Q10 - koencim, ki nam daje energijo

Brez njega nas ne bi bilo na tem svetu. Najdemo ga v prav vsaki celici, in upad ravni Q10 v krvni plazmi lahko oslabi splošno telesno učinkovitost ter je povezan z opaznimi srčnimi težavami.

Q10, koencim, ki nam daje energijo (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 5. 2013

Ko se redno ukvarjamo s športom, jemo zdravo in veliko časa preživimo na prostem, kar brbotamo od energije, počutimo in obnašamo se mladostno, pa tudi bolezni nam ne pridejo toliko do živega kot takrat, ko se 'polenimo' za kupom papirjev ali računalniškimi ekrani in dovolimo stresu, da nam izsrka vso energijo in voljo do gibanja.

Dobra novica? Ko se spet poženemo v tek (in spomladansko utrujenost preženemo z dolgimi sprehodi ob bližnjem potoku), hitro spet dobimo zaloge energije, ki kljubujejo tudi pretiranemu službenemu stresu.

Znanstveniki so dokazali, da tudi zato, ker z gibanjem poženemo proizvodnjo poganjalca celic v našem telesu – koencima Q10 – hranilne snovi, podobne vitaminu, ki je topna v maščobah, in ga z običajno prehrano ne dobimo dovolj, da bi nadomestili primanjkljaj te snovi zaradi staranja, stresa, kajenja, bolezni in drugih dejavnikov, a k sreči si lahko močno pomagamo z zmerno telesno dejavnostjo in ne le s prehrambenimi dodatki.

Koencim, ki nam daje energijo

Kot večina vitaminov je tudi Q10 koencim in ima pomembno vlogo pri oskrbi vsake celice z energijo.

Večina te snovi, ki je podobna vitaminu, je shranjene v mitohondrijih (t. i. 'celičnih elektrarnah'), kjer pomaga pretvarjati s hrano zaužite ogljikove hidrate in maščobe v energijo, ki jo naše telo potrebuje za delovanje, obenem pa je tudi učinkovit antioksidant, ki zmanjša nastajanje prostih radikalov, ki poškodujejo kožne celice in so eden od glavnih vzrokov staranja kože.

Gre za snov, ki naravno nastaja v našem telesu in spodbuja funkcije mnogih bioloških procesov in delovanje vseh naših organov, vključno s kožo.

V mladosti naše telo tvori dovolj Q10, da zaščiti vse naše celice, po tridesetem letu pa količina koencima v telesu začne upadati – po 50. letu starosti ga je v tkivih za 20 do 60 odstotkov manj kot pri dvajsetletni osebi, zato se s staranjem tudi veča škoda, ki jo povzročajo prosti radikali.

Posledica pomanjkanja koencima pri starejših je tudi oslabljeno srce ter povečana dovzetnost za bolezni, Q10 v naši krvi pa zmanjšujejo tudi kronični stres, visok krvni tlak, alergije in UV-svetloba, saj ga telo porabi več, kadar je izpostavljeno tem dejavnikom.

Dobra stran koencima Q10 je ta, da ga lahko svojemu telesu zelo različno pomagamo proizvajati ali dodajati, o čemer smo govorili s Petrom Langsjoen,  raziskovalcem Q10 in specialistom kardiologije, ki je leta 1983 s svojim očetom, kardiologim Perom H. Langsjoenem, začel raziskovati njegov vpliv na srce, danes pa o tem pomembnem koencimu predava po vsem svetu in je o njem spregovoril tudi z nami.

Srce in Q10

Kakšna je povezava med koencimom Q10 in srcem, se verjetno sprašujete.

Doktorja Langsjoen sta ugotovila, da ima srce med vsemi organi največjo potrebo po tem koencimu, kar je razumljivo, saj srce potrebuje za svoje delovanje  velike količine energije. Upad ravni Q10 v krvni plazmi lahko oslabi splošno učinkovitost  telesa, povzroči pa lahko tudi slabljenje srca ter večjo dovzetnost za druge bolezni.

Ob srčnih boleznih zato dr. Peter Langsjoen priporoča odmerek 400 mg koencima Q10 na dan (srčni bolniki imajo dokazano veliko nižjo vsebnost Q10 v krvi kot zdravi ljudje), zdravi osebi pa naj bi ga zadoščalo že 100 mg na dan.

Dr. Peter Langsjoen opozarja tudi na to, da nekatera zdravila še dodatno zavirajo nastajanje koencima Q10 v telesu – zdravila, ki znižujejo holesterol, npr. v jetrih pogosto zmanjšujejo tudi notranje nastajanje koencima Q10, zato ob jemanju zdravil za zmanjševanje holesterola še bolj priporoča jemanje dodatka Q10. In še zanimivost: ptice imajo visoko stopnjo Q10 in njihovo srce bije zelo hitro, želvam pa izrazito počasi, stopnja koencima v njihovi krvni plazmi pa je zelo nizka.

Koencim Q10 je zelo močan antioksidant, ki lahko prepreči tudi začetek nastajanja ateroskleroze. Prav tako kot vitamina E in C preprečuje oksidacijo holesterola LDL in s tem njegovega kopičenje na žilnih stenah.

Spodbudite njegovo tvorbo

Tvorbo koencima Q10 si lahko spodbudite sami in vaše splošno počutje bo kmalu veliko boljše, počutili se boste bolj zdravi, vaše srce pa bo delovalo lažje.

Prvo pravilo, kako najhitreje in najlažje tvorimo Q10, je zelo preprosto – redna telesna dejavnost (ki je lahko tudi sprehod ali lahen tek).

Z znanstvenimi raziskavami so potrdili, da imajo ljudje, ki se redno gibajo, višjo raven Q10 od tistih, ki si za gibanje ne vzamejo časa, zato ni čudno, da se počutijo zdravi in imajo veliko energije. Obenem so tudi ugotovili, da športniki, ki jemljejo prehranske dodatke s Q10, dosegajo boljše rezultate.

Tudi z določenimi živili lahko spodbudimo tvorbo Q10: živalski organi, kot so srce, jetra, ledvica in moda, so še posebno bogati s koencimom Q10, veliko ga je tudi v rdečem mesu, mastnih ribah, kot so sardele in skuše, ter arašidovem olju.

Danski znanstveniki so ugotovili, da je pomemben tudi način priprave hrane; presenečeni so namreč odkrili, da imajo starejši Eskimi višjo serumsko raven Q10 kot mlajši: Eskimi, stari 40 let, so imeli 1,25 μg/ml q 10 v krvi, Eskimi, stari 26 let, pa 'le' 0,90 μg/ml.

Njihova raziskava je razkrila, da mlajši Eskimi raje kuhajo po evropsko, medtem ko starejši še vedno uživajo tradicionalno hrano, kar pomeni, da ne jedo zelenjave in sadja, temveč vse, kar lahko ujamejo v polarni zemljepisni širini – vključno s celimi ribami in tjulnji – brez kuhanja ali pečenja; količina koencima Q10 v hrani se namreč v celoti ohrani, če jo zaužijemo surovo.

A čeprav ga je največ v mesu in jajcih, ga s pestro prehrano zaužijejo tudi vegetarijanci, saj Q10  najdemo v vseh živalskih in rastlinskih celicah. Prisoten je skoraj povsod, zato se imenuje tudi ubikinon – sestavljeno iz latinskega izraza ubique (= povsod) in kinon (angleško quinone).

V kateri rastlinski hrani ga je največ?

Največ koencima Q10 boste dobili v oreščkih (največ ga je v arašidih in pistacijah), sezamu, avokadu, špinači, peteršilju, brokoliju, kvasu in polnozrnatih žitih ter kakovostnem oljčnem ali sojinem olju, vendar ga je tu veliko manj kot v mesu.

Pomembno je tudi, da je zelenjava surova, sveža in nepredelana, torej nič mletja, pločevink, vlaganja, zamrzovanja; vzgojena mora biti organsko, v neonesnaženem okolju, če želimo, da bo dober vir koencima Q10. Vegetarijanci, predvsem tisti, ki ne uživajo nepredelane in organske hrane, naj torej razmislijo o dodatkih k prehrani v obliki koencima Q10.

In četudi vaš otrok ni strasten mesojedec, do 20. leta ponavadi ni potrebe po dodatkih koencima Q10, saj ga telo tvori v zadostnih količinah, da ščiti vse naše celice, o posebnih potrebah pa se je treba svetovati s pediatrom.

Prehranski dodatki

Dokazano dejstvo je, da vsi, ki uživajo dovolj koencima Q10, poročajo, da se počutijo veliko bolj zdravi. Njegovi pozitivni učinki so vidni po vsem telesu: poveča se raven energije, zmanjšajo se občutki utrujenosti in izgorelosti, izboljša se spomin, imunski sistem deluje bolj učinkovito, pomaga celo pri trdovratni paradentozi, migrenskih glavobolih, blaži šumenje v ušesih, počasni napredovanje Parkinsonove bolezni, krepi celo gibljivost semenčic in znižuje visok krvni tlak ter preprečuje staranje kože.

Dodajanje koencima Q10 obenem bistveno upočasni staranje ter pripomore k preprečevanju razvoja starostnih degenerativnih bolezni.

Na trgu obstaja velik izbor prehranskih dopolnil, ki večinoma vsebujejo v maščobi topen Q10, ki ga dobimo v mehkih kapsulah s koencimom v različnih oljih ter tabletah ali kapsulah s čistim Q10, na slovenskem Kemijskem inštitutu pa se lahko pohvalijo  z odmevnim izumom – novo vodotopno obliko koencima Q10, ki se ga lahko dodaja tudi prehrambnim izdelkom, kot so mleko, jogurt, sirupi in čokolada.

Q10 so včasih pridelovali le iz živalskih virov, danes pa ga brez skrbi lahko uživajo tudi vegetarijanci, saj ga pridelujejo iz rastlin, pa tudi iz kvasa. Ko se odločate, kateri izdelek med množično ponudbo kupiti, se obrnite na zaposlenega v lekarni, ki najbolje pozna trenutno ponudbo na trgu, dr. Langsjoen najbolj priporoča odmerke Q10 v obliki želatinskih kapsul, ki že vsebujejo maščobe, ki jih telo potrebuje, da lahko absorbira in bolje izkoristi vse, kar potrebuje.

Q10 v negovalnih izdelkih

Znanstveniki z vsega sveta so izvedli raziskavo o odločilni vlogi koencima Q10 za lepoto in zdravje ter ugotovili, da mitohondriji ('celične elektrarne') ne morejo proizvesti celične energije, ki je nujna za naše preživetje, če nimajo na voljo dovolj koencima Q10,  saj pomaga proizvesti okrog 90 odstotkov celične energije.

Zaradi njegovega pomanjkanja v telesu se celični metabolizem upočasni in koža se manj učinkovito obnavlja. Pojavijo se gubice, koža pa z leti izgublja prožnost in čvrstost. K sreči so z znanstvenimi raziskavami potrdili tudi to, da se z redno uporabo izdelkov Q10 prožnost kože lahko izboljša.

"Negovalni izdelki za kožo s Q10 namreč ne vzdržujejo le lepe kože, temveč imajo tudi terapevtski učinek na zdravje in okrevanje, ker Q10 pomaga proizvajati energijo na celični ravni in ščiti celice pred negativnimi učinki prostih radikalov," pravi dr. Langsjoen.

Petra Arula, foto: Shutterstock