Novo o zeliščih v stari dobri kuhinji

11. 2. 2011
Deli

Zdaj je pravi čas, da uporabite zeleno moč, ki jo ponuja narava. Preberite si, kaj vse zmorejo zelišča.

Za kožo

Žajbelj je že v starem Rimu užival velik ugled kot dragocena zdravilna rastlina. Zunanje se uporablja pri manjših poškodbah in vnetjih kože, kot sredstvo za izpiranje in grgranje pri krvavenju dlesni, vnetju ustne in žrelne sluznice ter pri laringitisu.

Za lase

Rožmarin vpliva na boljšo prekrvitev. Pomaga pri odpravi prhljaja in krepi lasne korenine. Hkrati sprošča in osveži. Rožmarinovo eterično olje ima podobne protikrčne lastnosti kot žajbljevo in metino.

Krepi: rožmarinov šampon

Pokuhajte po 10 g rožmarina, koprive in mete v 600 ml vode. Pustite stati 2 uri in vse skupaj zmešajte s povsem nevtralnim šamponom. Dodajte 3 kapljice metinega eteričnega olja.

Za ljubezen

Poprova meta je najbolj znana kot čaj, ki pomaga pri težavah z želodcem in črevesnih težavah. Učinkovito pomaga pri glavobolu in migreni, tudi pri zobobolu in slabem zadahu. Pomaga pri pikih insektov in pri srbenju kože. Krepi koncentracijo, ostri percepcijo in sposobnost jasnega razmišljanja. Dviga voljo in samozavest in lahko deluje tudi malce afrodizično.

Zapeljivo: Čokoladno-metin liker

0,5 litra mleka in 0,5 litra ruma zmešajte s 4 žlicami kakava v prahu in kanite 5 kapljic olja poprove mete. Prelijte v steklenico in dobro pretresite.

Za srečo

Majaron

Majaron so poznali kot zdravilno rastlino že v starem Egiptu, kjer so ga uporabljali tudi pri verskih obredih, posvečenih bogu Ozirisu. Je cenjen kot zdravilo proti živčni slabosti, migreni, glavobolu, nespečnosti. Afrodita, boginja ljubezni, je menila, da je majaron zelišče za srečo. Zato še danes na poročni dan v Grčiji okrasijo mladoporočenca z girlandami iz majarona.

Za postavo

Pehtran

Blaži bolečine v mišicah (muskelfiber), pomaga pri odpravljanju tesnobe. Tudi kolcanje lahko odpravimo z žvečenjem pehtrana. Pehtran uravnava menstrualni ciklus, saj vsebuje fitosterol. Večinoma se uporablja kot začimba za jedi.

Za dihala

Timijan

Njegovo razkuževalno moč so poznali že Egipčani, ki so ga uporabljali za balzamiranje mrtvih. Zdravilne pripravke iz eteričnega olja materine dušice uporabljamo za lajšanje krčevitega kašlja, ki spremlja prehladna in gripozna obolenja. Eterično olje blaži krče dihalnih poti in pomaga izkašljati gosto bronhialno sluz. Timol zavira rast bakterij in blaži vnetja dihal, prebavil in sečil.

Za živce

Bazilika

Bazilika naj bi imela tudi zdravilne učinke. V ljudski medicini jo uporabljajo proti trebušnim težavam, za zbujanje teka, pospeševanje prebave in olajšanje potenja. V indijskem zdravilstvu jo priporočajo pri težavah z dihanjem, pri prehladih, kot protistrup pri pikih kač in škorpijonov, z njenim sokom mažejo rane. Čaj iz bazilike zelo blagodejno deluje na razdražene živce, pospešuje spanec, vpliva na koncentracijo. Ugodno deluje pri različnih duševnih težavah, zlasti pri stresu, ker nas sprošča, pomirja, postanemo bolj veseli.

Za življenjsko moč

Peteršilj

V peteršilju je ogromno vitamina C ter vitaminov A, B1, B2, C in E, eterično olje z apiolom, apiin in rudninske snovi. Žvečenje presnih listov osvežuje dah in dobro vpliva na kožo. Peteršilj je doma iz vzhodnega Sredozemlja, spoštovali so ga že stari Grki in Rimljani. Grki so ga sejali na meje svojih vrtov in s peteršiljevim vencem okronali zmagovalce športnih iger. Kitajski in nemški zeliščarji priporočajo uživanje peteršilja pri visokem tlaku.

Povzeto po prispevku v reviji Lisa

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman