ŽAJBELJ je rastlina, ki pozna skrivnost...

29. 9. 2021
Deli
ŽAJBELJ je rastlina, ki pozna skrivnost... (foto: profimedia)
profimedia

Žajbelj, vsi ga imamo na vrtu ali na balkonski polici, a večina se ne zaveda, kakšne skrivnosti skriva ta rastlina v sebi. Zeliščarstva brez njega si ne moramo predstavljati. Nekateri so ga celo pogumno označili, kot rastlino, ki pozna skrivnost NESMRTNOSTI. 

Že njegovo ime poudarja njegov status zdravila širokega spektra. Latinski izraz salvare pomeni ozdraveti oz. zdraviti. Na različnih koncih sveta in v različnih časih so imeli učenjaki, zeliščarji in zdravilci podobno mnenje o žajblju kot o rastlini, ki podaljšuje življenje in zavira staranje. Nekateri so ga celo pogumno označili, kot rastlino, ki pozna skrivnost nesmrtnosti. 

Ljudsko izročilo pravi, da so z njim poskušali obuditi mrtve

Zeliščarstva brez žajblja si ne moramo predstavljati. 

Žajbelj oz. snovi v njegovem eteričnem olju delujejo proti bakterijam, virusom in glivicam. Je zelo dobro razkužilo, deluje antiseptično, zato grgranje ali obkladki preprečujejo vnetja. Uporablja se ga pri vnetem grlu ter pri želodčnih in črevesnih vnetjih. 

Žajbelj večstransko pomaga premagovati težave dihalnih poti. Z grgranjem dezinficiramo ustno votlino, pri notranji uporabi pa zavira nastajanje sline. Grgramo mlačen čaj, ki ga pripravimo kot poparek. 

V ljudski medicini je žajbelj že od nekdaj cenjen zaradi svojih antiseptičnih, adstringentnih in tonizirajočih lastnosti. To pomeni, da zapira in krči, zaradi česa se uporablja pri premočnih menstruacijah, pri pretiranem potenju ali pretiranem izločanju sline. Uporaben je pri ustavljanju krvavitev (npr. dlesni), pri hematomih, pri veliki izgubi krvi pri ženskah, pri kašlju in kihanju ter pri belem toku in driskah. 

Za ženske težave (boleča menstruacija, mena)

Aktivira krvni obtok in podpira delovanje živčnega sistema. Odlično deluje na ženske spolne organe, saj krepi maternico in ureja menstruacijo. Je ena izmed rastlin, ki imitira estrogen. Zelo pomaga ženskam, ki imajo svetlo rdečo krvavitev in trebušne krče. Pomaga tudi pri težavah v meni, saj žametni listi spodbujajo izločanje estrogena, polega tega je učinkovito sredstvo pri oblivih vročine v meni. Listi zmanjšujejo nočno potenje, delujejo proti vlažnim rokam in nogam ter spodbujajo nastanek menstruacije. Žajbelj dejansko ohranja vitalnost spolnih organov, zato tudi menopavza ne nastopi prezgodaj. 

Žajbljeve grenčine in čreslovine podpirajo delovanje žolča in jeter ter spodbujajo presnovo maščob. 

Žajbelj posredno lajša težave z uriniranjem. Pomaga pri težavah z zastajanjem urina, enako pa je učinkovit tudi pri uhajanju urina. Oba procesa sta povezana z ledvičnim potencialom in očitno je, da ga žajbelj uspešno revitalizira, tako da začnejo ledvice bolje delovati in obenem lažje nadzorovati mišice zapiralke. 

Rahel antidepresiv

Hildegerda (nemška opatinja) je žajbelj svetovala tudi pri nespečnosti. Sveže lističe žajblja v ta namen orosimo z vinom in jih položimo na srce tere okoli vratu. S tem umirimo srčni utrip in sprosimo ščitnico ter posledično zaspimo. Morda k boljšemu spancu pomaga tudi to, daje žajbelj rahel antidepresiv. 

Premagovanje raka

Žajbelj je ob vsem navedenem tudi močan antioksidant. Po mnenju Rudolfa Breussa, naj bi bil žajbljev čaj najbolj pomemben pri premagovanju raka. Najbolj zdravilen je pripravljen tako, da pustimo lističe v kropu, da rahlo vrejo, natančno tri minute, preden ga odcedimo. 

Raziskava iranskega znanstvenika dokazuje antihiperlipidemični učinek žajblja. V tej randomizirani s placebom kontralirani, dvojnislepi študiji so 67 bolnikom z močno povišanim krvnim holesterolom dajali izvleček in listov žajblja (500 mg kapsule na osem ur dva meseca). Znatno so se jim znižali skupni horesterol, trigliceridi, vrednosti LDL in VLDL, zvišala pa sem jim je vrednost HDL. Znanstveniki so še poudarili, da lahko žajbelj predstavlja dobro alternativo konvencionalnemu zdravljenju z zdravili, ki imajo omejeno učinkovitosti in precejšnje stranske učinke, ter tako zmanjša možnost nastanka srčno-žilnih in možgansko-žilnih bolezni. 

Ne vsak dan!

Žajbelj ni rastlina, ki bi jo uporabljali vsak dan, nekajkrat na teden pa z njo lahko razveselite duha in telo. 

Ali je žajbelj res lahko strupen?

Pogosto zasledimo dilemo, ali se žajbelj uživa kot prevrtek ali kot poparek. Rudolf Breuss je zapisal, da se dragoceni encimi sprožijo po natančno treh minutah rahlega vrenja in da v tem času izhlapijo tudi škodljiva eterična olja. Mnenje mag. Jožeta Kukmana je, da poparek kot oblika uživanja ni sporn, saj bi morali zaužiti več kot deset litrov čaja, da bi količina tujona, ki se izluži v čaj, postala nevarna. 

Na splošno velja, da je treba terapevtske pripravke iz žajblja in eterično olje uporabljati previdno - ne v večjih količinah in ne predolgo. Žajbljevih izvlečkov, niti čaja, pa ne smejo uporabljati osebe s povišanim krvnim pritiskom in epileptiki. Tudi osebe z diabetesom morajo biti previdne pri uporabi žajbljevega čaja. Če ob žajbljevem čaju zaužijete pomirjevala ali uspavalo, se lahko njun učinek poveča. 

Čiščenje prostora

Posušen žajbelj je odličen za čiščenje prostora. Zažgemo ga in z njim okadimo prostore. Pravijo da ne prežene le bakterij in mrčesa, temveč opravi tudi energetsko čiščenje ter iz hiše izžene nezaželene entitete. Zato ga pogosto uporabljamo tudi pri ritualnih in čiščenju prostorov po Feng Shuiju. 

Povzeto po knjigi Sanje Lončar: Ščepec rešitve, zamolčane zdravilne moči začimb

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel