Pomen misli in čustev pri uživanju hrane

Zavedati se moramo, da je naš imunski sistem tesno povezan s sistemom žlez z notranjim izločanjem in z živčnim sistemom. Za močan imunski sistem ni pomembno le ustrezno prehranjevanje in čiščenje naših fizičnih teles ter telesna dejavnost, temveč tudi ustrezno prebavljanje čustev in pozitivno mišljenje.

18. 3. 2015

Če želimo svoj obrambni sistem telesa okrepiti, je treba vzpostaviti ravnovesje telesa in duha – potreben je holističen oziroma celovit pogled na človeka.

Tako kot lahko naš imunski sistem oslabimo s slabo prehrano, pomanjkanjem spanca, stresom, z negativnimi mislimi in premalo gibanja na svežem zraku, ga lahko nasprotno tudi okrepimo s hranljivo prehrano, kakovostnim počitkom, tehnikami sproščanja ali dihalnimi vajami, z zelišči in pa seveda z gibanjem.

Sploh pa moramo biti zavestni ter se zavedati: kadar počnemo nekaj, kar za nas ni dobro, kadar se ujamemo pri negativnem mišljenju, kadar uživamo hrano, za katero vemo, da za nas ni zdrava – smo zavestni storilci kaznivega dejanja, kajti moč naše volje in naša osebnost sta neposredno povezana z delovanjem imunskega sistema.

Sami sebi smo največji sovražniki in s tem, ko znotraj sebe zadržujemo negativna čustvena stanja, delamo sebi ter svojim organom nepopravljivo škodo. Misli so najmočnejša oblika energije in če so negativne, si lahko samo predstavljamo, kaj si z njimi povzročamo in kako zastrupljamo svoje telo.

Pet najhujših strupov

ki škodijo našemu telesu, je povezanih z našimi čustvi: jeza, strah, skrbi, žalost in pohlep.

Ko smo jezni, prihaja do zastoja v delovanju naših jeter. Čustvo jeze onemogoča normalno delovanje jeter, jetra pa so zelo pomembna za čiščenje naše krvi. Če so jetra blokirana z jezo, smo zastrupljeni!

Čustvo žalosti sabotira delovanje naših pljuč. Takrat dihamo plitko. Kri zato ne dobi dovolj kisika, saj se zaradi slabega dihanja v krvi zadržuje preveč ogljika. Ta nas zakisa, preprečuje prenos nekaterih hranilnih snovi in v končnem seštevku celo sili določene celice, da se prilagodijo delovanju brez kisika.

Ledvica in mehur najbolj prizadene strah, saj se zaradi strahu ledvica naenkrat stisnejo in nastane zastoj pri filtriranju in čiščenju krvi.

Skrbi nas zastrupljajo neposredno. To čustvo predvsem prizadene našo prebavo, takrat so prebavila v krču in ne morejo opraviti svoje naloge. Zato lahko tudi najbolj kakovostna hrana v telesu postane strup, saj se ne bo pravilno presnovila in bo morda celo zavrela ali obležala v skrčenih prebavilih.

Strupenost pohlepa čutimo v vsakdanjem dogajanju. Za pohlepne ljudi rečemo, da so trdega srca, in to je zelo točen opis. Pohlep predvsem prizadene srce in to se odraža z aritmijami in nepravilnostmi v delovanju srca. Pohlep pa uspešno ustvarja tudi vsa druga, že navedena čustva.

Čiščenje uma in misli

Urban Urbanc

Celoten članek lahko preberete v februarski številki revije Sensa