Nehajte jesti plastiko!

Pa saj ne jem plastike, boste najbrž rekli. Pa jo, in to vsak dan.

Nehajte jesti plastiko! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 9. 2016

Pri kar 93 odstotkih Američanov so v telesnih tekočinah odkrili bisfenol A in pri 75 odstotkih so v urinu odkrili ftalate. Gotovo pa tudi v Evropi ne lulamo nič manj ‘plastično’. Obe zgoraj imenovani sintetični spojini, ki ju najdemo v številnih plastičnih izdelkih, posnemata delovanje estrogena.

Podobno kot nekateri pesticidi lahko tudi ti dve spojini v človeškem telesu povzročita kopičenje maščobe že v zgodnjih letih.

In kako te snovi pridejo v naše telo?

Najpogosteje s hrano in pijačo.

Ftalate najdemo v embalaži za hrano, plastičnih vrečkah in pesticidih ter tudi v otroških igračah, plastičnih vodovodnih ceveh in medicinskih pripomočkih. Na svetu vsako leto izdelajo več kot osem milijonov ton ftalatnih estrov, ki prav lahko zlezejo v vaše telo.

Vsako leto izdelajo tudi okoli tri milijone ton bisfenola A, ki ga najdemo v polikarbonatni plastiki in epoksi smolah. Iz embalaže za hrano in pijačo, otroških stekleničk in cucljev ter pločevink se snov iz­­loča v hrano in pijačo.

Ko odprete pločevinko s pa­­­­­­­radižnikovo omako, si oglejte premaz iz umetne smole na notranji strani pokrova – neizčrpen vir bisfenola A.

Nedavna raziskava je pokazala, da so imeli kitajski delavci, ki so bili v tovarnah izpostavljeni bisfenolu A, kar štirikrat več težav s potenco kot tisti, ki niso delali z bisfenolom.

Na Japonskem so med letoma 1998 in 2003 zmanjšali uporabo bisfenola v pločevinkah, zaradi česar se je količina te snovi v telesih pri prebivalstvu zmanjšala tudi za več kot 50 odstotkov.

In vaša trda plastenka za večkratno uporabo, iz katere v pisarni ali telovadnici pijete vodo?

Raziskovalci so ugotovili, da se je pri ljudeh, ki so samo en teden pili iz polikarbonatne plastenke (običajno je označena s številko 7 v trikotniku ali s črkama PC), raven bisfenola A povečala za kar 70 odstotkov.

Nekaj nasvetov, kako se izogniti plastičnim strupom:

  • Pravilo profesorja biologije Fredericka vom Saala se glasi: nikoli nič plastičnega v pečico ali mikrovalovko. Vročina lahko poškoduje plastiko, iz katere se tako izloči še več škodljivih snovi.
  • Ne kupujte mesa, zavitega v plastiko. V supermarketih meso po navadi zavijajo v ovitke iz PVC-ja, gospodinjske vrečke, ki jih kupite za domačo uporabo, pa so vse pogosteje narejene iz (manj škodljivega) polietilena. PVC vsebuje ftalate, ki – vsaj pri živalih – znižujejo raven testosterona. Pri ljudeh pomanjkanje testosterona povzroča povečevanje telesne teže in hkrati izgubljanje mišične mase ter spolnega poželenja. Raje pojdite k mesarju, ki po starem zavija v papir.
  • Zmanjšajte porabo konzerviranih živil, na primer tunine, in namesto pločevink raje uporabljajte zamrznjena živila v vrečkah. Pozorno preberite nalepko, saj so nekatera boljša živila iz naravne pridelave pakirana v pločevinkah ali kozarcih, ki ne vsebujejo bisfenola A.
  • Za kavo in čaj uporabljajte porcelanasto skodelico namesto plastične. Prav tako je bolje, da se izogibate kavnih lončkov za enkratno uporabo iz stiropora, saj lahko izločajo kancerogeni stiren.

Preberite še: Kako se izogniti škodljivim vplivom plastične embalaže?