Kako narediti domačo zobno pasto?

28. 12. 2016
Deli
Kako narediti domačo zobno pasto? (foto: profimedia)
profimedia

Večina industrijskih preparatov zaradi številnih dodatkov, kot so vonj, sladilo, aroma, konzervansi, penilniki ipd., lahko dodatno draži ustno votlino in že sicer razdraženo sluznico. Naravni preparati in dodatki za nego ustne votline, ki jih lahko izdelate sami, nežno in v enem samem pripravku rešijo več težav, denimo odstranjevanje rumenih oblog na zobeh in vnetih dlesni ter odpravljanje neprijetnega zadaha. 

Znati pa moramo kombinirati različne sestavine.

Nepravilna higiena, slaba zobna krtačka, uporaba nekakovostnih zobnih krem ter slabe prehranjevalne navade občutno znižujejo pH-vrednost ustne votline. Ta postaja kisla, ugodna za zbiranje toksinov in čezmerno razmnoževanje bakterij, kar vodi v pogosta vnetja, neprijeten zadah ter nenaravno porumenelost ali posivelost zob.

Naravna zobna krema

Zmešajte žličko jedilne sode in žličko zelene gline, dodajte ščepec neema ali cimeta v prahu, malo kokosovega olja (dodajte ga in mešajte, dokler ne dobite kreme), nato dodajte kapljico eteričnega olja poprove mete. Po želji lahko dodate tudi ščepec stevije v prahu, da krema ne bo grenka. S tem pripravkom si umijte zobe kot z navadno kremo. Ta se sicer ne bo penila, bo pa poskrbela za čiste zobe in svež dah.

Najnaravnejše sestavine za nego ustne votline

Naravna drobna morska sol vsebuje številne minerale, ima pa tudi močne antiseptične učinke. Največ boste dobili od nje, če boste ustno votlino spirali z mešanico 1 dcl vode, v kateri boste raztopili eno žličko soli, ali pa če boste naravni zobni kremi dodali malo soli.

Jedilna soda je derivat soli, ki ima močno alkalno delovanje ter opazno zmanjšuje kislino v hrani in ustni votlini. Pogosto je sestavina zdravih različic zobnih krem, uporabimo pa jo lahko kot odlično sredstvo za piling jezika in zob, saj učinkovito odstranjuje nečistoče in nevtralizira neprijetne vonjave. Zobje so po takšnem pilingu ponovno beli in bleščeči. Če imate nepravilen ugriz, si priskrbite invisalign (nevidni zobni aparat), da bo vaš nasmeh še lepši!

Limonin sok in jabolčni kis pomirjata vnetja grla in žrela. Najbolje je,da ju razredčimo z vodo (ena žlička na 50 ml vode) in s to tekočino spiramo usta.

Zelena glina v prahu vsebuje mnogo mineralnih soli in oligoelementov. Zaradi svoje drobnozrnate strukture je odlična kot piling v naravnih zobnih kremah, poleg tega pa nase veže tudi toksine.

Listi in eterično olje poprove mete so zaradi velikega deleža mentola, ki povzroča učinek svežine in hlajenja, najpogostejši dodatek zobnim kremam, žvečilnim gumijem in osveževalcem ustne votline. Eterično olje deluje antibakterijsko in antivirusno, zato se ga lahko uporablja kot eterično olje kadulje – kapljico ga kanemo na zobno krtačko. Čaj poprove mete bo pomiril vnetje grla in odpravil neprijeten vonj.

Cimet v prahu je zaradi visoke vsebnosti fenola učinkovito sredstvo proti virusom, glivicam in bakterijam. Uporabljamo ga kot dodatek sredstvom za nego ustne votline, a v zelo majhnih količinah (ščepec). Bližnji sorodniki cimeta v prahu – eterični olji cimetove korenine in listov cimeta – se v zelo majhnih količinah uporabljajo proti vsem vrstam infekcij v ustni votlini. Ker lahko poškodujejo sluznico, s temi eteričnimi olji rokujejo samo izkušeni fitoterapevti in aromaterapevti.

Prah neema ima zaradi sestavine azadirachitin zelo močne antivirusne in protivnetne lastnosti, zato je učinkovit pri celjenju ranic in preprečevanju vnetja dlesni. Ščepec neema lahko damo vsak dan na krtačko in s tem pomagamo preprečiti vnetja. Neem spada med zelo grenke sestavine, zato bodite zmerni pri uporabi.

Eterično olje evkaliptusa je prijetnega vonja, ima pa tudi zelo močno protivirusno delovanje. Ker je blago, je primerno tudi za otroke, zato je pogosta sestavina naravnih otroških zobnih krem. Preprečuje virusne okužbe v ustni votlini in dihalnih poteh ter odpravlja neprijetne vonjave. Odrasli ga lahko uporabijo na zobni krtački kot poprovo meto in kaduljo, otroci pa samo razredčenega v pripravkih za ustno nego.

List in eterično olje žajblja sta se izkazala za učinkovita pri preprečevanju nastajanja aft ter vnetij grla. Pri blagih težavah je dovolj, da usta spiramo s čajem žajbljevih listov, če pa želite hitrejši in večji učinek, vsak dan enkrat kapnite kapljico žajbljevega eteričnega olja na zobno krtačko. Poškodovane in h krvavenju nagnjene dlesni si bodo hitro opomogle.

S kombiniranjem navedenih sestavin je mogoče narediti več naravnih in zdravilnih pripravkov za nego ustne votline. Najbolj poznani sta zobna krema in ustna vodica.

Ustna vodica

V 2,5 dcl ohlajenega žajbljevega čaja in poprove mete dodajte pol žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka, žličko soli in kapljico eteričnega olja evkaliptusa. S tem spirajte ustno votlino nekajkrat na dan, še zlasti če imate vnete dlesni, slab zadah ali vas peče grlo.