Prizemljite se z boso hojo: Odkrijte zdravilne učinke hoje po travi in stiku s prstjo

Zemljitev pomeni fizično povezavo s prstjo. Bosa hoja, ležanje v travi, objemanje drevesa so primeri zemljitve. Te prakse so deležne vse več pozornosti medicinske skupnosti zaradi svojih izjemnih vplivov na zdravje. 

Prizemljite se z boso hojo: Odkrijte zdravilne učinke hoje po travi in stiku s prstjo (foto: shutterstock) shutterstock
3. 6. 2023

Bosa hoja po travi lahko prepreči in zdravi bolezni, poleg drugih zdravstvenih učinkov. Kako natančno deluje zemljitev? Ključ je v prenosu elektronov z zemljine površine na kožo. 

Sodobno življenje ločuje človeško bitje od neposrednega fizičnega stika s površino bogato z elektroni - Zemljo. Ta faktor, glede na raziskave, v veliki meri povzroča fiziološke disfunkcije in slabo počutje. Obilje elektronov izboljša spanec, zmanjšuje bolečine in stres. 

Zemljitev je tudi eden izmed najenostavnejših načinov pri zmanjševanju tveganja za kardiovaskularne bolezni, saj zmanjšuje agregacijo celic in zmanjšuje zakrknjenje krvi. Zemljitev zmanjšuje čas okrevanja po poškodbi in izboljšuje mišično delovanje.

Preskrba krvi s kisikom, dihanje in krvni pritisk se prav tako izboljšajo z zemljitvijo. Zemljitev zmanjšuje vnetje, zmanjšuje krvni pritisk, saj uravnava delovanje živčnega sistema. Med neko študijo se je 12 oseb s težavami pri spanju, bolečinami in stresom v obdobju 8 tednov med spanjem prizemljilo s pomočjo prevodnega ležišča. Težave so pri skoraj vseh posameznikih popolnoma izginile. Zmanjšalo se je tudi izločanje kortizola (hormona stresa)

Vsak dan si vzemite 20 minut za ležanje ali branje v travi ali pa bosi vrtnarite v svojem vrtičku. Odlična ideja je tudi meditacija v naravnem okolju, tako da sedimo neposredno na naravnih tleh.