Zakaj naravni porod ni nujno najboljša rešitev za vsako žensko?

27. 6. 2024
Deli
Zakaj naravni porod ni nujno najboljša rešitev za vsako žensko? (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Mnoge ženske si prizadevajo za naravno porodno izkušnjo brez medicinskih posegov. Čeprav je to dosegljivo za nekatere ženske, pa lahko ta idealizirana pričakovanja porodnici tudi škodijo, če se njeni načrti zaradi različnih razlogov ne uresničijo.

Naravni porod ali porod z medicinsko pomočjo?

Večji del zgodovine so ženske pogosto umirale med porodom – v 17. stoletju je med porodom umrla ena od stotih žensk. Znanstveni napredki, vključno z uporabo antibiotikov, pa so pomenili, da se je smrtnost porodnic kasneje zmanjšala.

Ko se je medicinska skupnost začela osredotočati na varnost porodnic, so se v mnogih državah začele pogosto uporabljati tudi metode za zmanjševanje bolečin, kot je epiduralna anestezija. Tudi danes je smrtnost mater najvišja v državah, kjer ni zadostne zdravstvene oskrbe za zaplete ob porodu, ki se drugje lahko lažje zdravijo.

Številni starši ob rojstvu izberejo sodobne metode obvladovanja bolečin, mnogi zdravniki pa to tudi priporočajo. Toda druge ženske in zdravstveni delavci menijo, da je porodni proces šel predaleč v tej smeri, pri čemer je prevelika odvisnost od medicinskih posegov lahko nepotrebna in celo tvegana.

Najpomembnejše je, da ima ženska pozitivno izkušnjo

Ni nujno, da je porod naraven ali brez medicinskih posegov – vse, kar šteje je, da se ženska med njim dobro in varno počuti. Lepo porodno izkušnjo lahko imamo tako v bolnišnici kot doma, z medicinskimi posegi ali brez njih.

Gre predvsem za izkušnjo, med katero ženska čuti, da ima svobodo izbire, dostop do točnih informacij in da je spoštovana. Vendar mnoge ženske pravijo, da čutijo podton idealiziranja naravnega poroda. Pri tem se poudarja, da strah in tesnoba povečata proizvodnjo hormonov, kot je adrenalin, kar lahko upočasni porod in povzroči boleče popadke.

S tehnikami, kot so ustvarjanje prijetnega in udobnega prostora za porod; podpora s strani partnerja (ali drugi ljudi); uporaba dihalnih tehnik; in predvsem sproščenost porodnice, naj bi spodbudili proizvodnjo oksitocina, zaradi česar je porod hitrejši in manj boleč.

Kdaj je postal priljubljen naravni porod?

Popularizacija naravnega poroda ima dolgo zgodovino: sega vsaj v 30. leta 20. stoletja, zanimivo, da okoli istega časa, ko je bil ustanovljena prva medicinska fakulteta za porodništvo in ginekologijo. In za mnoge ženske takšen pristop ni imel velike teže: če želite roditi čim manj boleče, zakaj ne bi preprosto koristili vseh sodobnih medicinskih posegov in zdravil, ki so na voljo, so razmišljale ženske. 

Za druge pa se je ta podoba idealnega poroda ohranila, okrepljena z razcvetom industrije izobraževanja o porodu. Na družbenih omrežjih krožijo čudovite zgodbe o sproščenih porodih v vodi s pomirjujočo glasbo in svečami. To gibanje ima številne prednosti, zlasti ker si prizadeva za to, da ženska med porodom sprejema odločitve sama.

Vsak porod je edinstven

Vendar pa obstajajo tudi negativne plati. Nobeno število tečajev ali tehnik za sproščanje ne more pretehtati dejstva, da so okoliščine vsakega poroda drugačne. Včasih se lahko celo najpreprostejši cilji, kot je občutek moči med porodom ali prijeten spomin na porod, zdijo nedosegljivi.

Zagovorniki naravnega poroda pravijo, da se morajo zdravstveni delavci bolj potruditi, namesto da bi matere zniževale svoja pričakovanja. Toda v vsakem primeru velja, da če ima nosečnica zelo specifično – in pogosto idealizirano – predstavo o porodu, to lahko povzroči nepotreben pritisk nanjo. V najslabšem primeru se lahko počuti, kot da se je izneverila sebi ali svojemu otroku, če porod ne poteka v skladu z njenimi pričakovanji.

Kako se soočiti s pritiski in pričakovanji

1. Ohranite realna pričakovanja

Zavedajte se, da sta vsak porod in vsaka izkušnja materinstva edinstvena. Ne glede na to, za kakšen porod se odločite, je pomembno, da imate realna pričakovanja.

2. Postavite svoje potrebe na prvo mesto  

Vaše telesno in duševno zdravje sta najpomembnejša. Ne dovolite, da družbene norme ali pričakovanja drugih ljudi določajo, kako se počutite ali kaj morate storiti. Poslušajte svoje telo, bodite pozorni na svoje čustveno stanje in poskrbite zase.

3. Poiščite podporo

Ne bojte se prositi za pomoč in podporo. To lahko vključuje partnerja, družinske člane, prijatelje ali strokovnjake za duševno zdravje. Pogovorite se o svojih občutkih in izkušnjah, delite svoje skrbi in poiščite razumevanje in podporo pri drugih.

4. Ne primerjajte se z drugimi

Ne primerjajte se z drugimi materami. Vsaka porodna izkušnja je drugačna, zato ne primerjajte svoje situacije z drugimi. Ne dovolite, da pritiski in pričakovanja drugih vplivajo na vaše odločitve in občutke.

5. Bodite nežni do sebe  Ne pozabite na svojo lastno dobrobit. Nežnost do sebe je ključnega pomena. Ne obsojajte se za svoje odločitve ali izkušnje. Bodite ljubeči do sebe in sledite svojim občutkom ne glede na to, kaj pravijo drugi.

Povzeto po BBC.com 

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO