Očiščevalna prehrana

V našem telesu se nakopiči veliko strupenih snovi, nekatere snovi v telesu zastajajo in se ne izločijo pravočasno, s čimer zastrupljajo telo ter onemogočajo normalne telesne preocese. Ko pridemo do te točke, potrebuje naše telo pomoč pri razstrupljanju, očiščenju in izločanju nepotrebnih snovi. 

Presna hrana je izredno očiščevalna.  (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2014

Veliko živil ima neverjetne čistilne lastnosti. Ste opazili, da so vsa ta hranila sadje in zelenjava? Nič živalskih sestavin. In seveda je čiščenje dosti učinkoviteje in bolj smiselno, če sta sadje in zelenjava ekološko pridelana.

Jabolka

Jabolka vsebujejo veliko pektina - vlaknine, ki veže holesterol in težke kovine v telesu. Tako očiščujejo telo nakopičenih toksičnih snovi ter čistijo prebavila. 

Avokado

Avokado je izjemno hranilno bogat. Zmanjšuje holesterol in razširja žile, medtem ko blokira toksične snovi, ki uničujejo žile. Avokado vsebuje hranilo, ki se imenuje glutation, ki blokira vsaj 30 različnih kancerogenih snovi ter pomaga jetrom razstrupiti telo različnih sintetičnih kemikalij. 

Borovnice

Borovnice vsebujejo naravni aspirin, ki pomaga zmanjšati poškodovanost tkiva zaradi vnetja. Zmanjšuje tudi bolečino. Borovnice delujejo tudi kot antibiotik, saj zaustavljajo bakterije v urinarnem traktu in s tem pomagajo preprečevati infekcije. Imajo tudi antivirusne lastnosti, ki pomagajo blokirati toksine na njihovi poti do možganov, s čimer preprečujejo njihov prihod v občutljive dele možgan.

Zelje

Zelje vsebuje številne protirakaste in antioksidativne sestavine, ki pomagajo jetrom razgraditi odvečne hormone. Zelje prečiščuje tudi prebavni trakt in nevtralizira nekatere škodljive sestavine v cigaretnem dimu. Ojača tudi razstrupljevalno sposobnost jeter. 

Regrat

Regrat, ki raste na nedotaknjenih in neonesnaženih travnikih, ter tudi čaj iz regratove korenine čisti jetra toksinov. Regrat ima grenak okus, a ponavadi je vse, kar je grenko, tudi zelo zdravilno. 

Artičoke

Artičoke vsebujejo antioksidante, ki se imenujejo kafeoilkvinska kislina, ki se uporablja za zdravljenje hepatičnih jeter, saj stimulira delovanje žolča. Žolč pomaga telesu prebaviti maščobe in učinkovito delovanje žolča pomaga telesu očistiti se potencialno vnetnih substanc, ki jih vsebuje hrana z veliko maščobe. 

Pesa

Pesa je ena redkih užitnih rastlin, ki vsebuje betalanine, rastlinske pigmente, ki dajo pesi globoko rdečo barvo in imajo močan protivnetni ter fungicidni učinek. Betalanini vzpodbujajo gradnjo, regeneracijo in obnovitev celic, še posebej v jetrih - osnovnem razstrupljevalnem središču v telesu.  

Šparglji

Šparglji so odlični za jetra, pomagajo pa tudi ob napihnjenosti. So naravni diuretik.

Limone

Limone so odlični razstrupljevalci jeter, saj vsebujejo velike količine vitamina C, ki ga telo poterbuje za proizvodnjo glutationa. Glutation pomaga jetrom razstrupiri škodljive kemikalije.

Morske alge

Morske alge v telesu vežejo nase radiaktivne snovi. Vežejo tudi težke kovine in jih pomagajo izločiti iz telesa. Vsebujejo pa tudi ogromno mineralov in mineralov v sledeh.

Vodna kreša

Vodna kreša vsebuje razstrupljevalne encime in deluje na rakaste celice v telesu. Neka študija je pokazala, da so kadilci, ki so zaužili 170 gramov vodne kreše na dan, izločali večje količine karcinogenov v urinu.