Katera pijača je najslabša za LEDVICE?

2. 11. 2023
Deli
Katera pijača je najslabša za LEDVICE? (foto: shutterstock)
shutterstock

Verjetno pred naročilom ali nakupom pijače ne pomislite na svoje ledvice, pa bi bilo dobro. Katera pijača je na vrhu seznama škodljivosti?

Raziskava iz leta 2015 je odkrila, da gre pravzaprav za več pijač: vse, ki jih štejemo v kategorijo gazirane pijače. Vemo, da to ni najbolj hranljiva in zdrava pijača, vendar je lahko izjemno osvežilna in se prileže na zabavah. 

V raziskavi so znanstveniki odkrili, da je uživanje več kot štirih gaziranih pijač z dodanim sladkorjem na teden, povezano z večjo možnostjo za kronične ledvične bolezni. Visoka vsebnost sladkorja v krvi škoduje žilam v ledvicah, zato obstaja tudi tveganje za diabetes. 

Posledično je nujno, da se ljudje z diabetesom ali kroničnimi boleznimi ledvic izogibajo gaziranim pijačam, pazljivi morajo biti tudi tisti, ki teh bolezni nimajo, so pa prisotne v družini. 

Gazirane pijače niso problematične le zaradi velikih količin sladkorja, ampak tudi zaradi fosforne kisline. 

Raziskave so pokazale, da se ob pogostem uživanju takšnih pijač pojavijo spremembe pri uriniranju, kar spodbuja nastanek ledvičnih kamnov, to pa kronične ledvične bolezni. Če radi uživate gazirane pijače, je vredno razmisliti o tem, da jih vsaj omejite. 

Katera pijača pa je za ledvica najboljša? Odgovor že poznate in je povsem preprost: voda. Vodo telo najbolj potrebuje, zato bi morala biti vaša prva izbira, saj vas bo tudi najbolj odžejala. 

Vir: aktivni.si