Kako poskrbeti, da bodo vaše orhideje cvetele trikrat na leto

23. 5. 2024
Deli
Kako poskrbeti, da bodo vaše orhideje cvetele trikrat na leto (foto: PRofimedia)
PRofimedia

Ko orhideja zacveti, lahko cvetovi obstanejo tudi do 3 mesece, če jo pravilno negujemo.

Konec 19. stoletja so bile cvetoče orhideje cenjene bolj od katere koli druge rastline. Imenovali so jih tudi "kraljeve rastline", danes pa jih najdemo skoraj v vsakem domu.

Toda mnogi ne vedo, da lahko orhideja zacveti večkrat letno – le slediti morate tem smernicam pravilnega vzdrževanja.

Zagotovite ji dovolj posredne svetlobe

Orhideja potrebuje posredno svetlobo. Idealna lokacija za orhidejo je tam, kjer dobi svetlo, razpršeno svetlobo, vendar ni izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Postavite jo lahko na primer na okensko polico, kjer je zasenčena pred neposrednim soncem, ali pa nekam, kjer je dovolj naravne, posredne svetlobe.

Optimalno je, če orhideja dobi nekaj ur jutranje ali večerne svetlobe, medtem ko je opoldanska sončna svetloba pogosto premočna in lahko povzroči poškodbe listov.

Pravilno zalivanje

Ko gre za zalivanje, velja enako pravilo kot pri svetlobi – posnemajte naravno okolje orhideje. Najbolje je, da orhidejo potopite v lavor vode za 5 do 10 minut. Pustite, da se odceja vsaj 15 minut, preden jo vrnete na svoje mesto. Nikoli pa ne pustite, da orhideja ostane v vodi dlje, kot je potrebno, saj se lahko zgodi, da začne gniti in nikoli več ne zacveti.

Ohranjajte visoko vlažnost

Tudi vlažnost igra vlogo pri cvetenju. Zaradi tropskih pogojev orhideja potrebuje visoko stopnjo vlažnosti, da zacveti – idealno okoli 60 %. Zato občasno popršite liste in cvetove z vodo.

Ohranjajte visoko temperaturo

Poskrbite, da bodo orhideja vedno na isti temperaturi, idealno med 22 in 30 stopinj Celzija.

Prepričajte se, da korenine dobijo dovolj kisika

Poskrbite, da vaše orhideje niso stisnjene in da ima vsaka dobro cirkulacijo zraka. To je še posebej pomembno na vlažnih mestih, saj se vlaga hitro nabira okoli rastlin, kar privablja škodljivce in bolezni.

Redno gnojite zemljo

Kot pri vseh lončnicah se hranila v tleh sčasoma izčrpajo ali izperejo. Orhideje še posebej potrebujejo dodatna hranila, da dobro rastejo in cvetijo. Za najboljše rezultate uporabite tekoče gnojilo za orhideje, ki je zasnovano za spodbujanje cvetenja.

Presadite jo v pravem času

Uporaba posebej pripravljene mešanice za presajanje orhidej je bistvenega pomena za ponovno cvetenje. Najbolje je presaditi orhideje vsaki 2 do 3 leti, da ostanejo zdrave in cvetoče. Znaki, da rastlina potrebuje presajanje, so počasna rast in venenje listov.

Povzeto po Stil.kurir.rs

Preberite tudi: