Pomlad je čas, da krepimo svoja jetra

Po tradicionalni kitajski medicini se je pomlad začela že v začetku meseca februarja, sončni žarki zadnjih dni pa to, da smo v resnici že v pomladi, le še potrjujejo.

19. 3. 2019

Kako okrepimo jetra spomladi?

Ker letni čas pomladi priprada jetrom, je zdaj popolni trenutek, da se posvetimo njihovi krepitvi. Ne razstrupljanju, temveč krepitvi, saj bomo na ta način podprli naravi proces regeneracije in jetrom pomagali, da lažje predelajo in izločijo toksine iz telesa.

Deficit jeter se v teh pomladnih dneh kaže tudi in predvsem kot težave s senenim nahodom, težave in poslabšanje stanj dermatitisov, težave z ekcemi, prekomerno izpadanje las, mastni lasje, prhljaj, poslabšanje psoriaze in rozacee, solzenje oči, bolečine v križu, povišan holesterol, bolečine v mišicah in kosteh, karpalni kanal, težave z žolčem ... vse to kaže na energetski deficit jeter. Če ste utrujeni in se soočate s spomladansko utrujenostjo, to pomeni, da v času zime, ki je pripadala ledvicam, le te niste okrepili in niste dovolj počivali, zato ste v času jeter utrujeni in brez energije.

Pravilna prehrana

Temelj k reševanju težav in krepitvi organov in telesa je vsekakor pravilna prehrana: v prehrano je potrebno dodati živila, ki jetra krepijo in odstraniti tista, ki jim škodijo. Večerja zelo vpliva na vitalnost našega organizma, še najbolj spomladi, ker je to letni čas jeter, ki morajo prebaviti in porabiti vse svoje toksine in vsakdanje obloge oz. odpadke, ki jih dobijo iz črevesja. Kdor ima težave z jetri (tudi zgolj energetske, ki se kažejo kot zgoraj opisano) naj torej ne je poznih večerij (po 18h) in svoje jedilnike preoblikuje, kot sledi:

V pomladnih dneh, vse do konca meseca maja dodajte:

- regrat
- koprivo
- koromač
- radič
- artičoke
- cikorijo
- rukolo

To hrano si privoščite v izobilju. Grenka zelenjava oz. grenčice namreč jetra zelo krepijo! Privoščite si tudi skodelico ali dve ekološkega janeževega čaja, ki pa ga namakajete v kropu le 2 minuti in ne več. 

Iz prehrane pa vsaj do konca meseca maja izločite:

- sladkor! (sladke jedi in sladice si lahko privoščite izjemoma le zjutraj, do 9.00 ure, kasneje ne)
- čokolado (prav tako le izjemoma in le zjutraj, do 9.00 ure)
- oreščke (še posebej mandlje)
- kavo
- kakav
- mlečne izdelke!
- kruh (in razna peciva, gresine...)
- pomaranče 

Privoščite si obilen zajtrk, normalno kosilo in večerjo, ki naj bo sestavljena izključno iz zelenjave. Najbolje v obliki zelenjavnih juh ali enolončnic. Poskusite zadnji obrok zaužiti do mraka - ko nastopi tema, ne jemo več. Na ta način telesu pomagamo izločiti toksine in sodelujemo ter pomagamo pri razstrupljanju. 

Pomagajte si z zelišči!

Poleg naštete hrane pa poznamo še 2 zelišči, ki odlično krepita jetra in vam ju zato v tem času še posebej priporočamo. To sta kurkuma (z aktivnim izvlečkom kurkumin) in pegasti badelj.  

Kurkuma pomaga krepiti in razmastiti jetra, poznata jo tako tradicionalna indijska, kot tradicionalna kitjaska medicina, vse bolj pa je zaradi svojih zdravilnih učinkovin na telo, še posebej na jetra, sprejeta tudi pri nas, na zahodu. Dokazano je na primer, da kurkumin znižuje raven vsega holesterola, povečuje raven holesterola HDL (koristnega holesterola) in varuje holesterola HDL in LDL pred škodljivimi učinki prostih radikalov. 

V teh pomladnih dneh si zato lahko pri krepitvi jeter pomagate tudi s prehranskim dopolnilom izvlečka kurkumina (aktivna učinkovina kurkume), ki ga uživate dnevno, v obliki kapsul. Najbolj učinkovito deluje kot 1 do 2 mesečna kura.

Drugo zelišče, ki pa velja tudi za najbolj obsežno preučeno in dokumentirano zelišče za zdravljenje bolezni jeter, pa je pegasti badelj. Poznali so ga že v stari Grčiji in Rimu, danes pa poznamo tudi že več kot tristo strokovnih raziskav, ki potrjujejo zdravilnost tega zelišča, še zlasti pri zdravljenju bolezni jeter. Svetujemo uživanje pegastega badlja 1 do 2 meseca, v obliki kapsul ekološkega prehranskega dopolnila, ali morda še bolje v obliki standardiziranega izvlečka silimarina, saj je silimarin (zdravilna učinkovina v pegastem badlju) slabo topen v vodi. Pegasti badelj velja za eno izmed najbolj varnih zdravilnih rastlin, saj tudi pri veliki prekoračitvi odmerka načeloma ni neželenih učinkov, razen morda pospešitve prebave. Z uživanjem pegastega badlja boste podprli delovanje jeter, jih krepili, razmastili in obnovili

Odlično pa lahko jetra podprete in regenerirate tudi z oljem, za katerega je že Mohamed dejal, da "zdravi vse, razen smrti". Govorim seveda o izjemen olju črne kumine, za katerega študije so dokazale med drugim tudi, da niža slabi holesterol in trigliceride, regenerira jetra, umirja želodčne težave, pomaga pri kožnih boleznih, je odličen pri težavah s pljuči itd. V kombinaciji s pravilno prehrano in drugimi napotki, ki sem jih zapisala v tem članku, boste zagotovo začutili izboljšanje tudi pri odpravi simptomov, ki so povezani z energetskim deficitom jeter. Vedno izberite le 100% naravno, neredčeno olje črne kumine, ki prihaja iz avtohtonih egipčanskih semen. 

Zelišča bodo ob primerni prehrani, znatno prispevala k izboljšanju delovanja in regeneraciji jeter in pomagala telesu pri odvajanju toksinov. Spremembo boste opazili na boljšem počutju, odgnali boste spomladansko utrujenost, pridobili veliko energije, bili bolj zbrani in imeli lepšo kožo, lase in nohte! V procesu regeneracije telesa, pa sama vedno priporočam tudi probiotično terapijo, saj na tak način podpremo tudi črevesje, da je dovolj močno, da toksine, ki so jih zdaj jetra sposobna predelati in izločiti, tudi črevesje uspešno izloči iz telesa. Dobre bakterije lahko delujejo tudi kot kelatorji, da pomagajo odplakniti toksine, obenem pa skrbijo za (ne)propustnost črevesnih sten, da se toksini, ki se morajo iz telesa izločiti ne reabsorbirajo nazaj v kri. Kako izbrati najbolj primeren probiotik za sebe, najdeš zapisano tukaj, vedno pa smo na voljo za dodatne informacije, pojasnila in pomoč pri izbiri tudi v OrCi ali preko maila info@or-ca.si

Poslušajte svoje telo

Energetski biopotencial jeter je med 01.00 in 03.00 uro zjutraj, čas podorgana, žolča, pa od 23.00 - 01.00 zjutraj. Če se ponoči zbujate med 1 in 3. uro zjutraj oz. imate težave med 23.00 in 3.00 uro zjutraj, to kaže na energetski deficit jeter, ki jih je potrebno okrepiti. Pozne večerje in maščobe zvečer še dodatno radražijo žolč in jetra, zato ne večerjajte pozno, sploh pa ne mastne hrane.  

Ko boste okrepili jetra, boste imeli več energije in energetsko močna jetra bodo poskrbela, da bo tudi srce, čigar čas nastopi poleti, močno in polno energije.

Imejte lepo, zdravo in energije polno pomlad! 

Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Več na: or-ca.si