Očiščevalna taoistična monodieta

S čiščenjem z dieto, ki temelji zgolj na enem samem živilu, oz. s tako imenovano monodietao uživate vse koristi postenja, medtem ko vsak dan jeste le eno obliko trde hrane.

29. 10. 2012

Ko omejite uživanje hrane na eno samo vrsto sadja ali zelenjave za nekaj dni, omogočite telesu, da vsrka vitamine in minerale, medtem ko se razstruplja in odvaja obilico nabranih toksinov.

Spodaj našteto sadje lahko uživate med monodieto od tri do največ dest dni, da boste kar največ dobrega naredili za svojo prebavo, kožo, delovanje organov, lase in nohte.

Avokado

Avokado je zelo hranljiv sadež, ki ima precej visoko vsebnost maščob. Je dober vir kalija, saj ga vsebuje dvakrat toliko kot banana. Je tudi bogat z vlakninami, betakarotenom, vitamini B-kompleksa, vitaminom E, lecitinom, fluorom in bakrom. Njegovo meso hladi in je še posebej koristno za izsušeno kožo in suhe lase. Okrepi kri, običajno pa ga priporočajo pri težavah z erekcijo, nemirnostjo in nespečnostjo.

Banana

Banane spodbudijo izločanje serotonina, snovi, ki lahko izboljša spanje in razploženje. Vsebujejo veliko kalorij, a malo maščob. Po vsebnosti hranil so banane na samem vrhu lestvice.

Fige

Fige grejejo in so bazične. Bogate so z vitaminom B6, folno kislino, kalcijem, bakrom, železom, magnezijem, manganom, fosforjem in kalijem.

Mango

Mango hladi in osvežuje energijo jin organov, kar pomaga pri nastajanju vlažilnih tekočin v telesu. Z njim lahko zmanjšamo slabokrvnost, pomirimo razgreta čustva, blagodejno vplivamo na delovanje možganov, okrepimo srce in telo oskrbimo z energijo.

Paradižniki

Paradižnik močno okrepi imunski sistem, nekateri so celo prepričani, da preprečuje številna rakava obolenja. Paradižnik je bogat z vitaminom A, tiaminom, riboflavinom in vitaminom C. Surov paradižnik vsebuje približno devetdeset odstotkov vode. Sto gramov težak sadež vsebuje 24 kalorij.

 

Iz knjige: Kozmično razstrupljanje: taoistični pristop k notranjemu čiščenju; Založba Cangura.com