Nosečnica približno 30 do 40 % toksinov prenese na plod

24. 8. 2023
Deli
Nosečnica približno 30 do 40 % toksinov prenese na plod (foto: profimedia)
profimedia

Otroci na svet ne pridejo čisti kot list papirja, ampak že na samem začetku prinesejo s sabo breme ali blagoslov našega življenjskega sloga.

Prenos toksinov z matere na otroka med nosečnostjo

Nosečnica približno trideset do štirideset odstotkov toksinov prenese na plod. Če je materino telo zaradi nekakovostnega življenjskega sloga prepolno toksinov, je otrokova obremenjenost, če se sploh rodi, že na samem začetku velika.

Pri toksično zelo obremenjenih ženskah in moških do spočetja pogosto sploh ne pride, saj so reproduktivni organi okvarjeni, blokirani ali nezmožni opravljati svojo funkcijo.

Če do spočetje kljub vsemu pride, mu lahko že kmalu sledi splav. Preden pride do uspešne zanositve, nosečnosti in rojstva otroka, utegne priti do več takih neljubih in stresnih dogodkov.

Čeprav zveni grozno, raziskovalci ugotavljajo, da ženska z vsakim splavom čisti svoje telo, tako da je ob naslednjem poskusu možnost za uspešno spočetje večja.

Kakšno pa bo zdravje takega otroka, pa je veliko vprašanje, saj je zelo verjetno tudi v njem precej toksinov, ki jih je prevzel od matere. To pomeni: bolj ko je materino telo pred spočetjem prečiščeno, manjši bo prenos toksinov na otroka med nosečnostjo in manj bo zdravstvenih težav po rojstvu. In nasprotno.

Hud primer toksične obremenjenosti telesa nosečnic (z insekticidom proti komarjem in drugim žuželkam) je rojstvo otroka z močno deformacijo glave – mikrocefalijo. Enako velja za pojav levkemije, avtizma, epilepsije … v prvih letih življenja. V takih primerih pogosto ugotovijo, da je mati leta delala v toksičnem okolju (intenzivno kmetijstvo, tovarna kemikalij, farmacevtsko podjetje …) ali pa je bilo toksično okolje, v katerem je živela.

Pred časom je v javnosti odmevala afera, povezana z zdravilom Talidomid, ki so ga nosečnice na osnovi priporočil stroke uživale kot neškodljivo pomoč za umirjanje jutranje slabosti. Pozneje se je izkazalo, da lahko že en odmerek pri plodu povzroči hude razvojne nepravilnosti ali celo splav. Tudi amalgamske zobne zalivke in njihovo nestrokovno odstranjevanje pred ali med nosečnostjo so botrovali marsikateri težavi pri novorojencih. Otroci torej na svet ne pridejo čisti kot list papirja, ampak že na samem začetku prinesejo s sabo breme ali blagoslov našega življenjskega sloga.

Adriana Dolinar v celotnem članku na zazdravje.net

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu