Priprava kože na sonce na naraven način

Da bi se izognili težavam ter alergijam na sonce, ki lahko pokvarijo dopust, je pomembno, da kožo s prehrano in naravnimi lepotnimi pripravki pravočasno pripravimo na sonce.

19. 6. 2015

Koža, ki je izpostavljena soncu, soli in vetru, zlahka postane izsušena, zato jo dobro pripravite na poletje. Negujte jo s hranilnimi olji, uživajte pa dovolj karotena in blagodejnih vitaminov, da okrepite njeno naravno zaščito.

Sproščenost največkrat povezujemo s poletjem, dopustom in soncem. Takrat nismo pripravljeni razmišljati o rdečici ter razdraženi in izsušeni koži, še manj pa o reševanju teh nevšečnosti. 

Pomembno je, da zaužijemo velike količine vode, ki bo od znotraj preprečila dehidracijo kože. Prehranski dodatki, ki imajo visoko vsebnost karotenoidov (pigmenta, ki da sadju in zelenjavi rdeče-rumeno-oranžno barvo) – naj jih jemo v svežih živilih ali jih zaužijemo v obliki olja in tablet, bodo spodbudili tvorbo melanina, našega temnega pigmenta, ki ščiti kožo.

Če temu dodamo še vitamine in minerale, bo koža še manj podvržena opeklinam in hitreje se bo sposobna obnoviti. Celoten proces lahko pospešimo z naravnimi tretmaji, ki pomagajo koži, da se primerno pripravi na sonce tudi od zunaj.

Naravna olja na osnovi korenja, pasjega trna, oreha in navadnega rmana bodo spodbudila kožo, da se hitreje obnovi in da ne bo opečena že ob prvem stiku s soncem. Toniki in maske iz sveže zelenjave in sadja dodatno vlažijo kožo, pilingi pa bodo v pomoč pri odstranjevanju odmrlih celic, spodbudijo pa tudi prekrvavitev. Tako bo koža dobro oskrbljena in pripravljena za sonce, lažje pa bo tudi črpala bogate oaze naravne zaščite iz svojih dobro nahranjenih celic.

Priprava kože se začne od znotraj

Najbolj znani karoteni so likopen, betakaroten in astaksantin, ki spodbujajo proizvajanje melanina, naravne kožne obrambe, in nevtralizirajo aktivnost encima, ki negativno vpliva na kolagen. Izguba kolagena namreč povzroča dehidracijo in hitrejše staranje kože.

Če nameravate v telo vnašati karotene v obliki tablet ali olja, jih je najbolje poiskati v kombinaciji z vitamini A, B, C in E, ki dodatno spodbujajo obnavljanje vezivnega tkiva kože in zmanjšajo opekline, ter z mineralom selenom, ki najbolje preprečuje izsušitev kože.

Naravni pripravki za kožo pred poletnim soncem

RDEČI TONIK

  • ½ korenčka
  • ½ paradižnika
  • manjši krhelj lubenice

Sestavine zmešajte v mešalniku ali jih drobno naribajte in odcedite. Dobljeni sok je odličen tonik za vlaženje kože, služi pa vam lahko tudi kot bogat vitaminsko-karotenski napitek.

Značilnosti: Vsa živila so bogata z vitaminoma C in A ter karoteni, ki bodo kožo pripravili na izpostavljanje soncu ter jo izdatno navlažili.

Več odličnih receptov naravnih pripravkov za zaščito kože najdete v tiskani reviji Sensa junij/julij.