preberite tudi:
Kakav je tudi bogat z rastlinskimi beljakovinami ter številnimi vitamini in minerali, kot so železo, fosfor, magnezij, kalij, kalcij, selen, folna kislina ter vitamini B, E in K.
Za katere ljudi še se posebej priporoča uživanje kakava?
Kakav je priporočljiv predvsem tistim z nizko krvno sliko, pomanjkanjem železa ali anemijo, saj vsebuje železo.
Pomaga pri regeneraciji kože in tkiv mrtvih kožnih celic. Zaradi svojih energetskih lastnosti je odličen za otroke v razvoju in športnike, saj rastlinska vlakna pomagajo pri obnovi mišic.
Osebam, nagnjenim k depresiji, se priporoča zaradi visoke vsebnosti magnezija. Kakav vsebuje feniletilamin, ki deluje kot endorfin, hormon sreče.
Kdo naj se kakavu izogiba?
Kakav je visoko kaloričen, zato je pomembno, da pazite na količino. Ljudje s kardiovaskularnimi težavami naj ga ne uživajo ali pa le v zelo majhnih količinah. Dodajanje mleka povečuje količino maščob in kalorij, zato je priporočljivo uporabljati rastlinsko mleko.
Otroci, mlajši od 3 let, so lahko alergični na kakav.
Ženske s cistami na dojkah naj se izogibajo kakavu, saj lahko kofein, teofilin in teobromin vplivajo na rast cističnega tkiva.
Tanin iz kakava lahko povzroči težave ljudem s hemoroidi, prav tako pa ga ne bi smeli uživati tisti, ki so netolerantni na kofein. Negativne reakcije se pojavijo pri več kot 6 skodelicah na dan, vendar je to odvisno od vsakega posameznika.
Ljudje s kroničnimi glavoboli ali tisti, ki so nervozni, naj izključijo kakav iz svoje prehrane.
Vir: kafe.rs