Kako si pomagati pri pomladanski utrujenosti?

Se je tudi vam že zgodilo, da so se vam ob pomladanskem zelenju in brstenju zapirale oči in ste si želeli le mehke postelje, namesto da bi skočili prebujajočemu se letnemu času v objem?

17. 4. 2013

Ta pojav se mi niti malo ne zdi naraven in premišljujem, zakaj je tako. Takoj mi pride na misel, da smo spomladi utrujeni zato, ker si v času, ki je bil namenjen počitku, tega nismo privoščili (kdo gre pozimi spat, ko se stemni, in vstane, ko se zdani)?

Naši predniki so verjetno pozimi veliko več spali kot mi pa tudi prevelikega stresa najbrž niso doživljali in preprosto ne verjamem, da so spomladi, ko se je narava končno začela prebujati in jih je spet začela privabljati v svoje nedrje, trpeli za utrujenostjo ..."

Moje razmišljenje potrjuje avtorica Face Force Yoge in nutricistka Savina Atai: "Če pozimi ne poskrbimo, da se obnovimo in okrepimo, spomladi nimamo pogona za cvetenje, gibanje. Počutimo se prazne, brez zalog."

Psihoterapevti pomladansko utrujenost razlagajo s kemijo: "Čedalje več raziskav kaže, da se človekovo telo odziva na ritem časa, da biološki in vedenjski procesi sledijo dnevnemu, mesečnemu, letnemu ciklusu. Pri nekaterih ljudeh je ta ritem bolj izrazit in opazen. Znanstveniki še vedno ne vedo, ne poznajo vseh razlogov za pomladansko utrujenost, vse bolj pa raziskave kažejo, da gre za prilagajanje človekove notranjetelesne kemije, na spremembe v zunanjem okolju.

Strokovna spoznanja tako npr. kažejo, da raven melatonina (ki pomembno vpliva na ciklus spanja oz. budnosti) na začetku pomladi zaradi večje količine dnevne svetlobe lahko zelo pade in povzroči nespečnost, izgubo apetita, povečano željo po spolnosti in večjo budnost.

V tem obdobju se poveča tudi hormon serotonin, ki ga povezujejo z občutji zadovoljstva, veselja, vznesenosti," pravi Klaudija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka iz Družinskega centra Stik, in dodaja: "Po eni strani tako telo doživlja navale hormonskih sprememb, po drugi strani pa potrebuje tudi čas, da se na te spremembe prilagodi. Ko se telo prilagodi na novi ritem, počasi minejo tudi utrujenost, brezvoljnost ..."

Kako si lahko pomagamo?

"Pomembno je, da v tem času najprej dobro skrbimo za telo. Da telo lahko primerno deluje, potrebuje raznovrstno hrano, ki ga oskrbi s hranilnimi snovmi in energijo. Pomembno je tudi, da vnesemo dovolj tekočine in da smo dovolj telesno aktivni v vsakem letnem času, da prehodi niso ekstremni. Če pozimi nismo bili aktivni, je pomembno, da na prehodu v spomladansko obdobje ne pretiravamo in da počasi nabiramo kondicijo. Je pa telesna aktivnost pomembna v tem obdobju, tudi če zanjo nismo najbolj motivirani," opozarja mag. Kornelija Ferčak, terapevtka iz Družinskega centra mir Maribor. Savina Atai ji pritrjuje: "Če vas doleti pomladanska utrujenost, bolj od počitka pomaga nežna hoja svežem zraku v objemu zelenja."

Hrana, ki vas bo (ob)držala budne

Kako pa preživeti čustvena nihanja?

Petra Arula