O intimni negi v treh korakih

Ginekologinja Renata Završnik Mihič na prvo mesto postavlja iskrenost, strokovnost in poštenost do svojih pacientk. Zaupala nam je Chilly nasvete za svežino in zdravje naših intimnih predelov.

13. 5. 2016 | Promocijsko sporočilo

Poskrbi za redno umivanje intimnih predelov, a nikar z milom za telo.

Z uporabo neprimernih sredstev za umivanje se pH ravnovesje poruši in vzpostavi se okolje, kjer se lahko razvijejo in kolonizirajo mikrobi, glivice in bakterije. Za nego intimnih predelov zato uporabljaj le sredstva, ki so namenjena izrecno umivanju intimnih predelov. Strokovnjaki odsvetujejo vaginalne prhe, zato naj bo umivanje le zunanje. Če nimaš možnosti umivanja s tekočo vodo, za higieno poskrbi z uporabo vlažnih intimnih robčkov, ki morajo imeti pH vrednost prilagojeno intimnim predelom. Še posebej je ustrezna higiena pomembna v času menstruacije, saj tako zmanjšate možnosti za nastanek in razvoj bakterij.

V času menstruacije redno menjujte higienske pripomočke.

Higienski vložek menjaj vsaj vsake štiri ure, predvsem zato, ker se v menstrualni krvi, ki jo absorbira higienski vložek, lahko razvijejo škodljive bakterije. Uporabiš lahko tudi vložke iz naravnih materialov, saj uporaba sintetičnih in plastičnih vložkov še povečuje možnosti razvoja bakterij. Tampone menjuj na vsaki dve uri, saj se na tak način izogneš razvoju bakterij in razvijajočem se neprijetnem vonju. Ta se pojavi zaradi nepravilne, predvsem pa dolgotrajne uporabe istega tampona. Pred menjavo si roke predhodno dobro umij s tekočo vodo in milom. Kako je z menstrualno skodelico, pa vam razkrijem v enem izmed naslednjih člankov.

Izberite ustrezno spodnje perilo.

Čeprav morda obožuješ seksi čipkasto perilo, je to večinoma narejeno iz sintetičnih, umetnih materialov, ki tvojim intimnim predelom ne pustijo dihati. Obenem lahko povzročajo tudi neprijetno razdraženost in celo vnetje kože. Če se le da, nosi perilo iz naravnih materialov, kot je bombaž, in poskrbi, da bodo tvoji intimni predeli zadihali tudi v vročih poletnih mesecih.