Nova študija razkrila pijačo, ki zmanjša tveganje raka na črevesju za petino: 'Dovolj je kozarec na dan!'

9. 1. 2025 | N.Z.
Deli
Nova študija razkrila pijačo, ki zmanjša tveganje raka na črevesju za petino: 'Dovolj je kozarec na dan!' (foto: profimedia)
profimedia

Že en kozarec te pijače na dan zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju za skoraj petino, je pokazala največja raziskava te vrste doslej.

Raziskovalci z univerze v Oxfordu pravijo, da so našli najmočnejše dokaze doslej, da kalcij ščiti pred razvojem te smrtonosne bolezni. Ekipa je tudi ugotovila, da kozarec vina na dan poveča tveganje za nastanek črevesnega raka za 15 odstotkov.

V Združenem kraljestvu vsako leto zboli za to boleznijo 44.000 ljudi.

Rezultati njihove raziskave kažejo, da bo ena od dvajsetih žensk in eden od sedemnajstih moških v Združenem kraljestvu v življenju zbolela za rakom na črevesju. Več kot polovico takih primerov pa bi bilo mogoče preprečiti.

Znanstveniki trdijo, da je med primeri obolelih 13 odstotkov njih kot posledica uživanja predelanega mesa, 11 odstotkov pa prekomerne teže in debelosti.

Preverili 97 prehranskih dejavnikov

Najnovejša raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Nature Communications, je med 542.778 ženskami, ki so sodelovale v Million Women Study, globalni študiji zdravja žensk, preučevala 97 prehranskih dejavnikov in njihov vpliv na tveganje za nastanek črevesnega raka.

Ko je bila doma, vdrli v stanovanje znane vplivnice: “To je neverjetno, res”

To je ena največjih prospektivnih študij o zdravju žensk na svetu. Med letoma 1996 in 2001 je vključila več kot 1,3 milijona žensk iz Združenega kraljestva in od takrat spremlja zdravstvene rezultate.

Študija je bila uvedena z namenom pridobitve zanesljivih informacij o tveganjih, povezanih z različnimi vrstami hormonske terapije v menopavzi, njen namen pa je zagotoviti informacije o učinkih številnih drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na zdravje žensk v starosti.

V obdobju spremljanja, ki je trajalo skoraj 17 let, je 12.251 žensk zbolelo za rakom na črevesju, pri čemer sta imela pomanjkanje kalcija in uživanje alkohola najmočnejši vpliv na razvoj sprememb, povezanih z nastankom raka na črevesju, v primerjavi z vsemi drugimi preučevanimi prehranskimi dejavniki.

Znanstveniki so ugotovili, da povprečno dodatnih 300 mg kalcija na dan, kar ustreza velikemu 240 ml kozarcu mleka ali nekaj skodelicam jogurta, povzroči 17-odstotno zmanjšanje tveganja za nastanek raka na črevesju.

Študija je tudi pokazala, da ima kalcij podoben učinek na preprečevanje razvoja raka na črevesju, ne glede na to, ali je bil zaužit iz mlečnih ali nemlečnih virov, kar kaže, da je glavni dejavnik zmanjševanja tveganja kalcij. Študija sicer ni preučevala učinka dodatkov kalcija, raziskovalci pa pravijo, da je bil upoštevan vnos kalcija iz mleka (vključno s tistim, ki je dodan čaju in kavi), kalcija iz jogurta, zelenjave in drugih virov.

Alkohol in rdeče meso povečata tveganje

Raziskovalci so tudi ugotovili, da 20 g alkohola na dan (kar ustreza srednje velikemu kozarcu vina ali pol litra piva) poveča tveganje za nastanek črevesnega raka za 15 odstotkov. Študija je prav tako potrdila doslej že znane podatke, da predelano meso in rdeče meso povečujeta tveganje za nastanek raka na črevesju, natančneje, uživanje 30 g teh živil na dan je povezano z 8-odstotnim povečanjem tveganja.

Vodja študije, dr. Keren Papier, je dejala, da je potrebnih več raziskav, vendar je opozorila, da je 'to najobsežnejša posamezna študija, ki je bila kdajkoli izvedena o razmerju med prehrano in razvojem črevesnega raka, ki poudarja zaščitno vlogo kalcija pri morebitnem razvoju te bolezni'.

Povzeto po Jutarnji list.

Odkrili ugodno povezavo med mentolom in Alzheimerjevo boleznijo