Prisluhnite ritmu menstrualnega ciklusa

Eno izmed zanimivih dejstev, ki kaže, kako zelo smo soodvisni z Luno, je tudi sovpadanje ženskega menstrualnega ciklusa z Luninim, ki prav tako traja 28 dni,  posamezna obdobja menstrualnega in Luninega ciklusa pa sta si podobna tudi po značilnostih.

12. 7. 2014

Še več: V starih časih, ko še ni bilo elektrike in smo se ljudje ravnali po dnevni svetlobi, so ženske ovulirale v času polne Lune in krvavele v času temne Lune. Pinealna žleza oz. češarika, ki se nahaja v naših možganih, prek hormonov pošilja sporočila jajčnikom, naj sprostijo jajčece, na osnovi količine svetlobe, ki jo naši možgani zaznavajo ponoči, ko spimo.

V času polne Lune, ko je ponoči najsvetleje, smo torej ženske programirane, da ovuliramo, krvavele pa naj bi ob prazni Luni, ko je noč najtemnejša, energija Lune pa najšibkejša.

Zaradi sodobnega stila življenja in umetne svetlobe, ki nenehno vdira v naše bivalne prostore, je ženski naravni ciklus izgubil sinhronost z Luninim ciklom, zato dandanes ženske nismo povezane z Luno in se ne zavedamo vpliva njenih men na svoje počutje. Vse to pa lahko spremenimo z rednim spremljanjem in primerjanjem Luninega ciklusa z lastnim ciklusom.

Naravno sovpadanje ženskega in Luninega ciklusa

Pisateljica in terapevtka Miranda Gray v svoji knjigi Rdeča Luna trdi, da je »menstrualni cikel eden najslabše izkoriščenih in slabo poznanih izvorov energije, ki ga imamo ženske,« čeprav gre v resnici za »gonilno silo, ki predstavlja bistvo ženskega razumevanja, zavesti, ustvarjalnosti, seksualnosti in duhovnosti.«

Tudi ona prepoznava povezanost menstrualnega ciklusa s štirimi Luninimi menami, posamezne faze pa tudi poimenuje in izpostavi arhetipsko podobo ženske, ki simbolizira določeno fazo.

Kreativna faza

Kreativna faza, ki jo predstavljata naraščajoča Luna in podoba device se začne ob koncu krvavitve in traja do začetka ovulacije. Faza device predstavlja obdobje ponovnega rojstva, nove energije in navdušenja. Telo se je z zaključkom menstruacije osvobodilo ter postaja vitkejše, energičnejše in gibljivejše, postajamo bolj dinamične in usmerjene k novim podvigom.

V tej fazi je ženska osvobojena ciklusa razmnoževanja in pripada le sebi, poveča se njena samozavest, s tem pa tudi njeno telesno izražanje, tudi v smislu seksualnosti in koketiranja. Poveča se tudi njena mentalna moč, sposobnost odločanja, ambicioznost in koncentracija.

Refleksivna faza

Refleksivna faza je obdobje polne Lune, ki jo simbolizira arhetipska podoba matere, v menstrualnem smislu pa gre za čas ovulacije. V tem obdobju so pri ženski prisotne materinske energije, izražena je njena nesebičnost, nežnost in potreba po negi, skrbi in spodbujanju drugih. Ženska energija in njena ljubezen se v tej fazi kaže kot prijazna, nesebična, ljubeča in skrbna, usmerjena navzven, njena seksualnost pa se razvije v globoko ljubezen in temelji na popolni predanosti svojemu partnerju.

Dinamična faza

Dinamična faza je obdobje padajoče Lune, ki jo simbolizira podoba svečenice, v menstrualnem ciklusu pa gre za obdobje pred menstruacijo. Energija ženske je takrat zelo močna, a usmerjena navznoter, zato takrat začuti svojo notranjo moč in duhovne sposobnosti, poveča se njena intuitivnost ter sposobnost interpretiranja sanj in drugih pojavov, ki jih je razumsko težko razložiti.

Telesna vzdržljivost se v tem času počasi zmanjšuje, povečuje pa se nemir in razdražljivost, ki se lahko izrazi kot jeza, bes, samopomilovanje in občutek krivde. Zavedati se začne tudi učinka, ki ga ima na moške. V tem času je lahko ženska seksualnost zelo intenzivna.

Izrazna faza

Izrazna faza je obdobje prazne Lune, ki jo simbolizira arhetipska podoba čarovnice, v menstrualnem ciklusu pa predstavlja obdobje tik pred, med in tik po menstruaciji. To je čas, ko so meje med zavednim in nezavednim zamegljene, zato se ženska v tem času usmeri vase in v svojo duhovnost. Kljub temu se na duhovni ravni počuti povezana z vsem in z vsakomer, le da ne deluje v smeri aktivnega iskanja družbe.

Telo ima v tem času še vedno manj energije in je težje kot po navadi, zato potrebuje več spanca in počitka na splošno. V ljubezenskem smislu gre za obdobje globokih romantičnih čustev, seksualna izkušnja pa je tudi izredno poglobljena.

Omenjene faze niso ločene med seboj, temveč prehajajo iz ene v drugo, zato so možna določena prekrivanja. Za lažje razumevanje menstrualnega cikla in njenega sovpadanja z Luninimi menami Grayeva predlaga vodenje dnevnika oziroma mesečnega koledarja, v katerega vsak dan posebej vpišite svoje osebne izkušnje posameznega dne, raven energije, čustva, telesno počutje, spolnost in vse drugo, kar se vam zdi pomembno zapisati in spremljati.

Tako boste lažje ozavestili različne energije, ki so povezane s posameznimi fazami, in se po naravni poti povezali z Luno in njenimi vplivi, ki jih ima na naše življenje.

Marta Pirnar Tittle

Celoten članek lahko preberete v pomladni številki revije Sensa