Naj med prazniki zadiši tradicionalna slovenska sladica - potica! Ta recept je enostaven in ne vsebuje rafiniranega sladkorja, jajc ali mleka. Poskusite!
Sestavine so za malo potičko, premer pekača, kjer je dno potice 20 cm.
Sestavine za testo:
-
500g črne moke
-
1 kocka kvasa
-
kurkuma za videz "iz domačih jajčk"
-
4 žlice olja
-
2 žlici kokosovih kosmičev
-
1,5dcl rastlinskega mleka (riževo, sojino, kokosovo...)
-
mali ščep soli
-
1 dcl tople vode za kvasec
Sestavine za nadev:
-
300g rožičeve moke
-
2 žlici namočenih rozin
-
4 žlice kokosovega sladkorja
-
1 malo zelo drobno naribano jabolko
-
1 žlica kokosove maščobe
-
6 žlic kakava v prahu
-
mali ščep soli
-
in »skrivna sestavina,« ki da poseben priokus, čisto malo, recimo dva lističa, v možnarju stolčene sivke
Pripravimo kvasec in nato zmesimo testo (kvasec = kocka kvasa, žlica sladkorja, žlica moke in pol dcl tople vode, pustimo počivati približno 10 minut na toplem, da naraste).
Nato pripravimo testo iz vseh sestavin, ga dobro pregnetemo in pustimo vzhajati 40 minut. Nato ponovno pregnetemo in pustimo še 20 minut. Vzhajamo seveda na toplem.
Nato ga damo na večji prt in ga zvaljamo na 5 mm, lahko malce več. Pomažemo nadev (tu je stvar okusa, koliko nadeva želite), povijemo potico in damo v pekač.
V pekaču pustimo počivati 20-30 minut, naluknjamo zgornjo plast in jo damo v pečico.
Pečico segrejemo na 180 stopinj in potica je pečena nekje med 55 in 65 minutami. Vročo malce zavijemo v krpo, vendar ne predlogo.
Se vam ne ljubi peči potice, pa bi vseeno imeli radi zdravo različico za praznike?
Vegansko in ekološko orehovo pirino potico ter majhne slivove in orehove potičke brez rafiniranega sladkorja lahko dobite v trgovini Krajček v Kranju. Naročite jih lahko na info@krajcek.si.
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
Poglejte si še: