Naravna novoletna jelka – kako skrbeti zanjo in kaj z njo po praznikih?

Izbira novoletne jelke je poleg vseh ostalih obveznosti, ki jih imamo v decembru, postala zagotovo ena izmed najbolj pomembnih nalog.

Naravna novoletna jelka – kako skrbeti zanjo in kaj z njo po praznikih? (foto: profimedia) profimedia
20. 12. 2021

Dve najbolj pogosti vprašanji, ki si jih postavimo, sta: Kdaj jo bomo postavili in ali bi raje izbrali umetno ali naravno novoletno jelko. Izbira je zares številčna, vedno več ljudi pa se odloča za naravno izbiro, saj ta s svojim vonjem, obliko in celotno podobo, zares pričara pravi božičniduh.

Če svoje novoletne jelke še niste kupili, jo letos lahko najdete tudi v Sanjskem šopku. Na voljo so novoletne jelke vzgojene v Sloveniji nad Cerkljansko dolino. A preden se odločite za nakup naravne jelke, morate vedeti, kako zanjo skrbeti in kaj z njo narediti po koncu novoletne sezone.

Metka je zato za vse, ki ste že kupili naravno novoletno jelko ali pa jo še iščete, pripravila krajši vodič z nasveti, kako izbrati naravno jelko, kako skrbeti zanjo, da bo zdržala in kaj narediti z njo ob koncu praznikov.

Izberite vzgojeno v Sloveniji

Izbira novoletnih jelk je ogromna, a najbolje je, da izberete vzgojeno v Sloveniji. S tem se namreč preprečuje invazija zajedalcev in bolezni v naše gozdove, gre za kratko pot od poseka do blišča v vaših domovih, predvsem pa podpirate lokalna podjetja.

Vzgojena novoletna jelka in ne prosto rastoča

Vsekakor morate izbrati vzgojeno drevo in ne prosto rastočega, saj je prosta sečnja v naših gozdovih prepovedana. A to niti ni edini razlog za izbiro vzgojenega drevesa – gozdni sistem je velik sistem in drevesa ter drugo rastlinje se med seboj povezujejo na podzemni ravni. Če posekamo mlado drevo, s tem porušimo dinamiko povezav v godzu, ki so nam zunanjim opazovalcem slabo poznane in skrite očem. Naravi moramo pustiti, da dela, kot najbolje zna. Zato pri nakupu vsekakor preverite, ali gre za vzgojeno drevo.

Nasveti za ohranitev svežine

Primerna temperatura

Jelke ne postavljate v bližino grelnih naprav. Rasle so namreč na prostem, zato so vajene nizkih temperatur.

Poskrbite za vnos vlage

Optimalnih razmer, v katerih je rasla, ji sicer v domovanju ne morete ponuditi, zato poskrbite, da jo razvajate z zadostno količino vlage. Eden preprostejših trikov, da ji zagotovite dovolj vlage, je, da pripravite podstavek (npr. lonec) za jelko, v katerem bo voda. Najbolj uporabna zadeva je lonec, napolnjen z drenažnim peskom, ki poskrbi za fiksacijo jelke in dobro drenažo. Poskrbite, da bo vlage dovolj in jo po potrebi dodajajte.

Kaj z novoletno jelko narediti po praznikih?

Najbolje je, da ob koncu praznikov pomislite, kako jo lahko ponovno uporabite. Imate kompost? Naj tam opravi svoje delo. Če imate možnost, da vam jo nekdo zmelje, lahko sekance uporabite kot zastirko na vrtu. Še preden jo zmeljete na koščke, jo lahko postavite na vrt in nanjo obesite dobrote za lačne ptice.

Lahko jo uporabite kot dekoracijo tudi po praznikih – v stanovanju ali na prostem. Samo zamenjajte dekorativne elemente in postrižite vejice. Ponovna uporaba je najboljši način. Ko bo jelka odslužila svoje, pa jo uporabite za kurjavo. Če ne za vas, pa jo podarite sosedu ali prijatelju.

Po novoletno jelko v Sanjski šopek

Če svoje še nimate, jo dobite tudi v Sanjskem šopku. Na voljo so tri različne vrste: kavkaška jelka, srebrna smreka in omorika, vse v štirih različnih dimenzijah. Vse so požagane na isti dan, kot so dostavljene na vaš naslov. Po želji jo tudi nasadijo na podstavke. Poleg tega poznajo lastnika, ki novoletne jelke vzgaja in območje, kjer novoletne jelke rastejo, ob koncu praznikov pa jo tudi odpeljejo.