Potrata pitne vode v mesni industriji

Pomanjkanje pitne vode postaja pereč problem. Svetovna mesna in mlečna industrija pa potrošita kar eno tretjino naše vode.

Potrata pitne vode v mesni industriji (foto: Profimedia) Profimedia
18. 2. 2017

15.500 litrov za 1 kilogram govedine

V enem kilogramu govedine je skritih okrog 15.500 litrov vode, v enaki količini svinjine 6.000 litrov, 5.500 litrov pa pade na kilogram masla in 3.300 litrov na jajca.

Za primerjavo: za pridelavo kilograma krompirja porabijo okrog 300 litrov in za solato le 200 litrov vode.

Za proizvodnjo 1 pakiranja kravjega mleka je potrebnih 1.050 litrov vode, za enako količino rastlinskega napitka pa le 297 litrov. Medtem ko proizvodnja 150-gramskega burgerja iz govejega mesa porabi 2.350 litrov vode, je poraba pri sojinem burgerju le 158 litrov.

Pri proizvodnji mesa, mleka in jajc se ne le zmanjšuje količina razpoložljive pitne vode, temveč prihaja tudi do onesnaženja enormnih količin vode. Odplake iz živalskih hlevov se neočiščene stekajo nazaj v vodotoke, z njimi pa tudi antibiotiki in predvsem ogromne količine amonijaka. Samo v Nemčiji masovna živinoreja proizvede okrog 650.000 ton amonijaka vsako leto.

Ogromne količine gnoja in gnojnice v okolje dovajajo podnebju škodljive snovi, zakisajo tla in pri tem zadušijo življenje v zemlji, kar vodi v usihanje vodotokov in zastrupljanje talnice. Poleg tega je amonijak glavni krivec za izumiranje gozdov.

Vreden je torej premislek o tem, kaj kupujemo in jemo. Prav s prehranjevanjem lahko vsak posameznik veliko doprinese v boju proti pomanjkanju vode. Vsaka majhna sprememba in dejanje šteje.

Vir: zalozba-planet.si