Ples kot meditacija

Ples je lahko ena od najlepših meditacij, ki človeka na izjemno prijeten način - skozi glasbo in gib - popelje v stanje ne-uma, k ponovnemu ravnovesju telesa, čustev in misli. 

17. 4. 2013

Ples brez forme ali ishmech ples je v bistvu proces vrnitve k naravnemu, nepogojenemu gibu. Svobodno gibanje telesa nam povrne občutek radosti, lahkotnosti, lepote in ekstaze bivanja. Pri ishmechu ne ponavljamo gibanja nekoga drugega, ampak skozi gib odtisnemo svoje lastno stanje.

Vaje za raziskovanje telesa in čutenja, ki so del sistema ishmech plesa, nas počasi in brez napora popeljejo v naravno harmonijo gibanja in v stanje, ko izginemo kot plesalec in postanemo ples sam. Za ples brez forme pravimo tudi, da je naravna meditacija, ki poteka popolnoma brez napora in izhaja iz srca.

Vrnitev k naravni ženstvenosti

Ples brez forme povrne ženski telesno gibkost ter ji odpre čutenje in srce, da se vrne k sebi v svojem čutenju. Z naravno gibkostjo telo na nek način rehabilitira oziroma pozdravi samega sebe in ženska zasije v vsej svoji polnosti lepote ženskega bitja. Ples brez forme uravnovesi ženskost na naraven način. Ženska se vrne k svoji ženstvenosti in veliko večje čutenje in občutljivost ji povrneta lesk v oči in nasmeh na obraz.

Kristina De Ventus, plesalka in plesna pedagoginja s statusom Ministrstva za kulturo in edina trenerka plesa brez forme pravi:

"S plesom brez forme se podajamo v avanturo s samim seboj. Cilj, ki ga s plesom dosežemo je, da nas skozi različne metode in principe pripelje do popolne svobode bivanja. Osvobodimo se misli, prepričanj, spominov, navad in tako dovolimo sebi, da se začnemo odpirati kot bel cvet, pričnemo dišati, naše telo se spremeni. Slišimo, vidimo, čutimo, in zaznavamo drugače. Vonjamo drugače, naši notranji organi dobijo prostor, dih dobi prostor, naše srce prične biti drugače. Postajamo budni. In živi. Nismo več utrujeni, v nas migeta, šelesti, drvi, igra, pleše vse je prav tako kot mora biti. Nastane skladnost med glasbo in nami - med nami in glasbo ni več razlike. Vse postane eno."

Celodnevna delavnica ishmecha

bo potekala v nedeljo, 21.4.2013, od 10:30 do 15:30 v Ljubljani.

Snovalec ishmecha, plesa brez forme, Bodin in trenerka Kristina De Ventus vas bosta popeljala v svet lepote gibanja. Svobodnega, mehkega, igrivega in prvinskega.

Celodnevna delavnica je možnost, da skočite prek telesnih omejitev in preidete v višje stanje čutenja. Ko plešemo, objamemo porajajočo se ekstazo in jo spustimo v svoje srce. Pot ishmecha vzpodbudi seme človeka, da zraste in izkusi skrivnost notranjega dišečega cveta, ki ga glasba popelje v popolno harmonijo z zvokom, gibanjem in naravo.

Več in informacij in prijave