Narava v pisarni: Zemlja

Po starodavni modrosti ajurvede je celo vesolje sestavljeno iz petih elementov: vode, ognja, etra, zemlje in zraka. Če v svoje delovno okolje vnesete pravo dozo teh elementov, boste povečali storilnost in srečo.

11. 3. 2013

Ker veliko časa preživimo v službi, bi se morali posvetiti tako dejavnostim v prostem času kot doseganju in vzdrževanju zdravja na delovnem mestu. Pri tem nam lahko pomaga ajurveda, starodavni sistem medicine, ki izhaja iz Indije. Ajurvedska modrost nas usmerja k osveščanju in izpolnjevanju sebe, k temu, da prisluhnemo potrebam svojega telesa in uma.

Po ajurvedi je celotno vesolje, vključno z nami, sestavljeno iz petih elementov – vode, ognja, zemlje, zraka in etra oz. prostora. V idealnih pogojih ti elementi sodelujejo v popolnem ravnovesju, včasih pa se zaradi naših dejavnosti (nezadostnega gibanja, slabše prehrane) ali sprememb v našem okolju (premočne klimatske naprave v prostoru, v katerem preživimo veliko časa, menjave letnih časov) poruši njihovo ravnovesje oz. pride do močnejšega ali slabšega delovanja enega ali več elementov.

Ozavestite pomembnost vsakega od teh elementov v svojem delovnem okolju in uporabite preproste korake za izboljšanje svojega delovnega okolja, ki vam bodo pomagali, da boste bolj zdravi in učinkoviti.

Danes živimo v blokih, sedimo na stolih iz umetnih materialov, nosimo sintetično obutev in oblačila. Včasih je bilo vse povezano z naravo – ljudje so živeli v hiškah, sedeli in spali so na tleh, njihova obutev je bila izdelana iz naravnih materialov (v hladnejših krajih iz kože in lesa, v toplejših iz jute in bambusa).

Negativni ioni

Sodobni materiali, kot sta guma in plastika, so električni izolatorji, zaradi česar so odlični, na primer, za električne instalacije in stroje, z njihovim nošenjem pa pretrgamo svojo povezavo z elektromagnetnim poljem Zemlje, oziroma, natančneje povedano, ustavimo tok negativnih ionov iz zemlje v svoje telo. Nekateri pravijo, da je prav to razlog za številne zdravstvene tegobe sodobne družbe.

Raziskave kažejo, da negativni ioni Zemlje usklajujejo delo simpatičnega in parasimpatičnega živčnega sistema, s čimer blagodejno vplivajo na krvni obtok in telesne funkcije; izboljšujejo krvno sliko in kot antioksidanti ščitijo telo pred vnetji.

Navdušujoče je, da nam pri tem lahko pomaga preprosta, a povsem čarobna tehnika – ozemljitev.

V prostem času se odpravite na najbližjo zeleno površino, na kateri se pogumno sezujte, vsaj za kratek čas (odvisno od vremenskih pogojev), in bosi prehodite kakšen krog. Dotaknite se drevesa, potecite za vrano, vdihnite življenje kakor otroci in si predstavljajte, kako mati Zemlja čisti z vas vsa škodljiva sevanja (od mobilnikov, računalnikov, televizorjev).

Ta metoda nam pomaga, da se stabiliziramo; takoj čutimo izboljšanja na umski ravni – sčasoma postajamo bolj sposobni med načrtovanjem in izpeljevanjem načrtov za prihodnost. Na telesni ravni hitreje opažamo številna izboljšanja – od zmanjšanja ravni bolečin do močnejšega spanca.

Željka Ciganović

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri