S preprostim trikom lahko v trenutku ugotovite, če je vaša zelenjava bila obdelana s škodljivimi kemikalijami.
Danes na naših policah lahko dobimo že praktično vsako živilo, ki si ga zamislimo. Sezonsko sadje in zelenjava so že preteklost in svoja najljubša živila lahko uživamo vse dni v letu. Da pa bi kosi sadja in zelenjave na policah bili čim bolj privlačni, proizvajalci pogosto uporabljajo razne kemikalije.
Kemikalije so lahko uporabljene za zatiranje škodljivcev, za podaljšan rok uporabe ali preprosto za bolj privlačen videz v trgovini. Težava pa je, da so nekatere take snovi lahko, sploh v večjih količinah, izredno škodljive za zdravje.
Kako se zaščititi pred škodljivimi kemikalijami?
Seveda je idealno, če imate svoj vrt ali če sadje in zelenjavo kupujete od preverjenih prodajalcev, za katere veste, da ne uporabljajo nobenih kemikalij. A to žal ni vedno možno. V primeru, da so omenjena živila kupljena v trgovini, si lahko pomagate z nekaj triki.
Strokovnjaki opozarjajo, da je vso sadje in zelenjavo treba najprej oprati v topli vodi, ki ji lahko dodate tudi sodo bikarbono. Če niste prepričani o izvoru živil, jih je priporočljivo olupiti.
Tukaj pa nastane nova težava: lupljenje vse zelenjave ni izvedljivo (recimo paradižnik), prav tako pa je ravno lupina pogosto tista, ki vsebuje največ vitaminov in mineralov. Zato je še vedno najbolje, če je le možno, izbrati sadje in zelenjavo, pri katerih je varno tudi uživanje lupine.
Kako ugotovite, če so paradižnik ali kumare obdelani s kemikalijami?
Da bi ugotovili, če zelenjava vsebuje kemikalije, si lahko pomagate s preprostim trikom. Kumaro in paradižnik narežite in si oglejte notranjost živila. Običajno imajo kumare in paradižniki, ki vsebujejo toksine, rumenkaste črte ali rumeno obarvan del na sredini.
To seveda ni nujno vedno pokazatelj uporabe kemikalij: je zgolj en znak, ki vam je lahko v pomoč pri izbiri ustreznih živil.
Preberite več na Aktivni.si