Naravna pomoč za zdravo prebavo

Preberite si, kako deluje naša prebava in kaj lahko sami storimo ... ZASE!

27. 1. 2013

Želodec

V želodcu se začne prebava ter absorpcija vitaminov, mineralov in aminokislin za energijo in obnovo našega telesa, želodčna kislina pa hkrati uničuje bakterije, viruse in druge mikroorganizme, ki povzročajo različna obolenja.

TEŽAVA: V prazničnih dneh zelo radi posežemo po lahko prebavljivih ogljikovih hidratih, sladkarijah in preostalih izdelkih iz bele moke, kar zelo hitro povzroči premajhno izločanje želodčne kisline ter posledično gnitje in vrenje hrane v črevesju. Stres zelo hitro povzroči preveliko izločanje, kar dodatno obremeni celotni organizem, ki mora za normalno delovanje črpati zaloge aminokislin iz telesa, kar se posledično začne kazati tudi na koži, in sicer kot izguba elastičnosti.

Črevesje

Črevesje sestavlja tanko črevo, ki se začne z dvanajstnikom in se nadaljuje v debelo črevo, in je dolgo približno osem metrov! V tankem črevesju hranilne snovi prehajajo skozi črevesno steno v kri, neprebavljiva hrana pa pot nadaljuje v debelo črevo, kjer se zgosti in spremeni v blato.

TEŽAVA: Zaradi nepravilne prehrane in škodljivih poživil zelo hitro poškodujemo črevesno sluznico in zmanjšamo njeno sposobnost za obnavljanje ter tako povzročimo, da telo ne pridobi dovolj hranljivih snovi, poleg tega pa se tam, kjer je črevesna flora poškodovana, ugnezdijo bakterije in virusi, saj je takšno okolje za njih izredno hranilno, za nas pa lahko izredno boleče in nelagodno.

Naravna pomoč

Z upoštevanjem nekaj preprostih navodil, ki bi jih morali dobiti že ob rojstvu, si lahko popolnoma razbremenimo prebavo in uživamo v zdravju:

  • Za razbremenitev želodca in povrnitev ravnovesja organizmu imejmo namesto treh pet obrokov na dan.
  • Postopoma prehajajmo na bolj presno prehrano, sadje in zelenjavo.
  • Uživajmo surov česen in čebulo, saj sta znana uničevalca bakterij.
  • Izogibajmo se sladkorju in beli moki, saj so glavni vir bakterij in virusov.
  • Izogibajmo se alkoholu, nikotinu in kofeinu, saj veljajo za najpogostejše povzročitelje poškodb črevesne sluznice.
  • Pred glavnimi obroki je priporočljivo spiti kozarec limonade ali pojesti jabolko, saj tako pomagamo vzpostaviti kislinsko ravnovesje v želodcu ter pomagamo želodcu, da uniči klice, še preden preidejo v črevesje in se tam zasidrajo.
  • Dvakrat letno pa priporočajo izvajati tudi glineno razstrupljanje telesa, saj glina očisti prebavni trakt vseh strupov, ki so nastali zaradi prehrane, hkrati pa pomaga pri obnovi črevesja in vzpostavitvi kislega ravnovesja.

 

Tina Avguštin; www.zdravanarava.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri